Напредъкът в научните изследвания отключи тайните на раковата клетка. Благодарение

...
Напредъкът в научните изследвания отключи тайните на раковата клетка. Благодарение
Коментари Харесай

Имунотерапията срещу рака

Напредъкът в научните проучвания отключи тайните на раковата клетка. Благодарение на тях се внедряват нови интелигентни лекувания. Започват да получават значение все по-персонализирани и целенасочени лечения по отношение на генетиката на раковите кафези вместо обичайните подходи за лекуване на заболелия орган.

Едно от най-големите достижения в лекуването на рак през последните години безспорно е имунотерапията. При този способ клетките на имунната система на пациента се употребяват за битка с раковите кафези. Имунотерапията обезпечава позитивен резултат при доста от постоянно срещаните ракови болести.

Преди 5-10 години се смяташе, че имунотерапията на всеки пациент би трябвало да бъде персонализирана. Обаче науката откри, че всеки тип рак преодолява имунната система на организма, употребявайки еднакъв механизъм. Тялото създава протеин, наименуван PD1, с цел да се защищити от личната си имунна система. Раковите кафези заобикалят имунната система като създават PD1. Това изобретение е пробив за медицината и носи със себе си медикаменти, които блокират PD1.

Медицинският свят също откри, че имунната система е доста добра в разпознаването на някои разновидности (промени в генетиката на клетките), само че може да пренебрегне други. За първи път това е намерено при рак на дебелото черво - 10-15% от пациентите имат ген MMR или неговите генни аномалии. Тези пациенти се повлияват доста добре от имунотерапията. Освен това, при множеството от тези пациенти единствено имунната система има силата да унищожи рака. Разглеждайки генното разстройство в тъканта, а не рака на органна основа, Американската администрация по храните и медикаментите (FDA) утвърди имунотерапията при всеки рак с висок генетична предразположеност към разновидности, без значение дали е рак на дебело черво, панкреас, корем или бял дроб. Това е доста значимо развиване.

Друг способ за образование на клетките е така наречен живо лекарство (CAR-T Cell). Това в действителност е персонализирана имунотерапия - способ на лекуване, употребяващ лични бели кръвни кафези на всеки пациент (Т-клетки). Тези кафези, които имат доста значимо място в нашата имунна система, могат да бъдат отделени от кръвта посредством нови технологии. След това тези кафези се образоват отвън тялото на пациента, в лабораторна среда, с цел да разпознаят характерен тип протеин, формиран единствено от съответния тип рак. Лекарството, характерно за пациента, се създава от личните имунни кафези на пациента. В момента има утвърждение за приложение против някои типове левкемия и лимфом единствено от FDA, само че към момента не и в Европа.

Най-добрият аспект на имунотерапията е, че в случай че пациентът се повлияе от имунотерапията, лекуването може да бъде спряно. Ефектът върху подтикваната имунна система е дълготраен, защото това лекуване работи посредством подсилване на имунната система, а не посредством непосредствено ликвидиране на рака. Точно както при имунизациите против полиомиелит или малария - един път имунизиран, индивидът не може да се разболее през целия си живот, тъй като имунната система разпознава непознатата клетка и се намесва неотложно. По същия метод, когато нашето тяло разпознава раковите кафези благодарение на имунотерапията, регресиите в тумора са по-дълготрайни от химиотерапията. Понякога ракът не е изцяло погубен, евентуално 80%, само че все пак не е належащо да се организира друго лекуване на пациента.

Може ли имунотерапията да измести химиотерапията?

Знаем, че химиотерапията се употребяват като способ за попречване на растежа, развиването и прогресията на рака. Но понижава ли потреблението на химиотерапията откакто се усилва приложението на имунотерапията? Научните проучвания и практиката демонстрират, че химиотерапията и имунотерапията са по-успешни, когато се употребяват в комбинирана терапия, тъй като новите антигени (нео антигени), формирани в тъканта от химиотерапия, усилват резултата на имунотерапията.

За повече информация, потърсете www.anadolumedicalcenter.bg

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР