Напоследък зачестяват случаите на гларуси, станали жертва на автомобилното движение

...
Напоследък зачестяват случаите на гларуси, станали жертва на автомобилното движение
Коментари Харесай

И гларусите стават жертва на войната по пътищата у нас

Напоследък зачестяват случаите на гларуси, станали жертва на автомобилното придвижване във Варна. Обикновено птиците попадат под гумите без даже да реагират на градското придвижване, а сходни произшествия има в целия град. За това алармираха слушатели на Дарик.

Нe става нищо извънредно с птиците. Просто културата на някои водачи не е на равнище, изясняват обстановката орнитолозите.

При изискване, че огромна част от микропопулацията на гларусите във Варна се намира върху покриви на здания, е обикновено те да попадат по улиците. Това, че има обстановки, в които те са били блъснати, към този момент е въпрос на приемливост от страна на водачите, счита Ивайло Иванов от Българското сдружение за отбрана на птиците.  Според него в други елементи на света хората биха преместили птиците от пътя или биха се обадили на управляващите, с цел да бъде оказана помощ на пернатите.

Гларусите са измежду типовете птици у нас, които не се броят. Една от аргументите е, че са многочислени. Затова и не може да се каже дали популацията на хищните пернати се усилва или понижава.

Вид гларус в природата няма. Придобилото национална известност наименование се употребява за 5 типа едри чайки, които се срещат по родното Черноморие. Те са сходни на тип и се разграничават единствено по цветовете на перата и багрите по клюна, посочи орнитологът.

Мит е, че гларусите са докарани в България при започване на предишния век. Твърди се, че цар Фердинанд взел от Франция няколко двойки и ги заселил в резиденция Евксиноград, с цел да се усеща там като на френската Ривиера. Чайки по родното крайбрежие има от хиляди години. Преди години те не са били толкоз забележими в обитаемоте места, тъй като към момента е имало диви плажове, на които умерено са се развъждали, изясни орнитологът. Не хранете гларусите, могат да бъдат рискови
Днес всеядните пернати са честа панорама във всяко обитаемо място край морето или река Дунав. Обитават даже градове навътре в страната.

Преди време английският таблоид " Дейли мейл " прогласи гларусите за " гангстерите " на птичия свят - тъй като крадат храна, покриват колите с изпражнения и тормозят по-малките птици. 

Миналото лято локалните управляващи във Варна потеглиха на битка с нападателните и цапащи птици. На върха на осветителните тела в зоната на площад „ Независимост “ бяха поставени железни иглички, с цел да предпазят уличните лампи от замърсяване, най-много от гларуси. След ремонта на площада от общината сложиха специфични, устойчиви кошчета за отпадък, които да не могат да бъдат обръщани от едрите птици. Част от контейнерите за боклук във Варна пък към този момент са с капаци, както за понижаване на миризмите, по този начин и поради набезите на гларусите. По тематиката Гларус се опита да открадне мобилен телефон
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР