Напрежението между двете популистки формации, спечелили парламентарните избори в Италия

...
Напрежението между двете популистки формации, спечелили парламентарните избори в Италия
Коментари Харесай

Двете популистки формации в Италия се скараха за премиерския пост

Напрежението сред двете популистки обединения, спечелили парламентарните избори в Италия по-рано този месец, се задълбочи поради спора сред водачите им какъв да е министър-председател на вероятно съдружно държавно управление. Избухналата в сряда препирня е знак, че договарянията сред " Лига " и " Движение Пет звезди " за образуване на държавно управление, които би трябвало да стартират публично идната седмица с посредничеството на президента, може би ще бъдат дълги, комплицирани и евентуално безплодни.

31-годишният Луиджи Ди Майо, водач на " Пет звезди ", и 45-годишният Матео Салвини, който оглавява " Лига ", бяха съперници в предизборната акция, само че се сближиха след изборите на 4 март. Партиите им получиха огромна поддръжка поради недоволството на гласоподавателите от досегашния ръководещ хайлайф, мигрантската рецесия и икономическите проблеми.

Тъй като нито една политическа мощ не завоюва задоволително места в Народното събрание, с цел да ръководи сама, " Лига " и " Пет звезди " взеха решение да договарят за съдружно държавно управление. Веднага обаче породи първото съществено затруднение, защото водачът на всяка от двете обединения претендира, че точно тя би трябвало да излъчи премиера на каквото и да е съдружно ръководство.

" Министър-председателят би трябвало да е отражение на националната воля ", написа Ди Майо в блога си в сряда. " Над 32% от италианците гласоподаваха за " Пет звезди " и за мен като министър председател. Става дума за доверието към демокрацията. Аз не отстоявам по персонални аргументи ", сподели още Ди Майо.

Салвини, чиято крайнодясна групировка " Лига " завоюва 17% от националния избор, само че дружно с сътрудниците си от други десни партии има общо 37%, претендира точно " Лига " да излъчи министър-председателя.

" Ако Ди Майо в действителност споделя " Или аз съм министър-председател, или всичко се взривява ", това...не е метод за деяние ", съобщи Салвини пред телевизия " Раи ". " Ако той има поради това, той прави неточност, сега той е никой ", добави водачът на " Лига ".

Шансовете за коалиция сред двете популистки обединения набъбнаха, откакто те сплотиха силите си за избора на ръководители на двете камари на Народното събрание, като Ди Майо и Салвини реализираха взаимно съгласие по време на договарянията. Освен това сред представителите на по-нива върви диалог по какъв начин да помирят партийните си платформи.

Но рисковете към компромисите за новото държавно управление са надалеч по-големи за " Пет звезди " и " Лига ", в сравнение с договорката им за топ позициите в Народното събрание. Така да вземем за пример Ди Майо среща опозиция на деятели от партията си, които избират да се опита коалиция с победената лявоцентристка Демократическа партия. Те настръхват единствено при мисълта за какъвто и да е съюз, който би включвал някогашния министър председател Силвио Берлускони, който е съдружен сътрудник на Салвини.

Салвини не държи той персонално да стане министър-председател, само че упорства постът да бъде ангажиран от човек от неговата политическа мощ, защото дясната коалиция е спечелила повече гласове от " Пет звезди ".

Една от вероятните кандидатури е Джанкарло Джорджети, дълготраен народен представител от " Лига ", който се счита за по-умерен от Салвини, чиито интернационалните съдружници са Марин Льо Пен, Стив Банън и Владимир Путин.

Ако отстъпи премиерския пост на " Пет звезди ", Салвини рискува да се елементарни с упоритостта си да се затвърди като водач на цялата италианската десница, приобщавайки и гласоподаватели, които обичайно са лоялни на Берлсукони.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР