Напоследък природата не е особено благосклонна към нас, земляните. Нека

...
Напоследък природата не е особено благосклонна към нас, земляните. Нека
Коментари Харесай

Как да защитим себе си и близките при гръмотевична буря

Напоследък природата не е изключително благосклонна към нас, земляните. Нека си напомним някои съществени правила за деяние по време на гръмотевична стихия, с цел да можем да защитим себе си и околните си. Да си на открито, когато вилнее дъжд със светкавици, постоянно е рискува обстановка. Ако бурята ви изненада под намерено небе - да вземем за пример на тенис корта, не се колебайте нито за момент - при липса на устойчиво небетонно леговище в близост, влезте в колата си и изчакайте.


Рисковете

Въпреки че възможностите да бъдете ударени от гръмотевица са по-малко от 1 на милион, някои фактори могат да ви изложат на по-голям риск. Мълнията най-често удря хора, които работят на открито или се занимават с развлекателни или спортни действия навън. Регионалните и сезонните разлики също могат да повлияят на риска от пострадване от гръмотевица.

През 2021 година Флорида регистрира скръбен връх за най-вече смъртни случаи, в резултат на удар от гръмотевица. Флорида се счита за „ столицата на мълниите “ с над 2000 наранявания  през последните 50 години. Последствията от ударите на гръмотевица са съществени. От 2006 година до 2021 година те предизвикват приблизително 28 смъртни случая годишно в Съединени американски щати.

Предпазни ограничения

Ако прогнозата за времето дава обещание гръмотевични стихии, отложете пътуването или плануванаъа за съответния ден активност.

Запомнете:  Когато гърми, влезте на закрито. Намерете безвредно, затворено леговище. Това са  жилищни здания, офиси, търговски центрове и транспортни средства с корав покрив и затворени прозорци.
Ако сте на открито, действайте бързо, с цел да намерите уместно скривалище. Най-важното е да избягате от заплахата. Приклякането може да понижи рисковете, само че не отстранява заплахата. Ако сте на нагорнище - рид, планински било или връх - спуснете се оптимално бързо към ниското. Не лягайте на земята. Приклекнете свити на топка - с притисната към гърдите брадичка, длани на тила и свити към тялото лакти. Целта е да сте ниско и с най-малък контакт със земята.Никога не заставайте под самотно дърво.Никога не използвайте канара или скалиста козирка за заслон.Незабавно излезте от езеро, река, море, язовир, в случай че бурята ви свари на плажа.Стойте надалеч от предмети, които организират електричество (като огради от бодлива тел, електропроводи или вятърни мелници).Ако сте в група по време на гръмотевична стихия, раздалечете се един от различен. Това ще понижи броя на пострадванията, в случай че гръмотевица удари земята.В сезона на гръмотевиците избягвайте открити транспортни средства като кабриолети, мотоциклети и колички за голф.Избягвайте отворени структури като веранди, беседки, бейзболни площадки и спортни арени. Стойте надалеч от открити пространства като голф стадиони, паркове, детски площадки, езера, плувни басейни и плажове. Незабавно потърсете заслон.Стойте надалеч от високи структури, като телефонни стълбове и дървета - мълнията удря най-високия обект в близост.

Опасности има и на закрито

Знаете ли, че към една трета от пострадванията от гръмотевица се случват на закрито? 
Избягвайте контакт с вода по време на гръмотевична стихия, даже да сте в дома си. Не вземайте душ, не мийте чинии и не бъркайте в пералнята по време на гръмотевична стихия. Мълнията може да премине през водопровода.
Избягвайте потреблението на електроника. Не използвайте нищо, обвързвано към електрически контакт - компютри, преносими компютри, системи за игри, перални, сушилни или печки, тв приемници. Избягвайте потреблението на жични телефони. Безжичните и клетъчните телефони са безвредни.Не лягайте на бетонни подове и не се облягайте на бетонни стени по време на гръмотевична стихия. Мълниите могат да минават през всевъзможни железни жици или пръти в бетонни стени или подови настилки.Отнасяйте се съществено към протеста на природата. Парадигмата „ На мен няма да ми се случи " не е подобаваща. Научете и спазвайте горните правила за сигурност.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР