„Направен е пълен анализ на финансовото състояние на областните болници",

...
„Направен е пълен анализ на финансовото състояние на областните болници",
Коментари Харесай

МЗ и областните болници се договориха за преструктуриране

„ Направен е цялостен разбор на финансовото положение на регионалните лечебни заведения ", съобщи министърът на опазването на здравето по време на среща с шефовете на всички регионални лечебни заведения. Кирил Ананиев уточни, че държавните лечебни заведения нямат общи правила за финансовата си активност и това е една от аргументите за недоброто положение на някои от тях.
Здравният министър заяви, че дружно с екипа си работи по правенето на правила в тази посока, които би трябвало да бъдат финализирани при започване на идващия месец. Проверките, осъществени от Министерство на здравеопазването до този миг, демонстрират, че не на всички места ръководството на лечебните заведения се прави по най-хубавия метод, контролът тук-там е занижен, не се поддържа добре и сградният фонд. Към септември месец към 200 млн. лева са общите отговорности на държавните лечебни заведения, просрочените са близо 57 млн. лева, като казусът се задълбочава, заключи здравният министър.
Кирил Ананиев заяви, че след инспекциите лечебните заведения са разпределени в четири групи, като лечебните заведения в последната четвърта група са декапитализирани, в неприятно финансово положение и са в неспособност за погашение на отговорностите си към кредиторите. Действията на Министерство на здравеопазването са ориентирани сега към тази група лечебни заведения. Министър Ананиев уточни за образец болничното заведение в Ловеч, в която към този момент има назначен нов пълномощник и оздравителният проект е в ход. Министерството има съответен проект за деяние по отношение на всяка една болница, като в него са регистрирани здравните потребности на популацията в района, наличните отделения, инсталация, администрация, подписани контракти за доставка на медикаменти, консумативи и други Здравният министър съобщи, че дейностите на неговия екип са фокусиране върху възстановяване качеството на лечебния развой, а не към съхраняването на обособени структури.
От Националното съдружие на регионалните многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване желаеха от Министерството на здравеопазването да се запазят лекарите и сестрите в регионалните лечебни заведения и показаха, че част от медиците сега са на възраст над 55 години. Като проблем, за който сигнализираха от регионалните лечебни заведения, е дефицитът на личен състав, като затова не могат да изготвят даже графици за наряди.
Директорите на държавните лечебни заведения сложиха редица въпроси, свързани с нарушените връзки сред болничната и извънболничната помощ, смяна на медицинските стандарти, амбулаторните процедури и механизмите за финансиране на лечебните заведения.
Министър Ананиев уточни, че с екипа си ще бъдат в непрекъснат контакт с управленията на регионалните здравни заведения, с цел да може посредством натоварен разговор да се извършат всички, планувани от министерството промени, свързани с преструктуриране, ръководство и финансиране, които като краен резултат да доведат до по-добро лекуване на пациентите на територията на всички области в страната.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР