Напрежение в 11 села от общините Стара Загора, Нова Загора

...
Напрежение в 11 села от общините Стара Загора, Нова Загора
Коментари Харесай

Екокатастрофа цъка в Старозагорско

Напрежение в 11 села от общините Стара Загора, Нова Загора и Николаево поради построяването на кариера за рандеман на инертни материали. Жителите им сa обезпокоени, че тя може да докара до екологична злополука, като се притесняват от замърсяване на водоизточници, смяна на релефа и застрашаване на скъпи растителни и скотски типове.

Бъдещата кариера за рандеман на варовик и доломит се намира в землището на три села - Едрево, Оряховица и Братя Кунчеви и по план ще обгръща близо 800 декара.

Добивните действия ще се правят на място, където в този момент има гора. Според оценката за влияние върху околната среда, издадена от екоинспекцията, тя не е от скъпи растителни типове. Кметът на село Братя Кунчеви Георги Георгиев не е склонен с тази констатация, тъй като съгласно него институциите не са създали инспекция на място.


На мястото има извънредно рядката дива череша, бук, габър, явен, както и на изчезващия див божур, циклами. При животинските типове - термитник на предпазената горска алена мравка.

В писмен отговор екоинспекцията в Стара Загора напомнят, че регионът не попада в предпазени зони и означават, че не се допуска активността на бъдещата кариера да заплаши животинския и растителния свят. Опасения обаче имат и в регионалната администрация.
„ Ако се случи крайният вид на всички планове, всичко бъде изпълнено по този начин, както е по концесия, имаме действителен късмет да се стигне за жал до екологична катастрофа”, уточни Гергана Микова регионален шеф на Стара Загора.

За да защитят природата и здравето си, хората от региона възнамеряват митинг. На 22 август те счита да блокират подбалканския път от София за Бургас.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник и фотоси: bTV
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР