Напрежение около стадион Васил Левски. Фенове се събраха на национален

...
Напрежение около стадион Васил Левски. Фенове се събраха на национален
Коментари Харесай

НАПРЕЖЕНИЕ НА ПРОТЕСТА: Водни оръдия, сблъсъци, ранени и арести

Напрежение към стадион „ Васил Левски ”. Фенове се събраха на народен митинг с претенции към управлението на БФC и поради свадите към евроквалификацията България - Унгария. Напрежението ескалира и полицията употребява водни оръдия, с цел да въдвори ред, до момента в който хвърчаха бомбички и камъни. Над 20 души са потърпевши, измежду които и униформени. Част от провокаторите – ултраси, са арестувани.

Протестът стартира малко след 17:00 ч. със поръчка за мирна проява. Фенове на разнообразни футболни фракции потеглиха на шествие към Националния стадион, събраха се на ул. „ Гурко ” и желаеха: „ Рибата се вмирисва откъм главата. Трябва да се стартира с една смяна. Не е значимо кой е индивидът, значимо е да се промени цялото мислене ”, изясни протестиращ.

Броени минути по-късно обстановката ескалира - бомби, бутилки и камъни полетяха към полицейския кордон пред централния вход на стадион „ Васил Левски ”. От „ Жандармерията ” на няколко пъти приканиха с мегафон стачкуващите да се успокоят, само че това не се случи, а униформените използваха водно оръдие, с цел да прекратят ексцесиите.

Ситуацията обаче не се успокои и това наложи полицията да тръгне напред, с цел да изтласка протестиращите в по-широк периметър. Второ водно оръдие също потегли по ул. „ Гурко ”. Пространствата към стадиона се трансфораха в сцена на директни конфликти.

30 минути след началото на ексцесиите почитателите бяха изтласкани до кръстовището на ул. „ Гурко ” и бул. „ Васил Левски ”. Полицията загради пътя им към стадиона, а запалени кошове за боклук и пламнал микробус подвигаха на крайник пожарната.

Около 19:30 ч. фракциите се разпръснаха, а обстановката се успокои. По бул. „ Васил Левски ” останаха единствено последствията от конфликта на полицията с почитателите.

Преди митинга на контролните пунктове край стадиона полицията иззе оръжие, боксове, спрейове и палки. От Столична дирекция на вътрешните работи оповестиха, че имат сигнали за готвеното мероприятие. 1600 служители на реда бяха ангажирани със сигурността в периметъра на Националния стадион. Три охранителни компании също се включиха в опазването на публичния ред.

Безпрецедентно обединяване на почитатели

На митинга се стигна до невиждано обединяване на футболните агитки в България – освен на „ Левски ” и ЦСКА, само че и на пловдивските „ Локомотив ” и „ Ботев ”, варненските „ Спартак ” и „ Черно море ”, както и на доста други клубове в България.

Защо се стигна до всичко това: Феновете се сплотиха под надпис „ 18 години стигат! България към този момент е футболно джудже! ”. Българският народен тим по футбол не се е класирал на огромен конгрес от 2004 година,когато за последно играхме на Европейско състезание. Последната победа пък е отпреди година, когато победихме Кипър. След това в 9 следващи дуела нямаме победа.

През последните 10 дни пък се разигра същинска сага къде и дали ще се играе евроквалификацията сред България и Унгария. Първоначално тя трябваше да бъде с почитатели на Националния стадион. Именно тогава последователите се сплотиха да създадат митинг на трибуните.

Последва реакция от Столична дирекция на вътрешните работи, УЕФА и БФC – срещата беше изместена в Пловдив, на закрити врата. След това се оказа, че Пловдив не може да одобри този дуел, имаше вид и за Кърджали и в последна сметка дуелът беше върнат в София.

Коментарът на полицията

За петима ранени полицаи и пострадали фенове след митинга към Националния стадион, оповестиха от Столична дирекция на вътрешните работи. Започнали са действия по издирването на отговорните за вандалските дейности, измежду тях почитатели на столични, варненски и пловдивски тимове. Част от провокаторите – ултраси, са арестувани. 

Според зам.-директора на Столична дирекция на вътрешните работи Стефан Иванов слабости в организацията е нямало и са били взети всички ограничения. „ В един миг многото фенски организации започнаха да хвърлят по полицейските чиновници с жилетки „ Антиконфликт ”, които са без защитни каски и съоръжение, гранитни павета пиротехника и паркинг колчета ”, добави той. 

По-рано денем вътрешният министър Калин Стоянов разяснява обстановката: „ Няма безспорна никаква драма във връзка с събитието, което би трябвало да охраняваме. Тук е хубаво да се знае, че без значение дали става въпрос за футболна среща, или различен тип всеобщо мероприятие, Министерство на вътрешните работи, в частност Столична дирекция на вътрешните работи и Групово дело „ Жандармерия ”, работят по процедура, подготвили сме се, взели сме всички нужни ограничения, с цел да не допуснем нарушение на публичния ред ”, съобщи той.

В обществените мрежи се популяризират клипове с полицейско принуждение, които се чака да бъдат коментирани от Министерство на вътрешните работи. 
  По материала работи Геновева Михайлова, ДНЕС+
 

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР