Напрежение в Испания. Тежки сблъсъци между полицията и силите на

...
Напрежение в Испания. Тежки сблъсъци между полицията и силите на
Коментари Харесай

Протести и стачка в Каталуния срещу осъждането на сепаратистки лидери

Напрежение в Испания. Тежки конфликти сред полицията и силите на реда в последните часове в Барселона. Протестиращи замеряха служители на реда с камъни и бутилки, подпалени са контейнери за боклук, блокирани са булеварди. Над половин милион души се причислиха към митингите против присъдите за 9 сепатаристки водачи в Каталуния с възгласи " независимост за политическите пандизчии ". Там през днешния ден е оповестена обща стачка. Протестни шествия от цялата провинция се събраха в районната столица Барселона.

Регионални влакове и метрото в Барселона се движат с разредено разписание поради стачката. Автопроизводителят Сеат спря производството си в локален цех до събота поради протестните шествия и блокирани бъдища. Отложено е и футболното дерби Барселона - Реал Мадрид. От началото на митингите в понеделник са опожарени 700 контейнера за боклуци. Градските управляващи правят оценка досегашните вреди на 1,5 милиона евро.
Веселина Гарчева, публицист: Катедралата " Ла Саграда Фамилия " е била блокирана от протестиращи и туристи се са могли да излязат оттова. локалните дребни търговци са извънредно обезпокоени, също по този начин туристическият отрасъл. Има доста анулирани полети, защото е блокирано и летището. По информация, която доближи до нас, има ситуирани 1 800 служители на реда.
Присъдите затвор от понеделник против девет сепаратистки водачи поради опит за обособяване на Каталуния през 2017 провокираха най-тежките цивилен безредици в Испания от десетилетия. Засега краткотрайното държавно управление на социалиста Педро Санчес твърди, че безредиците са дело на дребни, само че доста добре проведени групи. Съдът блокира уеб страницата на активистката група " Демократично цунами ", която провежда митинги. Опозицията е по твърда.
Веселина Гарчева, публицист: Лидерите на дясната партия Партидо Популар и на центристката Гражданите приканиха за използване на по този начин известния член 155, който ще даде опция да бъде отнета автономията на Каталуния, да влезе страната като единствен шеф в региона.
Бившият каталунски водач Карлес Пучдемон, който е в изграние в Белгия, през днешния ден се яви непринудено пред белгийското правораздаване след европейска заповед за арест на Мадрид. Той бе освободен без парична гаранция, като се е позовал на имунитета си на евродепутат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР