Напредъкът в преговорите между руските и украинските преговарящи в Истанбул

...
Напредъкът в преговорите между руските и украинските преговарящи в Истанбул
Коментари Харесай

Ердоган към Русия и Украйна: Сложете край на тази трагедия!

Напредъкът в договарянията сред съветските и украинските договарящи в Истанбул ще постави основите за среща сред водачите на двете страни.

Това съобщи турският президент Ердоган пред делегациите на Русия и Украйна преди началото на договарянията в Истанбул, предадоха международните организации и турските медии, представени от Българска телеграфна агенция.

" Добре пристигнали в Турция и нашия Истанбул. За нас е наслаждение да Ви приемем в подобен сериозен миг, Вие положихте огромни старания от името на вашите страни. Конфликтът (в Украйна) е доста объркващ за нас като ваш другар и комшия. От самото начало на рецесията, ние положихме откровени старания на всички равнища и се опитахме да съблюдаваме условията за другарството, добросъседството и интернационалното право.Ние демонстрирахме обективен метод, който пази и зачита правата на двете страни във всички платформи, където имаме глас ", сподели в приветствието си турският водач.

Ердоган изрази вяра, че в случай че има прогрес на срещата в Истанбул, етапа на договарянията сред Русия и Украйна може да доближи до идващия стадий.

" Напредъкът, който ще постигнете в договарянията, също ще Ви разреши да преминете към идващия стадий - контакт на равнище водачи. Ние също сме подготвени да проведем такава среща ", изрази очакванията си турският президент.

Ердоган разгласи готовността на страната си да способства за преговорния развой сред Русия и Украйна.

Той уточни, че е пристигнало време за постигането на съответни резултати и прикани за неотложно преустановяване на огъня.

Президентът на Турция добави, че " слагането на завършек на нещастието " зависи и от двете страни.

Ердоган посочи също по този начин, че и президентът на Украйна Володимир Зеленски, и президентът на Русия Владимир Путин са " скъпи другари за Турция ".

Турският водач уточни, че е време договарянията към този момент да доведат до съответни резултати.

Президентът на Турция изрази вяра, че тези договаряния ще бъдат от изгода както за двете страни в спора, по този начин и за района.

" Ние сме страната, която поставя най-вече старания за решение на рецесията по пътя на съглашение и разговор ", уточни още Ердоган.

Прессекретарят на съветския водач Дмитрий Песков преди този момент не изключи опцията за осъществяване на среща сред Путин и Зеленски, само че означи, че тя би трябвало да бъде готова, с цел да има резултати.

От известие на ТАСС стана ясно, че съветският предприемач Роман Абрамович също се намира в Истанбул. По-рано бе обявено, че той също е зает с преговорния развой, както и че при започване на март е имало опит да бъде токсичен.

Непосредствено след началото на двустранните руско-украински диалози, бе обявено, че ръководителите на двете делегации - Владимир Медински (от съветска страна) и Давид Арахамия (от украинска страна) ще се срещнат на четири очи.

На 10 март Турция провежда среща на външните министри на Русия и Украйна Сергей Лавров и Дмитрий Кулеба в коридорите на дипломатическия конгрес в Анталия.

Първият кръг от договаряния сред Руската федерация и Украйна се организира на 28 февруари в Гомелска област на Беларус, след което срещата продължи пет часа. По-късно се организираха още два кръга лице в лице, както и голям брой срещи в онлайн формат, само че до момента не е регистриран на практика никакъв прогрес, макар, че и Турция, и Израел декларират за единодушие по някои съществени точки - най към този момент за бъдещия неутралитет на Украйна.

Според наблюдаващи главният проблем са териториалните искания на Русия, които се смятат за безусловно неприемливи от украинската страна.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР