Напредъкът по прехода към чиста енергия остава твърде бавен, за

...
Напредъкът по прехода към чиста енергия остава твърде бавен, за
Коментари Харесай

МАЕ: Напредъкът по прехода към чиста енергия продължава да е твърде бавен

Напредъкът по прехода към чиста сила остава прекомерно муден, с цел да се сътвори дълготраен спад към нулеви излъчвания. Това съобщи Международната организация по енергетика, представена от Си Ен Би Си.

Базираната в Париж насочи това предизвестие в известие, съпътстващо нейния отчет „ Световна енергийна вероятност за 2021 година “. Широкомащабният отчет идва преди с Конференцията на Организация на обединените нации по изменението на климата COP26, която ще се състои в Глазгоу сред 31 октомври и 12 ноември.

Според отчета, въпреки че продажбите на електрически транспортни средства са достигнали нов връх през 2020 година, а възобновимите енергийни източници са траяли бързия си напредък, всички данни демонстрират „ че скоростта на смяна в енергийния бранш среща противопоставяне под формата на упоритостта на статуквото “.

„ На фона на всички прогрес, реализиран от възобновимите енергийни източници и електрическата подвижност, през 2021 година се следи огромно възобновяване на използването на въглища и петрола. До огромна степен на това се дължи и второто най-голямо годишно нарастване на въглеродните излъчвания в историята “, означават от МАЕ.

В отчета се показват няколко сюжета за идните годни. Един от тях планува обстановка, при която „ съвсем всичкият чист растеж на търсенето на сила до 2050 година се покрива от източници с ниски излъчвания “.

Макар че този сюжети наподобява обещаващ на пръв взор, МАЕ предизвестява, че даже при него световните излъчвания ще останат на равнища, сходни на днешните. „ В резултат междинните световни температури ще продължат да се повишават до момента в който през 2100 година стигнат 2,6 градуса по Целзий над равнищата преди индустриалната гражданска война.

Друг сюжети прегледа какво би се случило, в случай че уговорките за въглеродна индиферентност, поети от редица държавни управления, бъдат осъществени в период.

При този сюжети покачването на междинните световни температури ще бъде с към 2,1 градуса до 2100 година

Докладът на МАЕ и срещата COP26 са под сянката на Парижкото съглашение за климата, реализирано през декември 2015 година

Определяно от Организация на обединените нации като „ обвързващ интернационален контракт за изменението на климата “, съглашението има за цел ограничение световното стопляне до по-малко от 2 градуса по Целзий до 2050 година спрямо интервала преди индустриализацията и полагане на старания за неговото ограничение до 1,5 градуса по Целзий.

Постигането на тези резултати е голямо предизвикателство, като от Организация на обединените нации означават, че покачването с 1,5 градуса по Целзий е „ горната граница “, когато става въпрос за отбягване на най-тежките последствия от климатичните промени.

Позовавайки се на актуалната траектория на излъчванията на CO2, Организация на обединените нации показва, че „ температурата може да се увеличи с 4,4 градуса до края на века “.

„ Изключително окуражителната инерция на чистата сила в света се изправя против упоритото наличие на изкопаемите горива в нашите енергийни системи “, разяснява ръководителят на МАЕ Фатих Бирол.

„ Правителствата би трябвало да разрешат този проблем на срещата COP26, като дадат явен сигнал, че се ангажират с бързото увеличение на чистите и устойчиви технологии на бъдещето. Социалните и икономическите изгоди от ускоряването на прехода към чиста сила са огромни, а цената ба бездействието е голяма “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР