Напредъкът на Китай в областта на технологиите за изкуствен интелект

...
Напредъкът на Китай в областта на технологиите за изкуствен интелект
Коментари Харесай

Продължава ли Китай да разчита на технологията за изкуствен интелект на САЩ?

Напредъкът на Китай в региона на технологиите за изкуствен интелект (AI) е важен, само че той към момента е изправен пред обилни провокации и ограничавания, изключително спрямо ChatGPT на OpenAI и други напреднали западни AI модели.

Китайските компании в действителност са постигнали прогрес в създаването на генеративни AI чатботове, откакто са получили достъп до технологии като ChatGPT посредством прокси сървъри и VPN мрежи.

Въпреки това към момента има разлика сред китайските AI технологии и опциите на модели като ChatGPT, основно заради ограничавания достъп до данни, изключително до данни на британски език, които са от решаващо значение за образованието на усъвършенствани AI модели

Едно от провокациите пред Китай е достъпът до AI модели със затворен код и усъвършенствани графични процесори, като рестриктивните мерки са наложени от компании като Nvidia и AMD. Въпреки тези провокации Китай поставя старания да ги преодолее.

По отношение на софтуера те разчитат на AI модели с отворен код, като да вземем за пример моделите Llama LLM на Meta, с прочут триумф, макар че е имало случаи на разногласия по отношение на произхода на някои такива модели. Що се отнася до хардуера, компании като Huawei водят напъните за създаване на лични AI чипове, конкурирайки се със западни сътрудници като Nvidia.

Въпреки това Китай към момента има да извърви дълъг път, с цел да настигне западните AI технологии. Създаването на усъвършенствани модели за изкуствен интелект изисква достъп до обширни масиви от данни и комплицирани логаритми за образование – области, в които Китай изостава. В резултат на това Китай продължава да разчита на западните технологии за създаване на AI, най-малко в кратковременен проект.

В резюме, макар че Китай е постигнал прогрес в региона на AI технологиите, страната към момента е изправена пред обилни провокации във връзка с достъпа до данни и хардуер. Те работят за създаване на вътрешни решения, само че към този момент остават подвластни от западните технологии.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР