Напредък в борбата с COVID-19. Британски експерти съобщиха, че достъпният

...
Напредък в борбата с COVID-19. Британски експерти съобщиха, че достъпният
Коментари Харесай

Доц. Околийски: СЗО препоръча сваляне на мерки стъпка по стъпка, в България доста мерки паднаха едновременно

Напредък в битката с COVID-19. Британски специалисти оповестиха, че наличният стероид дексаметазон, употребен за лекуване при астма, сполучливо оказва помощ за спасяването на тежко заболели от новата коронавирусна зараза. Световната здравна организация (СЗО) приветства откритието и го назова " теоретичен пробив ". 
На този декор пораства броят на инфектираните както у нас, по този начин и в международен мащаб. Според изказвания на някои учени, България се намира във втори пик на пандемията, а ограничения като стерилизация, физическо разграничаване и поддържане на добра персонална хигиена би трябвало съзнателно да се извършват.
Какви са сюжетите за развиване на COVID-19, за какво светът отвори и на кои рекомендации СЗО продължава да държи - беседва с доцент доктор Михаил Околийски , българският представител в международната институция.

Да, по този начин е. Разпространението на COVID-19 в света сега е рекордно, макар че някои страни в Европа минаха през най-високите си стойности и се ориентират към затихване на пандемията. Други страни бележат обаче взрив на ковид. Над 75% от новите случаи са в Латинска Америка и Съединени американски щати, само че и в Близкия изток и Северна Африка се следят доста тревожни трендове. Ние бяхме наясно, че тези страни, които имат по-слаби и зле финансирани здравни системи, ще бъдат доста неприятно ударени от следствията и потребността от интензивни грижи за хората.

Прав сте, че една такава комбинирана заплаха от двете инфекциозни болести би била още по-сложна за ръководство. Това, което беше направено, още през цялото време да се работи със страните-членки в Африканския съюз, с цел да засилят оптимално добре отговора си на бъдещата опасност. Някои страни са готови и се оправят относително добре, само че при други в действителност се следи едно стремглаво увеличение на случаите. В тези три района, за които приказваме, COVID-19 бележи един доста сериозен растеж. За страдание, България също е една от страните, в които се следят тези тревожни трендове.


Вижте, аргументите са сложни.

В някои европейски страни не мога да кажа съответно, само че за България сякаш сте прав. В България има тази народопсихология, че си обясняваме с ирационални доводи някои от нещата, които ни се желае да са по този начин, а пък те на процедура не са по този начин. И това касае освен ковид, а риска от затлъстяването, от тютюнопушенето, от алкохола. Махаме леко с ръка и считаме, че ще ни се размине.
СЗО не приказва за обществена изолираност, приказваме за физическа изолираност. Ние в никакъв случай не сме се отказвали от рекомендациите за физическа изолираност: да се съблюдава отдалеченост изключително на затворени помещения; хората да не се събират доста наоколо и така нататък На футболни мачове да вземем за пример, където участват десетки хиляди души, които са компактно един до различен - това е доста рисково, тъй като вирусът се предава не просто по въздушен път, само че и по въздушно-капков път. Тоест слюнки от крясъци, викове, прегръщането между потни хора - всичко това е доста рисково от наша позиция. Това че доста хора демонстративно не носят маски за предотвратяване... не че маската е ултимативното средство за предотвратяване от вируси, само че тя е знак, че ти участваш в този публичен контракт за взаимнопазене. Всичко това сякаш ни изиграва сега неприятна смешка и макар всички тези месеци на доста смислени и задружни дейности на цялото общество, в този момент сме в риск да ги компрометираме.


Абсолютно прав сте, че тези спорни послания, в това число от групи от авторитетни национални специалисти, които твърдяха радикално противоположни тези на изказванията на СЗО и на Щаба, способства за това хората да се разколебаят в дейностите си и част от тях един тип да стартират да поддържат едната страна или другата. Точно това " здравно политизиране ", в случай че мога по този начин да го нарека, докара този скепсиз у доста хора, че тази физическа изолираност, хигиена, въобще всички ограничения са смислени. Това се следи и в други страни, само че в България е изключително видно. Това можеше да се избегне и се избягваше при започване на пандемията.
Дали СЗО можеше да повлияе на този развой - освен можеше, само че и повлия. Ние се опитвахме още през цялото време с всичките си дейности в България и предупреждавахме да не се има вяра на подправени вести. Ние се опитвахме да кажем на хората, че това, което предлагаме, се базира на доказателства. Само един дилетант може да мисли, че науката не събира доказателства и по този метод да се еволюира в находките на тази просвета. Ето за какво ние непрестанно надграждахме рекомендациите на база на рандомизирани проучвания по целия свят. Имаше доста образци обаче с европейски страни, които потеглиха с доста по-малко дейности във връзка с физическата изолираност и се вижда резултатът. Например Швеция е имала опция да предотврати доста повече смъртни случаи, в сравнение с практика предотврати.


За това няма систематични научни доказателства. Има сходни догатки, че когато вирусът се популяризира в огромна част от популацията, той понижава силата си. Имайки поради продължаването на тази пандемия с към 100 000 случаи на ден в световен мащаб - давате си сметка, че това е голям брой новозаразили се. Аз не мисля, че вирусът е понижил мощта си. В България виждаме, че равнището на леталитет, т.е. на умряли хора, флуктуира, само че е непрекъснато високо - през днешния ден са умряли петима души.

В момента в част от страните, в това число и в България, може да приказваме за втори пик, не за втора вълна. Това е едно обостряне и увеличение на случаите. В редица страни, които бяха най-засегнати като Испания и Италия, се следи едно понижаване и поддържане на едно доста ниско равнище на нови случаи. Тези страни към този момент излизат от полезрението на най-директните терзания на СЗО. Други страни в действителност, в това число на Балканския полуостров, не могат да овладеят пандемията. Държа да кажа, че това е отговорност на всеки един от нас. Това, че се прави опит за отваряне на стопанската система, съгласно мен е вярно. Препоръките ни са хората да продължат да имат тази предпазливост към вируса, а не чисто психически да отхвърлят вируса, искайки да се завърнат към остарелия си метод на живот.
Още нещо желая да кажа от последните дни. Има годно за резултатите си проучване, че хората с наднормено тегло са били най-засегнати от COVID-19. Знаете, че българското население, както и огромна част от европейското, е много съществено наранено от този проблем. Също и във връзка с тютюнопушенето, съвсем 50%, дори в някои възрастови групи над 50 % от хората пушат. Това са едни доста съществени рискови фактори, които ни водят към една доста по-голяма накърнимост освен към COVID-19, само че и към всички типове болести. 


Това се случи още при започване на годината, когато зачестиха докладванията на случаите на новото заболяване в Китай. Те освен бяха локализирани в Ухан, а започнаха да се популяризират и цялата страна. Тогава стартира доста сериозният разбор на това какво да се прави. В този първи миг СЗО разгласи и изключително състояние в региона на публичното здраве, с цел да се опита да минимализира разпространението на вируса.

В началото малко хора или съвсем никой не знаеше какво е естеството на вируса и имаше потребност да се съберат доказателства за това с каква скорост се популяризира той и какви са методите на отбрана. Още при започване на годината беше изпратен екип от интернационалните специалисти на СЗО на терен в Китай. Те разчитаха на данните, които са подадени от Китай. За разлика от предходни епидемии от коронавируси, в този момент Китай реагира много по-адекватно. Имаше електронни бази данни, които се събираха в действително време, и тези резултати бяха споделени със СЗО и с други организации, които работят по предотвратяването на сходен вид здравни закани.


Аз не мога да разясня политически и вътрешнополитически тези за Съединени американски щати, само че това, което мога да кажа, е, че СЗО постоянно е разчитало на взаимната работа и поддръжка от страна на Съединени американски щати. На Световната здравна асамблея, която се организира онлайн, се взе решение за една самостоятелна експертна комисия, която да оцени отговора на пандемията, даден от СЗО. Това следва, сега се събират резултати от този разбор. Но сега не би трябвало да се губи скъпо време в непотребни посочвания с пръст, а да се избавят човешки животи. Специално за България, от момента на изключителното състояние и преди този момент всеки един ден мога да ви дам доклад какво съм работил и какво сме съдействали ние за нашата система за публично здраве и клинична медицина. Това, което се направи в България, е образец и за целия свят, тъй като България е една от страните с най-ниско равнище на смъртни случаи и доста ниски равнища на заразяване. Това е разследване на положителното взаимоотношение на СЗО и здравните управляващи. 
Тук особено би трябвало да отбележа Районните здравни инспекции, които в действителност работиха неуморно на терен. Сега се видя потребността от тях, а през годините те бяха доста подценявани. В България тези скромни и тихи хора работиха непрестанно и аз съм очевидец на това.


Благодаря ви за този характерен въпрос. Има специфична процедура по какъв начин се подхожда към тези аутопсии и в действителност находките в международен мащаб демонстрират тези патологични промени в организма, настъпващи поради ковид. Имаше разнообразни отзиви и хипотези, че хора, които са умряли от различен вид заболяване, съпътстващо, в действителност са починали поради обостряне на сърдечно-съдово заболяване, диабет или онкологично заболяване. Това, което се наблюдаваше и дискутираше в СЗО, е, че тези хора с сходен вид незаразни хронични заболя правилно.
С въпроса си засягате и различен проблем у нас - за неналичието на патоанатоми, тъй като през годините това е некомерсиална специалност, само че извънредно значима и сложна за научаване. За да се вършат аутопсии, би трябвало някой да ги прави, а знаем, че системата значително е обезкървена от сходен вид неатрактивни медицински специалности като патоанатоми, в това число и психиатри, както и експерти в РЗИ-та и така нататък

СЗО не би трябвало да става жертва за неналичието на добър метод в някои страни. Ние не сме нито международен служител на реда, нито някаква организация, която непосредствено основава медицински услуги или ограничения. СЗО разчита на страните си членки, които са самостоятелни. Те имат статут на безусловно самостоятелни тела, които са виновни да провеждат и дават медицинските услуги и граничния надзор по интернационалните здравни правила. Това, което ние имаме като мандат и вършим, е да дадем най-хубавата техническа рекомендация и помощ на страните, да изпратим наши задачи там, където и когато е нужно, да работим с държавните управления. Ние не можем да заместим нито Министерството на здравеопазването, нито държавното управление, а и нямаме легитимност за това. Разчитаме на това всяка една страна с наша помощ да се провежда към справяне с пандемията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР