Напоследък все по-често погледа ни е привлечен от малките забележки

...
Напоследък все по-често погледа ни е привлечен от малките забележки
Коментари Харесай

Как да разберете дали имате хранителна алергия

Напоследък все по-често погледа ни е притеглен от дребните забележки върху опаковките в магазина или в менютата на заведенията за хранене, че избрани храни съдържат разнообразни алергени.

Причината? В последните години това се е трансформирало в сериозен проблем и е едно от най-честите недоволства при редица хора. Алергията съставлява реакция на свръхчувствителност на имунната система в отговор на опрeделени непознати за организма субстанции. Реакцията се дефинира като свръхчувствителна, тъй като тези непознати субстанции нормално се възприемат като безобидни от здравия организъм и не провокират реакция. У алергични хора същите тези субстанции се назовават алергени и провокират бурна реакция от страна на имунната система.

Кои са най-честите причинители?
Няма пояснение за какво някои хора развиват алергия, а други – не. Често може да са свързани с приемственост и фактори на околната среда, които водят до влечение към алергии. Сред най-разпространените причинители на алергии обаче са някои от следните групи храни:
– Семена и ядки – най-разпространена е алергията към фъстъци. Тази алергия може да докара до съществени последици, изключително при деца, само че постоянно изчезва с възрастта. С висок алергизиращ капацитет от дървесните ядки са: орехи, лешници, бадеми, както и някои екзотични ядки, а от семената – сусам и маково семе;
– Яйца – засягат приблизително 1 на 50 души;
– Мляко и млечни артикули – доста чест извършител на хранителни алергии, изключително при децата. Около 10% от алергичните деца са чувствителни и към говеждо месо. То съдържа същия протеин, който се съдържа и в млякото.

Други публикувани хранителни алергии включват сензитивност към соя, пшеница, риба, морски артикули, плодове, подправки, синтетични и естествени оцветители, химически добавки и консерванти.

Какви са признаците?
Често алергията към избрана храна предизвиква много здравословни проблеми, които на пръв взор нямат разумно пояснение. Един от тях е и невъзможността човек да понижи тежестта си, макар прецизния хранителен и състезателен режим, който следва. Но има и доста по-сериозни последствия.

Симптомите най-често се демонстрират с респираторни, стомашно-чревни и кожни реакции – след приема на дадена храна може да започнете да се задушавате, да ви заболи стомах или лицето ви да се подуе, а в някои случаи даже може да докара до анафилактичен потрес и да се наложи неотложно да влезете в болница. Какви други признаци са вероятни:

– Гадене;
– Стомашно разстройство;
– Диария, повръщане;
– Ниско кръвно налягане, замаяност, загуба на усещания;
– Обрив и локално отичане към устните или в региона на гърлото;
– Затруднено дишане.

Как диетата може да ви остави гладни, нещастни и още по-дебели

Ако и вие забележите сходни необикновени реакции след приема на дадена храна, посъветвайте се с персоналния доктор, с цел да ви бъдат назначени съответни проучвания за определяне и преодоляване на здравословния проблем. /missbloom.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР