Напоследък все повече се говори за това какво ще се

...
Напоследък все повече се говори за това какво ще се
Коментари Харесай

Ето какво ще се случи с парите ни в банката, заплатите и пенсиите след въвеждане на еврото

Напоследък от ден на ден се приказва за това какво ще се случи с парите на българите и еврото. Това е значима тематика, която касае всеки българин.

За да няма терзания и далавера, всичко би трябвало да е ясно.

Именно по този мотив в значимо да знаете тези неща:

Какво ще се случи с парите по сметките ми в левове?  

В деня на въвеждане на еврото всички банкови сметки автоматично ще се преобразуват от левове в евро. Всички средства в левове по настоящи, депозитни, спестовни и други сметки в банките ще бъдат безплатно преобразувани в евро. Това е обвързване на комерсиалните банки и Българска народна банка от дълго време работи по въпроса тези интервенции да се случат безпроблемно. 

Преди датата на въвеждане на еврото банките би трябвало да приготвят осведомителните си системи за двойно показване в левове и евро по съществени банкови документи и транзакции. Така за прочут интервал клиентите на банките ще виждат в левове и евро наличностите по сметките си, банковите преводи, които вършат, таксите за изтегляне от банкомат, както и главниците по лихви, а също и лихвите по депозитни сметка. 

Трябва ли да преподписвам контракта си по ипотечен заем?

Кредитите, в това число ипотечните, ще бъдат превалутирани автоматизирано. Вследствие от автоматизираното конвертиране от левове в евро ще има промени в номиналната стойност на обезпеченията, заложени или ипотекирани в интерес на банките, излиза наяве от обява на шефа на БНБ Димитър Радев в бюлетина на Асоциацията на банките у нас.

Така банките автоматизирано ще преобразуват отговорностите от левове в евро. A преподписване на договорите за заем заради въвеждането на единната валута няма да се постанова.  

По какъв курс ще се обръща от левове в евро?  

В концепцията на законопроекта за въвеждането на еврото е записано, че обръщането от левове в евро задължително ще се прави по закрепения курс от 1,95583 лева за 1 евро. За задачата ще би трябвало да се употребява курсът с всичките пет знака след десетичната точка. Няма да се позволява преизчисляване на суми в съкратена форма на закрепения курс. 

В елементи: При преобразуването би трябвало да се направи пресмятане на новите суми с всички пет знака след десетичната запетая. Закръгляването на цените ще се прави съгласно третия знак след десетичната запетая,  но изчислението наложително ще се прави при цялостното използване на петте знака след нея. Това значи, че в случай че една стока коства 65 лв., тази цена би трябвало да бъде разграничена на 1,95583.

Получената сума до третия знак е 33,233 или 33,23  евро, защото третият знак след десетичната запетая е по-малък от пет. Ще се ползва общоприетото предписание за закръгляне, познато ни от учебно заведение - в случай че третият знак е еднакъв или по-голям от пет, закръглянето става нагоре. В противоположен случай то е надолу.

Заплати и пенсии във валута

Веднага след въвеждането на еврото работодателите ще бъдат задължени да стартират погашение на заплатите в евро. Заплатите ще бъдат превалутирани в интерес на служителя, като се закръгли до най-близкия евроцент. Пенсиите и обществените помощи също ще се закръгляват в интерес на получателя, написа в концепцията на Министерството на финансите.  " Потребителят не следва да бъде подложен във финансово по-неблагоприятно състояние, в сравнение с би бил, в случай че еврото не беше въведено ", написа още в документа, представен от " Марица ".

Предварителна обмяна не се предлага

Българите да не бързат да обменят пари в брой преди формалния ден на въвеждане на еврото, защото замяната може да включва разноски и такси. В рамките на 6 месеца след присъединението към еврозоната обмяната на пари в брой ще е безвъзмездна в банките и офисите на " Български пощи " и комерсиалните банки, а по-късно е допустимо да бъде въведена такса. Българска народна банка обаче ще обменя гратис монети и банкноти от левове в евро за интервал от несигурно време.

Добре е жителите да държат парите си в левове в банкови сметки и платежни институции, а не в наличност, с оглед автоматизираното им превалутиране в евро от датата на участие в еврозоната, подсказват финансисти.

Рестото в евро

В първия месец от въвеждане на еврото в България (според работния график януари 2024) етикетите по магазините ще бъдат два - цена в левове и цена в евро. Търговецът обаче ще е длъжен да връща рестото в евро. Това евентуално ще докара до закъснение в обслужването на клиенти, изключително в по-малките обекти, където няма да има и специфичен програмен продукт за задачата.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР