Напрежение в Черноморец заради решение на военното министерство да обявява

...
Напрежение в Черноморец заради решение на военното министерство да обявява
Коментари Харесай

Напрежение в Черноморец заради частни имоти във военно поделение

Напрежение в Черноморец поради решение на военното министерство да афишира за продажба военните поделения в местностите Червенка и Аклади.
Собственици настояват, че парцелите на министерството се намират върху частни терени, които би трябвало да бъдат реституирани.
Те заплашиха и с митинги. Над 400 наследника на 80 притежателя се борят да си възстановят парцелите. Някои имат към този момент нотариални актове, само че не могат да си изградят огради, както и да си докарат каравани. Те споделиха, че се влиза единствено с защита.
Преди дни министерството афишира на търг атрактивни парцели на търг, измежду които и прилежащ имот зад централния плажа на къмпинг „ Градина ”, парцелите на Червенка още не са оповестени на търг, само че са включени за продажба и това още веднъж породи терзания измежду локалните хора, че те също могат да последват ориста на към този момент оповестените терени. Става дума за към 200 декара.
„ Има връзка с министерството и те упорстват, че е тяхна земята и имат документи. Поземлена комисия, тогава - и Министерство на защитата влизат в несъгласие. Комисията афишира, че тази земя е приета като благосъстоятелност на наследниците и че те би трябвало да бъдат обезщетени, което значи, че подобен развой е нямало ”, сподели Васил Жечев, зам.-председател на инициативните комитети.
От Министерството на защитата дадоха отговор за bTV, че не е стартирала тръжна процедура за продажбата на казармените региони в Червенка и Аклади, които са с отпаднала нужда за българската войска. Те са включени единствено в предварителния лист на парцели с отпаднала нужда, планувани за реализиране на разпоредителни дейности през 2019 година, както и че МО ще се съобрази с претенциите на хората, в случай че те потвърдят с документи, че са притежатели на земи в бившето военно отделение, само че решение по възможния проблем ще вземе способният съд, написа в позицията.
Кметът на Черноморец Добри Добрев съобщи пред bTV, че се надява всичко да се позволи в интерес на наследниците, както и че се приготвят митинги и позиция от локално съдружие, в което е член.
Срещу желанието на военното министерство да продава „ златни имоти ” на морето се разгласи друга и община Поморие. Там питката е за близо 60 дка в местността Крутиря, от където се разкрива панорама към целия Бургаски залив Местните хора там не желаят следващия бетон, а желаят мястото да е парк.
56 декара от поморийския бряг са затворени зад желязна ограда.
С частна компания военното министерство охранява двайсетина порутени казармени постройки. От 6 години общината води борба да получи собствеността върху земята, от която остарели поморийци описват, че се разкрива панорама към целия Бургаски залив.
" Идеята е да възстановим градския парк, който преди време Поморие е имало. Вярно на 56 декара, само че ще се впише – борове има, зеленина! ", съобщи Иван Алексиев – кмет на община - Поморие.
През 2015 година това е било на крачка да стане. Областният шеф лишава парцела от военното министерство и го дава на общината. Преди тя да влезе във притежание, настава поврат.
" Настоящият боен министър се разпорежда на регионалния шеф да приключи процедурата… 2018 година юли месец Министерски съвет взима решение този парцел да бъде върнат на Министерство на защитата, като обществена държавна благосъстоятелност ", сподели Иван Алексиев – кмет на община Поморие.
Според Закона за държавната благосъстоятелност обаче с обществена държавна благосъстоятелност не могат да се правят разпоредителни покупко-продажби. Това би направило бъдеща продажба на имота незаконосъобразна.
" Не знам на каква цена ще се продава, само че желая единствено да кажа, че 2012 година, когато го оповестиха за продажба - МО, първичната цена беше 6,5 милиона. Сега се приказва, че ще се продава за 1, 5 милиона… Ние сме срещу този терен да се застроява с следващия мастодонт на брега на морето! ", съобщи Иван Алексиев – кмет на община Поморие.
Ако се стигне до договорка, общината ще апелира в съда. А поморийци се канят да изискат и оставката на военния министър.
" Ако министърът е наясно защо става въпрос, следователно той би трябвало да си понесе своята отговорност… Тук не става въпрос за персонален интерес, става въпрос за публичен интерес ", добави Алексиев.
Снимка: архив
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР