Напрежение и взаимно прехвърляне на отговорност при изслушването на шефовете

...
Напрежение и взаимно прехвърляне на отговорност при изслушването на шефовете
Коментари Харесай

Заради рекордната цена на тока: Изслушаха в НС шефове в енергетиката, регулаторите и борсата

Напрежение и взаимно прекачване на отговорност при чуването на шефовете на държавната енергетика, регулаторите и борсата поради рекордната цена на тока за бизнеса. Те трябваше де отговорят на два въпроса - съзнателно ли е основан недостиг на свободния пазар, с цел да нарастне електричеството и дали присъединението на България към по-скъпия гръцки енергиен пазар, вместо към румънския, се е отразило на цените. Председателят на комисията Мая Манолова разгласи, че ще предложи нови правила за търговия на борсата и тежки наказания за нелоялните търговци.

Повече от 2 часа продължи чуването в Комисията по проверката.

Още в самото начало Мая Манолова разгласи какви са вредите за бизнеса поради рекордното повишаване на борсовия ток от 27 юли до 7 август.

" Според бизнеса, съгласно представители на разнообразни съсловни организации, в този десетдневен период от бизнеса са източени повече от 53 млн. лв. вследствие на този фрапантен скок на цената на тока на борсата, бизнесът разгласи или най-малко една част от по-големите компании, че стопират работа ", съобщи Мая Манолова.

Шефът на най-голямото оловно-цинково дружество у нас, което затвори порти поради цената на тока, твърди, че казусът е в борсата.

" Самият метод на действие на борсата е несъмнено циничен. Ние като потребители сме сложени в безусловно тежка обстановка и по тази причина бяхме изхвърлени от борсата ", съобщи Румен Цонев от КРИБ, основен изпълнителен шеф на КЦМ.

От борсата обявиха, че до този миг нито продавачите, нито купувачите са оспорвали цените.

" Тоест няма по какъв начин даден покупател да бъде принуден да купи сила на цена по-скъпа от тази, на която той авансово е заявил, че е подготвен да купи ", съобщи Константин Константинов, изпълнителен шеф на Българската самостоятелна енергийна борса.

От ЕСО обясниха, че сме се обединили с гръцкия енергиен пазар през май преди Румънския, тъй като северните ни съседи не са били подготвени механически.

" В момента няма по какъв начин някой да твърди, че обединяването, което трябваше да стане до момента, трябваше да стане много по-късно, в сравнение с обединяването с Румъния и е повлияло върху цената на електрическата сила в България ", съобщи Ангелин Цачев, изпълнителен шеф на ЕСО.

От Топлоелектрическа централа " Марица Изток-2 " обясниха за какво не са пуснали навреме спомагателни блокове, с цел да се преодолее дефицитът на борсата при пиковото търсене.

" Това изисква не малко време и средства, които сдружението би трябвало да планува. Първо - то би трябвало да е ясновидец за борсата, с цел да знае, че цената ще тръгне нагоре ", сподели Живко Динчев, изпълнителен шеф на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ".

От БЕХ обясниха, че скокът в цената на ток е поради рекордния експорт, подбуден от високите температури.

" Образно казано 3/4 от АЕЦ-Козлодуй се изнася на открито. Ние задоволяваме недостиг в района. Не в България. В България няма недостиг. Цените се дефинират от борсата ", разяснява Валентин Николов, Български енергиен холдинг.

Министерството на енергетиката хвърли виновността върху КЕВР, като се базира на рекомендация от Брюксел.

" Поради монополния статут на Българската енергийна борса, във всички сегменти на пазара на електрическа енергия Комисията приканва България да ускори свързаната с наблюдението функционалност на регулаторния орган ", съобщи Мирослав Данеков - заместник-министър на енергетиката.

От КЕВР оповестиха, че ревизират борсата за злоупотреби в интервала на пиковите цени

" Смея да настоявам, че се реализира контролът. Просто това е времеемко нещо. Сещате се какъв брой покупко-продажби са осъществени и какъв брой записи има за тези единствено дни, надлежно какъв брой предложения са подадени ", сподели Александър Йорданов, КЕВР.

В края на чуването Мая Манолов разгласи, че комисията ще излезе с рекомендация за смяна на Правилата за работа на борсата, наказания за непазарно държание и закон за демонополизацията на държавните енергийни сдружения, участващи на свободния пазар на ток.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР