Напоследък вследствие на пандемията от разпространението на COVID-19 хората масово

...
Напоследък вследствие на пандемията от разпространението на COVID-19 хората масово
Коментари Харесай

Едва ли сте подозирали, но тази храна пази от вируси

Напоследък в резултат на пандемията от разпространяването на COVID-19 хората всеобщо се интересуват кои храни и питиета ни защищават от вирусните инфекции.

Чудили ли сте се за какво в Индия, която е седмата по величина страна в света, случаите на ковид са пренебрежимо малко на фона на голямото й население. Оказва се, че индийската кухня е извънредно богата на подправки, които имат ужасно върху имунитета ни, борейки се с бактерии и вируси. Всъщност доста от подправките, които използваме за готвене в всекидневието, идват точно от тази страна.

Днес си приказваме с Амир – основен готвач на индийски ресторант Кохинор в София, който ще ни разкрие част от тайните на здравословните резултати на индийските подправки и по какъв начин можем да се предпазим от вируси и болести. Макар сега ресторантът не работи, екипът е покрит от поръчки за у дома и взимане от място.



„ Индийската кухня е една от най-древните в света и съществува от хиляди години. Всяко ядене е не просто необикновено вкусно с уравновесени аромати, само че и подкрепя здравето. Аюрведическата кухня е мощно застъпена в нашия ресторант, предлагащ също голям брой вегатариански и вегански ястия. Тя лежи на правилото за здравословно хранене и метод на живот. Самата дума аюрведа значи „ познание за живота “ и комбинира знания и опит в здравословното хранене, привички и душeвност ", споделя специалистът в готвенето.

"Комбинацията от подправки в индийските ястия покачва имунитета, бори се с инфекциите, зарежда организма с сила и изцяло усъвършенства положението на индивида. Приготвянето на храна в Индия се приема на напълно друго равнище – по този начин да вземем за пример хигиената при приготвянето е на доста по-високо равнище от Европа, а майсторството да комбинираш подправки и билки е най-важно. Именно това сме постигнали и в индийски ресторант Кохинор – не просто да предлагаме храна, а доста здравословна и потребна храна ", споделя той.



Нека да разгледаме и най-популярните индийски съставки и техните резултати върху индивида: Куркума – участва в съвсем всяко индийско ядене. Наричана още царицата на здравето. Повишава фрапантно имунитета поради дейната й съставна част куркумин. Куркумата се употребява във всички къри ястия, като пиле тика масала и алу джира да вземем за пример, само че също по този начин и в ориз пилау.
Карамфил – тази фалшификация, която е малко позната у нас се употребява за лекуване на инфекции най-често на зъбите, като постоянно можете да срещнете в зъболекарските кабинети дестилат от карамфил под формата на противовъзпалителни лекарство. Карамфила като цяло спомага за битка с бактерии и вируси, както и успокоява стомаха. В индийската кухня се употребява като съществена съставна част в гарам масалата (подправка, която се прибавя към съвсем всяко индийско ядене и която всеки готвач подготвя по своя загадка рецепта).
Черен пипер – пиперинът, който се съдържа има анти-бактериални и противовъзпалителни свойство, както и спомага за понижаване на кръвното налягане и доставя желязо, на което е богата подправката. Черният пипер се употребява в съвсем всяко ядене в индийската кухня, а да вземем за пример в ястието решми кебап е главен съставен елемент.
Канела – съдържа доста антиоксиданти, има анти-бактериален резултат, както и противогъбичен. Канелата е можещ имуностимулант, както и оказва помощ при хора с диабет, тъй като понижава равнището на кръвната захар. Канелата участва във всяко индийско ядене посредством гарам масалата, където се употребява като съставна част. Кимион – с изключение на, че оказва помощ при стомашни проблеми, понижава шанса за развиване на анемия, само че също по този начин облекчава настинките и грипните положения. В индийската кухня кимиона се употребява за голям брой вегетариански ястия и ориз, като алу джира и ориз с кимион.
Черен кардамон – понижава проблемите с инфекции на гърлото и белите дробове, само че също по този начин се бори с инфекции. В индийската кухня черният кардамон се употребява при приготвянето на гарам масала, както и при приготвянето на биряни.
Индийско орехче – също има антибактериални свойства, само че също така подкрепя действието на мозъка и по-специално на паметта, по тази причина и се употребява при лекуване на Алцхаймер.
Зелен кардамон – съгласно изследванията има антиоксидантни свойства, само че също по този начин има данни, че спомага при битката с раковите кафези. Използва се на всички места в индийската кухня, като да вземем за пример при варенето на ориз басмати постоянно се поставя кардамон за мирис и здравословен резултат.
Кориандър – има анти-микробни и противогъбични свойства, като се знае, че също по този начин понижава кръвното налягане, равнището на кръвна захар и контролира холестерола. В индийската кухня се употребява в съвсем всички ястия, като бинди дал решми масала, пиле мадрас, както и в салатите.
Джинджифил – една от най-важните съставки в индийската кухня – съдържа стотици метаболити (съставки нужни за положителния човешки метаболизъм). Отдавна е известно, че тази билка работи противогрипно и оказва помощ при настинки в композиция с чесън и други индийски подправки. В индийската кухня се употребява в голям брой ястия, изключително в тези със сосове, като да вземем за пример хималайско агнешко и чана масала. Използва се като значима съставна част в чай масала.
Чесън – общоизвестно е, че чесъна се употребява като натурален антибиотик и е доста мощен имуностимулатор при битка с грип и настинки. В индийската кухня най-често се употребява в композиция в джинджифил, по тази причина може да бъде открит в ястията с джинджифил.
Люти чушки – в действителност яденето на люто не е просто наслаждение за някои хора, а има страховит здравословен резултат. Освен, че разсънва и укрепва организма и метаболизма, лютите чушки съдържат повече витамин С от всеки различен зарзават. В индийската кухня, която е известна със своят лют усет, потреблението на люти чушки е цяло изкуство. Използват се разнообразни сортове и типове люти чушки, които се комбинират по специфични способи, с цел да се получи пикантно, само че и вкусно ядене, а не просто да ви изгори когато го опитате, без да усетите никакви усети. Интересни индийски ястия, които са по-пикантни са агнешко мадрас, пиле гоа виндалу и пиле фал.
Дафинов лист – в антична Гърция се е считал за знак на мъдрост и мир. Подходящ е за детоксикация, при диабет и за закъснение на процесите на стареене. В индийската кухня се употребява при приготвянето на оризи и биряни.
Мети – съдържа съставката галактоманан, която забавя усвояването на захарите, като е подобаващ за кърмещи майки, хора страдащи от загуба на усет и анемия. В индийската кухня се употребява в голям брой ястия като пиле палак, риба мети.
Звезден анасон – доста богата на Витамин А и витамин С, обогатен с антиоксиданти и мощно средство при битка с настинки и грип. Звездният анасон е съществена съставна част на най-извстният противогрипен препарат. В индийската кухня се употребява като съставна част на гарам масалата, както и в биряни ястия.
Листа от къра – има анти-диабетни и антиоксидантни свойства, като понижава холестерола и оказва помощ при левкимия. В индийската кухня се употребяват като съставна част на гарам масала и къри ястия.
Мента – с изключение на, че ментата укрепва и освежава, като оказва помощ при изнемощялост, простуда и гадене, задейства секрецията на храносмилателни ензими, които оказват помощ за по-лесното храносмилане. В индийската кухня се употребява в ястията решми масала, като сос за салата, като салата Бомбай и в благоуханен нан (уникално апетитен индийски хляб).
Аджвайн – доста оказва помощ при настинки и грипове, като подтиква имунната система, както и за облекчение на стомашни болки. Също по този начин оказва помощ за изхвърляне на камъни от бъбреците. В индийската кухня се употребява в ястия като агнешко банаджван и агнешко ачари.
Горчица – семената на горчицата са едни от най-важните в индийската кухня. Съдържат значими витамини и микроелементи, като Витамин B1, манган, фосфор и омега 3 мастни киселини. Цялостно усъвършенстват имунната система, оказват помощ на хора с астма, лекуват настинки и грипове. В индийската кухня се употребяват като съставна част в гарам масалата и настрана участват в някои ястия като агнешко гоа виндалу.


В днешните сложни времена, приемането на здравословна храна е също толкоз значимо, колкото и спазването на хигиенични и антиепидемиологични ограничения, тъй като както е споделил античният мъдрец Хипократ – "Нека лекът ви бъде храна и храната лек ".

Ако в никакъв случай до момента не сте пробвали индийската кухня, в този момент е моментът да разберете какъв брой е вкусна и потребна и да й се насладите в едни сигурни условия, а точно във вашия дом. Индийски ресторант "Кохинор " , намиращ се на бул. "Гоце Делчев " 67 е съвършеното място за поръчка.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР