Напрежение в Близкия изток, след като САЩ обвиниха Иран за

...
Напрежение в Близкия изток, след като САЩ обвиниха Иран за
Коментари Харесай

Напрежение в Близкия изток след ударите срещу петролни обекти в Саудитска Арабия

Напрежение в Близкия изток, откакто Съединени американски щати упрекнаха Иран за изваждането от строя на повече от половината петролно произвеждане на Саудитска Арабия. Техеран отхвърли и заявява, че е подготвен да се брани по всевъзможен начин. Европейски Съюз осъди нападенията и прикани всички за оптималната въздържаност.

Петролът се чака да нарастне внезапно поради опасения, че предлагането на пазара ще остане ниско за дълго време.

Държавният секретар на Съединените щати Майк Помпео отхвърли изказванията на йеменските бунтовници хуси, че те са бомбардирали най-голямата в света нефтопреработвателна апаратура Абкайк и петролното поле Хурайс. Помпео е безапелационен, че нападението в източната саудитска провинция няма по какъв начин да е пристигнало от Йемен и че директният причинител е Иран.

А иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф отвърна, че поради неуспеха на политиката на оптимален напън Вашингтон се заема с " оптималната машинация ". Така вероятността за среща на президентите Тръмп и Рохани в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации наподобява все по-малка.
Келиан Конуей, консултант на Доналд Тръмп: Когато нападаш цивилни обекти и извънредно значима за международната стопанска система инфраструктура, самичък вредиш на възможностите си!
Абкайк е наричана " Перлата в саудитската корона " поради благосъстоянията, които й носи. По непотвърдени данни дроновете са поразили 15 обособени обекта в инсталацията, като - към този момент публично - продукцията й е понижена с близо 6 милиона барела на ден. Това е над половината от износа на саудитски нефт. Рияд към този момент компенсира доставките с запаса си, който през юни е възлизал на 188 милиона барела.

Очаква се в първия работен ден на тържищата през новата седмица, черното злато да нарастне с най-малко 10 $ до към 70 за барел. Съединените щати оповестиха подготвеност да освободят част от запаса си, с цел да поддържат предлагането.
 Два петролни обекта в Саудитска Арабия бяха атакувани с дронове Два петролни обекта в Саудитска Арабия бяха атакувани с дронове
Нападения с дронове против два петролни обекта в Саудитска Арабия. Последва пожар, който към този момент е овладян, само че икономическите последствия занапред ще се изяс...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР