Напрежението между двете най-големи суперсили в света нараства, тъй като

...
Напрежението между двете най-големи суперсили в света нараства, тъй като
Коментари Харесай

ЕС се подготвя за ескалация между Китай и САЩ

Напрежението сред двете най-големи суперсили в света нараства, защото Пекин ускорява заканите си по отношение на вероятно посещаване на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайван през идващите дни.

От Брюксел до Париж формалните представители на Европейски Съюз не са склонни да се намесват обществено в разногласието, даже когато Китай се доближава до военно опълчване със Съединени американски щати, написа Политико.

Анализаторите приканват водачите на Европейски Съюз да извърнат внимание и да се приготвят за идни проблеми.

" Най-лошите сюжети от време на време се сбъдват ", сподели Борис Руге, заместник-председател на Мюнхенската конференция по сигурността, като уточни за образец нахлуването на Русия в Украйна. " Европейците биха създали добре, в случай че се приготвят за непредвидени обстановки, като поддържат Тайван, оставайки в стеснен контакт с Пекин, и оказват помощ за деескалация. "

Пелоси обаче не е оповестила посещаване в Тайван, като за в този момент са оповестени визити в Япония, Малайзия, Сингапур и Южна Корея.

Китайският президент Си Дзинпин акцентира позицията си предходната седмица по време на под напрежение диалог с Джо Байдън. " Тези, които си играят с огъня, ще загинат от него. Надяваме се, че Съединени американски щати ще бъдат с ясни очи по този въпрос. " Китайското министерство на защитата предизвести, че " китайските военни в никакъв случай няма да седят безучастно ", в случай че пътуването на Пелоси се реализира.

Обединеното кралство предложи въоръжаване на Тайван, като предизвести, че Западът не би трябвало да позволява същите неточности, като тези, които позволи в Украйна. Германският министър на външните работи Аналена Бербок наскоро дефинира " самоуверения и на първо място стабилен образ на Китай " във връзка с Тайван като " световно предизвикателство ".

В общественото пространство обаче множеството други европейски столици бяха по-предпазливи в мненията си. Когато бяха запитани за опасността от боен отговор от страна на Китай на визитата на Пелоси, френското външно министерство и външнополитическото звено на Европейски Съюз не пожелаха да разясняват.

Мълчанието на този стадий е предстоящо, като се има поради, че Тайван се преглежда най-вече като интерес на Съединени американски щати, само че " реакцията ще бъде друга, в случай че думите се трансфорат в дейности ", съобщи посланик на Европейски Съюз.

" Все още не, само че елементарно може да се разрасне. " В " най-лошия случай " американското внимание ще се отклони от Украйна и ще се насочи към напрежението с Китай във връзка с Тайван, сподели върховен посланик на Европейски Съюз на въпроса, по какъв начин въздейства обстановката на НАТО.

Трети почитан европейски посланик съобщи, че рискът конфликтите сред Вашингтон и Пекин да ескалират се следи " от близко ".

Изострянето на войната в Украйна е нараснало риска от китайска експанзия към Тайван " експоненциално ", предизвести Урмас Пает, заместник-председател на Комисията по външни работи на Европейския парламент.

" Европейският съюз също би трябвало да може да следи дейностите на Китай, в това число във връзка с Тайван ", сподели Пает. " Пълното съдействие сред Европейски Съюз и Съединени американски щати е доста значимо както във връзка с съветската експанзия против Украйна, по този начин и по отношение на дейностите на Китай. "

До относително наскоро Европа избягваше да приказва за Тайван. Настроенията се утежниха още повече, откакто Китай даде обещание " партньорство без граници " с Русия и се причисли към линията на Кремъл във връзка с по този начин наречената " специфична военна интервенция " против Украйна.

Руската инвазия в Украйна накара европейските политици да обмислят немислимите до момента последствия от налагането на стопански наказания на втората по величина стопанска система в света, в случай че Пекин предприеме военна стъпка против Тайван.

" В случай на военно навлизане ние ясно декларирахме, че Европейски Съюз, дружно със Съединени американски щати и техните съдружници, ще наложи сходни или даже по-големи ограничения от тези, които в този момент сме подхванали против Русия ", съобщи по-рано този месец бъдещият дипломат на Европейски Съюз в Китай Хорхе Толедо.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР