Напоследък зачестява излизането на данни, свързани както с климата, така

...
Напоследък зачестява излизането на данни, свързани както с климата, така
Коментари Харесай

Популацията на акулите е спаднала със 70%

Напоследък зачестява излизането на данни, свързани както с климата, по този начин и с популацията на разнообразни скотски типове, които са много притеснителни.
 Пеперудите монарх, световното стопляне, пестицидите и ще изгубване ли типът
Ще изчезнат ли и пеперудите монарх

Случващото се, данните и прогнозите не са по никакъв начин оптимистични

И, за жалост, най-малко все още обстановката не наподобява по никакъв начин розова за пеперудите монарх да вземем за пример. Не е цветуща обаче и за акулите, които не са толкоз беззащитни, колкото дребните хвърчащи животинки.

По принцип казусът с противозаконното ловуване на акули поради по този начин скъпите им перки е проблем, който заплашва хищниците от десетилетия насам. И от много време учените са наясно, че популацията на обособени типове понижава.
 Снимка 492570

Но нови данни от 57 интернационалните набори от данни демонстрират, че популацията на акулите в международен мащаб е намаляла фрапантно през последния половин век.

Ново проучване, оповестено в, демонстрира, че наличието на акули и скатове в океаните е спаднало с цели 70% в интервала 1970-2018 година Като 24 от всички 31 типа акули и скатове са застрашени от изгубване, а три типа - дългокрила акула, раковинена акула чук и гигантска акула чук , се смятат за сериозно застрашени.
 Акулите, скваленът, имунизацията против коронавирусa и повода за всеобщото им изтребване
Ще ни спасят ли акулите от COVID-19

Защо стават жертви на пандемията

Нейтън Пакуору (Nathan Pacoureau), който е биолог в университета Саймън Фрейзър (Simon Fraser University) в Канада и един от създателите на проучването, споделя, че " последните 50 години са били напряко опустошителни за популацията на акули в международен мащаб ".

Много постоянно акулите става почтена жертва на риболовци, чиято цел е да уловят риба звук или пък риба меч да вземем за пример. А за разлика от множеството типове риби, на акулите и скатовете са им нужни няколко години, до момента в който доближат полова зрялост.
 Снимка 516189

" Като време, те се възпроизвеждат доста повече като бозайниците. И точно това ги прави извънредно уязвими ", добавя Пакуору.

Стюард Пим, който е еколог в университета Дюк (Duke University), само че не е взел присъединяване в проучването, споделя, че когато премахнем висшите хищници от океаните това оказва въздействие на всяка част от морската хранителна верига, написа.
 Акулите, общественият им живот и какво научихме за него
Тайният живот на акулите

Проучване разкрива изненадващи факти
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР