Направените предложения от страна на МВР и ДАБДП за промяна

...
Направените предложения от страна на МВР и ДАБДП за промяна
Коментари Харесай

Институтът за пътна безопасност иска цялостно ново законодателство заради системни нарушители

Направените оферти от страна на Министерство на вътрешните работи и ДАБДП за смяна на административно-наказателната процедура в ЗДвП са невиждани, само че няма да дадат нужния резултат, тъй като още веднъж сме очевидци по какъв начин под публичен напън и суматоха от страна на държавната администрация се оферират революционни промени в в този момент настоящия закон вместо да се сътвори напълно ново законодателство, с нова философия, която преди всичко да влияе върху систематичните извършители ( това са най-опасните водачи на МПС), написа в свое мнение Институтът по пътна сигурност. 
Учудващо е за нас, че тъкмо преди 2 седмици министърът на превоза разгласи, че се работи по нов закон за придвижване по пътищата, а внезапно Министерство на вътрешните работи и ДАБДП ни оферират следващите кръпки на настоящия зaкон, който е потвърдено злепоставен. С тези си дейности държавната администрация ни демонстрира, че още веднъж няма синхрон сред виновните институции . ИПБ повече от 2 години упорства за промяна на метода, по който се прави контролът, постановат санкции и събират санкциите в България.
Институтът за пътна сигурност вижда като първична уязвимост на по този начин направените ни оферти:
- неналичието на логичност и причинност сред обособените санкции и санкции, по отношение на степента на социална заплаха (продължават наказванията за без гражданска отговорност и винетка да са в пъти по-големи от прекосяване на червен светофар, при алкохол или без СУМПС). Всички санкции по ЗДвП са изброени безредно в 33 члена, без да са степенувани или групирани под каквато и да било форма. 9 от членовете не се отнасят до нарушавания, водещи до риск за участниците в придвижването, ПТП или гибел на пътя, само че се намират сред тези ориентирани към дисциплинирането на водачите. За страдание тази процедура се продължава и с оферти ЗИД. § 16 и 17. Те се отнасят до другите форми на едно и също нарушаване, с друга степен на публично рисков резултат от осъществяването му, само че са в разнообразни членове и противоречащи си по мярка санкции – при никаква заплаха от ПТП 20 лева, при прекъсване в особено избрани зони – 50 лева, при прекъсване със основаване на условия за ПТП от 20 лева до 150 лева По създание първите две нарушавания, се предлага да се намират в член 183, а най-тежкото в член 180.
- отсъства какъвто и да било опит за уточнение и групиране на наказванията, като още веднъж остават в действие санкции с прекалено огромен диапазон сред горна и долна граница, относими към нарушавания без особена връзка по сред им. В общо 18 от 38 член участват санкции, за които се планува прекалено огромен диапазон сред долната и горната граници. Това основава причина нарушителите да апелират не нарушаването, а размера на санкцията и/или отнемането на права и по този метод да забавят осъществяването на наказването с години. Освен закъснение на правоприлагане, по този начин написаните текстове са причина нарушителят след окончателното изговаряне от съда да получи под формата на приети разноски, повече от колкото следва да заплати.
- не се планува опция за авансово осъществяване на наказванията с санкция (това е публикувана процедура в ЕС), която може да пресече практиката на шиканиране на процеса, т.е. нарушителят да е длъжен да внесе сумата, която следва да заплати по едно и също време с жалбата срещу наказателното разпореждане. Това би дисциплинирало всички водачи и би отказало тези, които редовно оспорват актове за отбягване от навременно правораздаване и заплащане на санкции и/или изтърпяване на наказване.
- не са подредени и не е обърнато внимание на насилствените административни ограничения и периодите им. Вместо закрепен период по отношение на публичната заплаха, две от ограниченията, които се ползват против нарушавания с извънредно висока социална заплаха (като шофиране в нетрезво положения или от недееспособен водач) изискват от органа да го дефинира, което е причина за правосъдно оборване и отбягване от правосъдие.
- въвеждането на Фиш за определяне на административно нарушаване (ФУАН), се предлага като ексклузивен прийом за бързо правосъдие, само че концептуално той няма опция да анулира проблемите. С него се лишава опцията да се апелират нарушаванията пред наказващия орган, а през същото време условно се резервира процедурата за обжалване пред 2 правосъдни инстанции. Условно, тъй като за разлика от красноречивия текст на Закон за административните нарушения и наказания във връзка с опцията за оборване на решението на Районен съд, в плана не е категорично записано дали решенията подлежат на Касационен надзор, с което към опцията за шиканиране на административно-наказателния развой се прибавя и евентуалната противоречива процедура при обжалването на първоинстанционните решения. Освен нов ред за оборване, чиято обективност е меко казано противоречива и би довела до повече проблеми в сравнение с ще реши.
- отпада контролния ваучър, само че се резервира условието на носене на ваучър за гражданска отговорност и слагането на стикер, при съществуване на електронни винетки и електронна система, до която Министерство на вътрешните работи може в действително време да следи статуса на застрахованите МПС.
Предвид посочените от нас проблеми, не намираме съображение за продължение на публичния спор върху оферти план на ЗИД и приканваме Министерство на вътрешните работи и ДАБДП да го отдръпват, показват още те.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР