Напрежение в граничните региони заради изграждането на бежански лагери. Обществената

...
Напрежение в граничните региони заради изграждането на бежански лагери. Обществената
Коментари Харесай

Напрежение в граничните региони заради изграждането на бежански лагери

Напрежение в граничните райони поради построяването на бежански лагери. Обществената поръчка е на Министерство на вътрешните работи и съгласно нея фургони за бежанци ще има в Любимец, Малко Търново и Елхово. Най-големият - за 1600 души, ще бъде в Елхово.

Лагерът ще бъде ситуиран на територията на „ Гранична полиция ”. Според публичната поръчка на 27 декара особено построени площадки ще има 204 спални контейнера с тегло 2 тона и дължина 7 мета.

Дали в Елхово ще има бежански лагер е тематика номер едно в града. Според хората би трябвало да има публично допитване. Кметът Петър Киров разяснява за bTV, че никой не е желал мнението му и схванал за процедурата от уеб страницата на Агенцията за публични поръчки.

„ В Елхово към този момент има един разпределителен център, който стои празен и не сме съгласни да има втори ”, сподели още той.

В близкото село Бояново са в протестна подготвеност както през 2016 година Казармите на някогашния сапьорен батальон в Бояново тънат в съсипия над 20 години. Те са ситуирани на 300 декара повърхност. През 2016 година локалните излязоха на митинг против желанията на това място да бъдат настанени бежанци.

" Тогава ми споделиха, че се приготвят 52 бунгала, по четирима души в бунгало със санитарните възли. Някъде към 200-220 индивида, което се оказа след това, че не е били правилно и е ставало въпрос за доста повече хора ”, разяснява кметът на село Бояново Кръстьо Драганов.

Хората споделят, че ще стачкуват и изрично отхвърлят да има бежански лагер покрай селото.

„ Към момента активността, която предвиждаме, е обвързвана само с подготовка на площадките, където вероятно при нужда ще бъдат оборудвани тези центрове ”, изясни зам.-министърът на вътрешните работи Милко Бернер.

Според формалната статистика мигрантският напън към страната ни е намалял в пъти.

През 2017 година инициативна група от Ямбол събра близо 19 000 подписа с искане за референдум против бежанските лагери в района. До него не се стигна, само че измежду най-активните бяха хората от селата. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР