Напрежение в парк „Росенец”. Там от сутринта има две групи

...
Напрежение в парк „Росенец”. Там от сутринта има две групи
Коментари Харесай

Напрежението в парк Росенец ескалира, протестиращи влязоха в сблъсък с полицията

Напрежение в парк „ Росенец”. Там от сутринта има две групи хора - искащи да плажуват и симпатизанти на Движение за права и свободи. Онези, които желаеха да стигнат до брега обаче не бяха позволени от полицията и се стигна до конфликти. Жандармерията се прегрупира, като органите да реда позволиха протестиращите до брега.
Зам.-председателят на Демократична България - Иво Мирчев е арестуван. Освен него полицията арестува и протестиращ, влезнал в конфликт със силите на реда. Той обаче беше освободен.
Напрежението ескалира, когато на място дойде кметът на Бургас Димитър Николов, който беше замерян с бутилки.
„ Първият митинг, който беше деклариран, е на Христо Иванов.След това в ОДМВР и в министерството е входирано заявление за втори, доколкото разбрах, от водача на Движение за права и свободи. Около нас има почти 4 000 - 5 000 последователи на Движението и повече от 500 последователи на митинга на господин Иванов”, съобщи градоначалникът.
Николов уточни, че сутринта е изискал 30-те души на кордона да бъдат пропуснати. „ Според мен тези малко хора не пречеха”, добави кметът на Бургас.
Желаещите да стигнат до пясъчната линия събориха представители на жандармерията и се пробваха да пробият кордона. С кола за спешна помощ бяха откарани чиновник на жандармерията и протестираща.
„ Протестът, тази акция за свободното плажуване, е непринудено проведена. Ние се опитваме да и окажем подпомагане. От през вчерашния ден търсим някого в Бургас. Разговаряме с кмета и с служител на реда Рачев, който да ни каже каква ще бъде организацията и какъв ще бъде достъпът. Искаме и ние да се възползваме от правото си на свободно предвижване, на достъп до българския бряг и на митинг, за който сме уведомили общината надлежно”, сподели ръководителят на „ Да, България” Христо Иванов.
„ Миналата седмица видяхме един извънреден акт на провокация. Хора, които претендират да бъдат пазители на законността, се възползваха от законите и потеглиха за узурпират правовия ред в страната. Това е граница, която ние не може да позволим да бъде прекрачена”, съобщи евродепутатът от Движение за права и свободи Илхан Кючук.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР