Направили сме всичко, което може да се направи в настоящия

...
Направили сме всичко, което може да се направи в настоящия
Коментари Харесай

Денков: Докато хората стоят по магистралите, само се пречи на процеса

Направили сме всичко, което може да се направи в сегашния миг. Преговорите по тези документи стартират с тяхоното внасяне на 30 септември. Разговорът би трябвало да бъде по какъв начин да подобрим тези документи, а не да се слагат ултиматуми. Това съобщи през днешния ден министър-председателят Николай Денков на брифинг след среща в Министерския съвет сред него и представители на работодателски организации. 

Денков изрази вяра разсъдъкът да надделее и да стартират същински диалози всъщност. Преговорите с Европейската комисия вървят по общоприети процедури, сподели министър председателят и осведоми, че е обсъждано в срещите да се включат и представители на синдикатите, „ с цел да видят защо става дума, тъй като доста постоянно при тях има съмнение “.

Трябва да продължим полемиките по съглашението, което започнахме да обсъждаме на 19 септември, само че то не беше приключено като развой. В това съглашение първа точка беше да се приготви проект за самия преход, напомни Денков.

Той акцентира, че има още ужасно доста работа, която би трябвало да се извърши дружно. Според премиера, до момента в който хората стоят по автомагистралите, вместо да седнат на масата на договарянията, единствено се пречи на процеса, а не се оказва помощ. Има разнообразни ползи измежду протестиращите, тъй че не беше елементарно да се стигне до консенсус, сподели министър председателят. 

Днес Народното събрание ще разиска на изключително заседание проект на решение за одобрение на Споразумение сред министър-председателя, представители на Министерски съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в бранш енергетика, подписано през вчерашния ден. Вносители на проекторешението са народните представители Кирил Петков и Атанас Атанасов от „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ и Делян Пеевски от Движение за права и свободи.

Имаме цялостно единодушие, че би трябвало да се приготви енергийна тактика на страната през идващите няколко месеца, заяви още министър председателят.

„ Тази енергийна тактика би трябвало да е основана на моделирането на развиването на енергийната система, което успяхме да създадем през месеците юни, юли и август. Това, което сътрудниците предложиха, и то е доста потребно, е, че тази енергийна тактика може да се добави и с една индустриална тактика, защото най-големият консуматор на електрическа енергия са огромните индустриални предприятия “, сподели Денков. 

„ Основната рецензия е, че връзката на държавното управление би могла да бъде по-добре. Споделям я ” , съобщи след срещата Денков. Той обаче добави, че кабинетът е бил под напрежение с късите периоди и връзката е останала на назад във времето, съобщи.

Според Денков за служащите, които се усещат застрашени, може да имат още по-добри благоприятни условия.

„ Говорихме по какъв начин да бъдат поканени най-хубавите национални и международни вложители в тези три района ”, сподели Денков.

„ Разговорите протекоха в градивен дух. Заключенията на вчерашното съглашение в огромната си част са допустими. Трябва да се положат старания за обществения разговор, повече бистрота и предвидимост при формулиране на проектите. Да не се затваряме единствено в енергийния бранш, а да гледаме цялата стопанска система и в по-далечна вероятност ”, сподели Цветан Симеонов, БТПП.

По отношение на прозрачността според него досега не е измислено нищо по-добро от публичните поръчки. Симеонов акцентира, че към момента вървят постепенно измененията в законодателството, които да опростят процедурите по наемане на задгранична работна ръка.

Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал, означи, че общественият разговор би трябвало да се укрепи и развие. „ Индустриалните връзки в Европа имат добър модел, който би трябвало да се следи. Трябва тристранният разговор да се укрепи и развие “, означи той.

Велев заяви, че се рестартира процеса за набиране на капиталови планове. „ До 6 ноември следва нов интервал, в който предприятията от страната, а за какво не и от чужбина, могат да заявят капиталов интерес “, сподели Велев и молим към интензивност предприятията в страната.

Относно работната ръка, на срещата в Министерски съвет страните са се съгласили, че България има „ средносрочно и дълготрайно голям дефицит на човешки запаси “. „ Затова е добре, човешките запаси да бъдат интегрирани в съществуващи и нови предприятия, които ще бъдат построени “, сподели още Васил Велев, визирайки въглищните райони. 

Денков се срещна с представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, с които разиска главните ограничения, планувани в териториалните проекти за обективен преход и опцията за присъединяване на огромни предприятия в смяната на икономическия образ на област Стара Загора.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР