Напоследък все повече се съобщава, че между основните антагонисти на

...
Напоследък все повече се съобщава, че между основните антагонисти на
Коментари Харесай

За какво се водят тайните преговори на Русия и САЩ

Напоследък от ден на ден се оповестява, че сред главните антагонисти на интернационалната политика - Русия и Съединени американски щати - въпреки всичко се водят договаряния. Какво си приказват в този момент Москва и Вашингтон? Кое ни кара да се съмнявате в искреността на Съединените щати - и има ли шансове да се договорят за Украйна?

Ходовете на интернационалната дипломация са странни. Президентът Джо Байдън публично съвсем оглавява световна акция за уединяване на Русия, до момента в който високопоставени членове на неговата администрация са се заели с някакви непублични договаряния с Москва. Това оповестяват освен американските медии, само че и публични представители на Белия дом.

На собствен ред Москва в никакъв случай не е отказвала да договаря със Съединени американски щати. „ Да, има огромни компликации – те незабавно бяха разпознати от съветското управление. Владимир Путин постоянно споделяше, че Съединени американски щати елементарно се отхвърлят от всевъзможни съглашения “, изяснява Елена Супонина, политолог. „ Така, несъмнено, няма взаимно доверие, само че в това време няма метод да откажем такива контакти, тъй като прекалено много е заложено на карта. “

Според Супонина още на 21 февруари на паметното съвещание на Съвета за сигурност Николай Патрушев е споделил, че е належащо да се водят договаряния със Запада. И на първо място би трябвало да приказваме със Съединени американски щати, тъй като всички останали ще вършат това, което Вашингтон каже.

Ракети без машинация

Що се отнася до тематиките на действителните полемики, Москва в началото не разяснява сходна информация. „ Знаете, че сега има доста тънка тъкан на нашите връзки. За разговор няма какво да приказваме. Но всевъзможни спорадични, даже несистемни контакти - не можете да ги обявите авансово “, сподели Дмитрий Песков, представител на Кремъл.

На 11 ноември обаче заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели, че в края на ноември - началото на декември ще се организира среща на двустранна консултативна комисия от представители на Русия и Съединени американски щати по Договора за стратегическите настъпателни оръжия (СТАРТ), който регламентира брой нуклеарни бойни глави и носители от страните, ще се организира в Кайро.

Самите срещи ще продължат към седмица - и е разбираемо за какво, тъй като ще се разискват цяла поредност от въпроси. Сред тях са възобновяването на инспекциите, опитът на Съединени американски щати да изтеглят от контракта редица носители (които съгласно Вашингтон се употребяват за неядрени операции). „ Поради това има обстановка, при която американците де факто имат разполагаем забележителен брой стратегически носители, а точно тежки бомбардировачи и пускови установки на балистични ракети на подводници, които най-малкото не се вписват в условията на контракта “, изясни Рябков.

Наистина тематиката за СТАРТ е значима и за двете страни. „ Тук страните имат съответни искания една към друга, само че без значение от положението на руско-американските връзки и тоталното съмнение, значимо е да се разисква осъществяването на контракта СТАРТ-3, до момента в който той е в действие. Освен това е значимо да се премине към разговор по контура на въпросите за стратегическа непоклатимост след приключването на този контракт. Ясно е, че няма да можем да изработим нов контракт, само че въпреки всичко би трябвало да приказваме за вероятностите за стратегическа непоклатимост “, счита политологът Дмитрий Суслов.

И не просто да се приказва за вероятностите, а да изработим някакъв нов формат за разговор за нуклеарната непоклатимост, който да регистрира новите действителности в двустранните връзки. И по този начин, продължава Суслов, „ решението на страните да възобновят този разговор демонстрира, че хибридната война сред Русия и Съединени американски щати е за дълго време, че и двете страни възприемат тази хибридна война като ново обикновено и се приспособяват към нея “.

2 на 1 “ не работи

Междувременно руско-американските договаряния не завършват със СТАРТ. Страните разискват освен ракети, само че и хора. „ Контактите сред Съединени американски щати и Русия не са прекъсвани през целия спор. По моя информация преди всичко ставаше дума за контакти посредством така наречен „ филантропични въпроси “. По-специално във връзка с размяната на пандизчии, образец за което е завръщането на водача Ярошенко в Русия през април. Сега се разискват сходни въпроси - става дума за замяна на Виктор Бут и някои други пандизчии, които са лишени от независимост освен в Съединени американски щати, само че и в Европейски Съюз. От американска страна става дума за лекоатлетката Бритни Грийнър, както и за обвинявания в шпионаж Пол Уилън, изяснява Супонина.

Според нея в тези договаряния ролята на медиатори могат да играят както някогашни американски чиновници (например някогашният министър на енергетиката на Съединени американски щати Бил Ричардсън), по този начин и обособени страни. Например Турция, Емирства, Саудитска Арабия и някои други.

За Байдън ориста на Бритни Грийнър и Пол Уилън беше от изключително значение преди междинните избори за Конгрес - американският президент искаше да " върне американците вкъщи " и по този метод да завоюва политически точки. Но евентуално формулата му „ разменяме двама американци за един руснак “ не е устройвала Москва. Русия може да изиска замяна на двама за двама - т.е. да се причисли към Вадим Красиков, който е в Германия по обвинявания в убийството на чеченския терорист Зелимхан Хангошвили.

Съдейки по обстоятелството, че оня ден Грийнър беше преместена от следствения арест в колония (където би трябвало да излежи 9 години за контрабанда на наркотици), страните към момента не са се споразумели. Но единствено за в този момент. „ Съединени американски щати ще предложат някои нови условия и този разговор също се води без значение от общия климат и цялостното съмнение сред нашите страни “, сподели Суслов.

Експертите считат, че договорката за продан може да се трансформира в достоверен предлог и трамплин за договаряния по други значими въпроси. По-специално за разрешаване на американско-руските спорове за Украйна. Всъщност, несъмнено, договарянията, свързани със обстановката в Украйна, към този момент са в ход. „ По-специално за ръководството на ескалацията и намаляването на рисковете от нейното пораждане. Тоест, по-просто казано, попречване на директен боен конфликт сред Русия и Съединени американски щати с нуклеарен съставен елемент, – споделя Суслов. „ Страните разискват надлежно границите на допустимите червени линии, дефинират евентуални отговори на стъпките на другата страна. Обсъждането на тази тематика е безусловно належащо, без да се регистрира тоталното съмнение сред Русия и Съединени американски щати, просто тъй като рискът от ескалация е висок - другояче нямаше да има такива съвещания. Нито Русия, нито Съединени американски щати са заинтригувани от трета международна война и потребление на нуклеарни оръжия “, добавя той.

Американците обаче настояват, че това не са договаряния за „ Украйна “ и не нарушават формулата им „ без договаряния за Украйна без Украйна “. Твърдението е подозрително, несъмнено.

„ Фактът, че Украйна сякаш е извадена от уравнението по време на тези контакти, е по-скоро ловкост. Може би по време на обособени срещи това е правилно, само че като цяло постоянно се схваща, украинският въпрос е налице “, счита Супонина. „ Освен това е известно, че те разискват това със своите съдружници без Украйна, което към този момент нарушава този принцип “, отбелязва Суслов.

Според редица медии американците договарят непосредствено с Русия и за Украйна. Страните се пробват да намерят способи за компромис - обстановки, в които и Русия, и Съединените щати могат да се разгласят за спечелили.

Към днешна дата обаче страните към момента не са разкрили нищо. Има доста косвени доказателства за това - и едно от тях е отводът на страните да проведат публични двустранни договаряния на срещата на Г-20.

„ Срещата на Путин и Байдън не се състоя и няма да се организира в коридорите на Г-20, тъй като даже нямаме никакви предварителни съглашения за споразумяване на украинския спор. Такъв разговор и даже подобен контакт би могъл да има смисъл, в случай че спорът най-малко беше спрян и в случай че страните имаха някакво авансово съглашение за контурите на спокойно споразумяване. Докато това не се случи, няма да има съответни срещи “, обобщава Суслов.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР