Направете две крачки назад - така ще видите цялата картина.

...
Направете две крачки назад - така ще видите цялата картина.
Коментари Харесай

Тандемът Борисов-Гешев развъртя бухалката

Направете две крачки обратно - по този начин ще видите цялата картина. Не се взирайте единствено в някой от многочислените проблеми, които се дискутират денонощно - погледнете целия политически пейзаж. Той се трансформира пред очите ви в последния месец - от средата на декември се огъва като планина по време на земетресение.

До края на предходната година обстановката бе ясна. Страната се управляваше от ясна публична коалиция, само че силата на ръководещите идваше от друго място - от негласната подмолна коалиция, в която влизат и опозиционни партии като ДПС. Истинската мощ на ръководещите бе в коалицията Борисов-Доган/Пеевски, подкрепяна от самостоятелната правосъдна власт и подпряна крепко от медиите.

 

Тази власт умело балансираше сред ползите

 

на крупни неполитически фактори   като Цеко Минев, Валентин Златев, Христо Ковачки, Васил Божков, Кирил Домусчиев и тъй наречените

Тази политическа, финансова и медийна симбиоза винаги се е обяснявала най-добре през Пеевски, само че вижте и Доган - Сокола купи предходната година за 1.5 млн. нещо, което коства 100 млн. - Топлоелектрическа централа “Варна ”, а по-късно получи убеденост, че от бюджета ще дойдат едни 220 млн. за разширение и модернизиране на пристанищната инфраструктура в региона. В резултат на ей такива врътки всички правилно брояха Доган и неговия публичен аватар - Делян Пеевски, за негласни членове на държавното управление. Министри в сянка. Доган участваше в играта, като пращаше своите депутати да гласоподават " срещу " държавното управление във вотовете на съмнение, само че в това време обясняваше, че: “Към днешна дата в политическия набор на България няма нито предпочитание, нито подготвеност за предварителни парламентарни избори ”. Опозиционността на Движение за права и свободи постоянно се е обяснявала през присъединяване на националисти в държавното управление, а не през рецесия на ръководството на ГЕРБ.

В началото на годината

 

обстановката изглеждаше пред смяна

 

Движение за права и свободи отново разгласи, че ще гласоподава " срещу " държавното управление в идния избор на съмнение, само че за първи път партията реши да е и вносител на вота дружно с Българска социалистическа партия. Движението стартира остро да подлага на критика кабинета.  “Неадекватното ръководство на това държавно управление, на самотек, на пъкъл хок, на рецесии в продължение на 10 години, докара до това, което е ”, сподели Рамадан Аталай и съпостави Борисов с Тодор Живков. “За нас е постоянно добре да падне това държавно управление ”, закле се Йордан Цонев. В Движение за права и свободи заговориха за несръчност в ГЕРБ, а не за това, че в кабинета се мотаят хора от НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация.

Нещата обаче внезапно се обърнаха в понеделник, когато Движение за права и свободи отново отхвърли да е вносител на избор против Борисов. Така отпадна една от въпросителните - има ли същинска война сред ГЕРБ и Движение за права и свободи? Не, няма.

Но титанична борба има и тя се вижда не през героите на сцената, а през последици след сраженията. Те са колосални.

През последния месец няколко министри от кабинета се озоваха в центъра на публични кавги. Остро е нападнат съдружен сътрудник на ГЕРБ. Близки до Борисов предприемачи също са обект на офанзива. На пръв взор - поради публичен напън след неспособно ръководство на разнообразни браншове, ГЕРБ дава следващите жертви. Това обаче не изяснява цялата обстановка.

 

Защото държавното управление на Борисов също е в нахлуване -

 

примерно още веднъж се връща положителната остаряла процедура - прави се закон, за да бъде ударен съответен предприемач.

И по този начин... В ареста след светкавични дейности на прокуратурата лежи министър на Вътрешна македонска революционна организация - Нено Димов. Той стана първата огромна жертва на абсурда с пернишката вода. Ударена бе и Басейнова дирекция “Западнобеломорски регион ” в Благоевград, която дава отговор и за водите на Струма, т.е. и за язовир “Студена ”. Тя също е обвързвана с Вътрешна македонска революционна организация. Краси Каракачанов даде да се разбере, че е сърдит, по този начин и би трябвало, само че по-късно застана компактно до премиера и безшумно отпътува с него за Египет. В резултат на водната рецесия в Перник бе отворен бизнес за към 100 млн. лева - за реновирането на язовира, за краткотрайни ограничения, целящи отклоняване на всякакви поточета по Витоша, и занапред - за строене на тръбопровод от Мало Бучино до Перник.   

Ударен бе втори член на държавното управление - нали не сте не запомнили за абсурда с медикаментите? Един цяр се продава на една болница за 129 лева, а на друга за 1063 лева, сподели шефът на здравната каса доктор Дечо Дечев, като напълно ясно заявява своята цел - да изясни, че министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев не извършва контролните си функционалности в бранша. Т.е. лекар, който не е част от ГЕРБ и е на висока позиция, един ден се разсънва и взема решение, че ще зареже личната си кариера и ще атакува като камикадзе?! И в тази история, несъмнено, е намесена прокуратурата. А ГЕРБ - атакуваният ГЕРБ, бързо реши да поправи една разпоредба, призната евентуално поради лобистки ползи преди 3 години и половина.

Пак към водната криза бе нападнат и към този момент някогашният началник на “Лукойл ” Валентин Златев - занаятчия на белота и непосредствен другар на премиера. Семейството на Златев има язовир “Бебреш ”, а кметът на Ботевград - някогашният баскетболист Гавалюгов, реши, че Златев би трябвало да бъде отговорен за бъдещата водна рецесия. Златев взе ограничения, относително бързо се откри, че " Бебреш " изобщо не е язовир за питейна вода. А Ботевград за всеки случай постави запушалка на основния тръбопровод към Правец. Важното в тази ситуация е, че под офанзива попадна ГЕРБ и обвързван с ГЕРБ огромен предприемач, а цялата история занапред ще се проверява от прокуратурата. Скандалите към ботевградската вода евентуално също ще бъдат решени по метода, който единствено Борисов може - с доста пари и в бъдеще време. 

Сега, за пръв път от десетилетие, бяха поставени под въпрос мощностите на Топлоелектрическа централа “Бобов дол ” на Ковачки - към този момент не тъй като замърсяват въздуха, като горят пластмасови отпадъци, а тъй като “не са извърши всички условия ”. Тук наредбата идва с половин уста от новия екоминистър Емил Димитров. Но доста по-дейно в тази ситуация влезе прокуратурата в Дупница, която към този момент образува досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение против здравето на хората и околната среда. Накратко - осветлен е още един предприемач, непосредствен до държавното управление.

Борисов, несъмнено, не е единствено жертва на офанзива.
 

Борисов е деен участник в тази война
 

От декември спецпрокуратурата ревизира сигнали, свързани с хазартния необут Васил Божков. Шефовете на " Ефбет " и някогашни съдружници на Божков решиха, че той желае да отнеме огромна част от бизнеса им. Братята Цветомир и Боян Найденови и татко им Стефан дадоха на прокуратурата прелюбопитен факт - че сдружението на Божков " Ню Геймс ", което провежда игрите на " Националната лотария ", е било облагано по занижена ставка, което е ощетило бюджета с над 250 млн. лева Най-богатият българин не е просто нападнат от някакви братя, които в този момент гравитират към Домусчиев или Пеевски. Най-богатият българин е нападнат непосредствено от управляващото мнозинство. Дни след офанзивата на братя Найденови пристигна друга прелюбопитна вест - Валери Симеонов предложи, а Борисов и Горанов доста бързичко одобриха концепцията за промени в закона за хазарта, които да доведат до държавен монопол в хазартния бизнес. Т.е. до лишаване на златната кокошка от Божков.  " Борисов не ми подвига телефона ", " Трябват 5000-10 000 индивида, а не 500. Вие знаете какво да вършиме ", бе представен да споделя Божков в неделя. И да прибавя: " Фалират ли ме, няма по какъв начин да давам пари за " Левски ". Така Божков бе подложен в една категория с предприемачи като Ветко Арабаджиев и Николай Банев, които към този момент са в ареста.

Кое е общото във всички тези кавги?

 

При тях от едната страна на барикадата е новосформираният тандем Бойко Борисов-Иван Гешев. Вече няма значение кой предложи Гешев, значимото е, че този дует е в цялостен синхрон, може да се окаже по-ефикасен и от Борисов-Цацаров. Бухалката на властта удря мощно.

От другата страна на барикадата обаче не е опозицията. Каквото и да ви приказват, нито един от упоменатите случаи не е издигнат на публично внимание от Българска социалистическа партия или " Демократична България " - те, както и всяка естествена съпротива, единствено се пробват да се възползват от свадите. 

Министри от кабинета и крупни предприемачи, близки до сърцето на Борисов, се показват като атакувани от зли врагове. Но в случай че се вгледате деликатно в картинката, множеството от офанзивите идват от вътрешната страна, те са инициирани от самото болшинство. Кабинетът в профил Нено Димов, шефът на НЗОК нападна Ананиев, Ревизоро стопира мощности на Ковачки... Ако се вгледате още по-внимателно, ще видите, че Борисов е дейната страна във всички тези дейности, а от другата страна има единствено сюрпризирани жертви. Страдат не близки до Борисов, а близки до Цветанов, Пеевски, Васил Божков, Цеко Минев...  Тандемът Борисов-Гешев организира нагледна проява на мощ. Борисов се възползва от забележимите рецесии, с цел да разчисти още повече терена към себе си. Няма значение къде удря бухалката - дали близко или надалеч. Тя удря ефикасно. Да, това е война. Непропорционална, тъй като милионите нямат късмет против бюджета. 

Борисов, несъмнено, може да се оправи със обстановката още по-бързо, само че не трябва. В демократична страна всички кавги се събират в една точка - в прокуратурата. Защото прокуратурата е мястото, в което свадите може да потънат. Или да се изострят още повече. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР