Напрежение сред служителите на НАП. Данъчни от цялата страна излязоха

...
Напрежение сред служителите на НАП. Данъчни от цялата страна излязоха
Коментари Харесай

Данъчни от цялата страна излязоха на протест

Напрежение измежду чиновниците на Национална агенция за приходите. Данъчни от цялата страна излязоха на митинг.

Причината е, че се закрива цяло звено на приходната организация.

В основата на обстановката, която се разиграва сега, седят подозрения за корупционни практики. Съкратени ще бъдат общо към 300 души от отдел „ Оперативен надзор ”. Същевременно се афишира нов конкурс за подобен брой работни места, оповестява Нова тв.

Решението е в отговор на акцията на профилираната прокуратура в края на март, при която бяха задържани 20 данъчни чиновници.

Днешният митинг продължи към 2 часа. Хората упорстват за помощ от премиера, президента и основния прокурор.

Финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че става въпрос за преструктуриране на системата и всеки ще може да кандидатства още веднъж за работа.

След 40 години стаж в системата през днешния ден Веска е в задънена улица. Остава без работа, а има единствено 1 година до пенсия.

„ Къде да отида на моята възраст, какво да направя със заемите си. Нека да дойдат у дома, да видят какъв брой пари има. Това е срамотия ”, възмущава се Веска Наджакова, ст. контрольор по приходите, Национална агенция за приходите.

Силно обезпокоени, хората започнаха да се събират пред постройката на Национална агенция за приходите, още от рано сутринта.

„ Просто седим и не знаем какво да вършим. Ще бъдат уволнени освен тези чиновници зад мен, а чиновниците от цялата страна ”, изясни Владимир Дамянов, отдел „ Оперативни инспекции ", Национална агенция за приходите.

Официално претекстовете са три- оптимизация, успеваемост на личния състав и  ограничение на корупцията. Синдикатите обаче са получили писмо от изпълнителния шеф, в което Галя Димитрова напомня акцията на ГДБОП и спецпрокуратурата и добавя, че това е една от причините  за закриването на отдела.

„ Това е безусловно недопустимо. 300 индивида, от които 200 с голям стаж и опит, да бъдат уволнени ”, разяснява Николай Наков, КТ " Подкрепа ".

Последваха и срещи сред управлението и териториалните дирекции.

„ Няма смяна в позицията ни за закриване на отдела и това е нашата позиция. Общественото доверие в тази функционалност е стигнало до сериозно ниски равнища ”, съобщи представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров.

„ Не съм направила нищо неприятно, в случай че някой е направил, да си понесе следствията ”, декларира Веска.

Това е отделът, който прави инспекции, на място, в комерсиалните обекти.  Сега, функционалностите им ще бъдат поети от друго звено.

„ Говорим за напълно закриване на отдела, напълно модернизиране на процеса и оповестяване на конкурс за хора, които дават отговор на заложените упования ”, съобщи Бъчваров.  

Като последна мярка, чиновниците внасят и писмо до президента. Настояват казусът незабавно да бъде включен в дневния ред на Съвета по национална сигурност. Тезата-  закриването на отдела, водела до липса на надзор и доста по- малко пари в хазната. А това, по думите им заплашва националната сигурност.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР