Напредъкът в изпълнението на програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния

...
Напредъкът в изпълнението на програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния
Коментари Харесай

Стартира процесът по подготовка на програма България-Румъния 2021-2027

Напредъкът в осъществяването на програмата за трансгранично съдействие сред Румъния и България за 2018 година беше регистриран на единадесетото съвещание на Комитета за нейното наблюдаване, което бе ръководено от заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Деница Николова. Тя приветства положителните темпове на осъществяване, високата известност на програмата измежду бенефициентите и осъществените сполучливи планове в интерес на жителите в района. Като основен миг беше избрана 2019 година, в която се проучва настоящото осъществяване и се оформя визията за бъдещия програмен интервал 2021-2027.
Програма ИНТЕРРЕГ V-А Румъния - България 2014-2020 е с общ запас 258,5 млн. евро. Средствата се влагат в планове, които целят да насърчат развиването на областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич в България и на Констанца, Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Кълъраш в Румъния. До момента са подписани 164 контракта за дотация на обща стойност малко над 254 млн. eвро, като 58 плана към този момент са изпълнени.
След съвещанието се организира първа среща на Съвместната работна група за създаване на бъдещата Програма за трансгранично съдействие Румъния - България за интервала 2021-2027 година Работата й започва с отчитане на развиването и изгодите от откритото съдействие в граничния район. В хода на полемиките заместник-министър Николова прикани членовете на работната група да употребяват научените уроци от сегашния интервал.
Реализирането на интегрирани планове беше посочено като опция за превъзмогване на небалансираното развиване на районите, което продължава да се следи без значение от направените досега вложения. Прилагането на стратегически метод за програмен интервал 2021-2027 година, който регистрира характерните потребности и капацитет на районите, ще обезпечи по-ясното фокусиране на вложенията и видимост на постигнатите резултати, уточни заместник-министър Николова. Както през сегашния, по този начин и през идващия програмен интервал се чака програмата да поддържа действия, допринасящи директно за реализиране задачите на Стратегията на Европейския съюз за Дунавския район. Малки и междинни предприятия биха могли да се финансират посредством фонд за дребни планове, с което ще се обезпечи по-целенасочена поддръжка за икономическото развиване с действителен резултат върху бизнеса, показа районният заместник-министър. Регионалната политика ще следва вземане предвид с потребностите на районите, като плановите хрумвания се съгласуват авансово в подтекста на тяхната обязаност и допълняемост с вложенията по останалите стратегии и стратегическите проекти на районите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР