Напоследък потребители на услугите на мобилни оператори се оплакват, че

...
Напоследък потребители на услугите на мобилни оператори се оплакват, че
Коментари Харесай

"Вие сте от София, нали?" Коя е Наталия, която събира лични данни по телефона

Напоследък консуматори на услугите на мобилни оператори се оплакват, че са безпокоени от неизвестен женски глас, който се интересува дали са от София. какво стои зад тези позвънявания.

Схема с хипотетичното присъединяване на телефонен бот от седмици събира данни за местоположението на хора посредством телефонни позвънявания. Потърпевшите са стотици. В множеството случаи глас, представящ се за Наталия, ги приканва сякаш да уточнят нещо за направена от тях покупка. Следва въпрос в кой град се намират.

Гласът на Наталия и държанието ѝ приказват, че не е същински човек, а телефонен бот.

Според специалисти по киберсигурност, с които Свободна Европа беседва, зад Наталия евентуално стоят колцентър и гарант на задачата. Тя е да бъде основана база данни в кой град живеят притежателите на телефонните номера, които получават позвъняване.

Обажданията нормално са от номера на мобилния оператор A1. От компанията споделиха пред Свободна Европа, че ще дават повече информация по тематиката, само че до публицистичното привършване на публикацията такава не пристигна.

От Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) разясниха пред Свободна Европа, че в случай че номерата, които получават позвънявания, не са взети или изтекли от нечия предпазена база данни, а са инцидентно генерирани, няма нарушаване на закона.

" Здравейте, споделям се Наталия "

Разговорът, който така наречен Наталия стартира с пострадалите, нормално стартира по този начин: " Здравейте, споделям се Наталия и се обаждам по отношение на вашата покупка. Бих желала да получа вашата оценка. Само да уточним, вие сте от София, нали? "

По-голяма част от десетките хора, получили позвъняване, с които Свободна Европа беседва или са обсъждали тематиката в обществените мрежи, живеят в София. Обаждания обаче са получени и във Варна, Габрово, Пловдив и други градове в България. Схемата стига и до българи в чужбина.

При опит за уточняващи въпроси, Наталия се извинява и връзката прекъсва. В някои от случаите Наталия наново се е интересувала " в кой град сте ".

Гласът на Наталия и държанието ѝ приказват, че това не е същински човек, а телефонен бот. Много хора обаче не са се усетили в първия миг и са споделили къде живеят.

Какво цели Наталия

Според специалисти по киберсигурност зад Наталия стои колцентър и гарант на задачата. А задачата е да бъде основана база данни, в която да бъдат локализирани в кой град живеят притежателите на телефонните номера.

Тази база данни може да бъде продадена или употребена от поръчителя. Може да бъде употребена за таргетирани рекламни, маркетинг действия или даже за постоянните локални избори, които предстоят в България през есента. Може да бъде употребена и за измами.

Според специалист в областта на IT сигурността, както и съгласно чиновник на отдел киберпрестъпления на ГДБОП, с които Свободна Европа беседва, самото събиране на данни, свързващи телефонен номер и локация, не е закононарушение, тъй като не съдържа персонални данни.

Ако номерата, на които се звъни, не са взети или изтекли от нечия предпазена база данни, а са инцидентно генерирани, няма нарушаване на закона, потвърдиха и от КЗЛД. А мащабността на позвъняванията приказва за инцидентно генериране или за голям лист с телефонни номера без данни за местоположението на притежателите им.

Чрез обществените мрежи Свободна Европа се снабди с към 60 номера, от които е звъняла Наталия. Телефоните, от които нормално се звъни, стартират с цифрите 0883 27 или 0884 33.

От А1, откъдето наподобява са купувани номерата, от които се звъни, дадоха обещание повече информация, само че не дадоха отговор на писмото ни до 16:30 ч. в понеделник.

От КЗЛД споделиха, че могат да създадат инспекция за нарушаване на закона, единствено в случай че бъдат сезирани от Министерство на вътрешните работи или прокуратура, тъй като нямат пълномощия и опция да изискват информация от телефонните оператори.

Измама от Москва

Това не е единствената огромна акция, служеща си с машинация за събиране на персонални данни в последните дни. От френски номер чиновник на Свободна Европа получи този SMS: " BgPost: Вашият пакет чака в нашия склад. Потвърдете адреса си и заплатете разноските за доставка, с цел да го получите ". Следва линк. Сайтът зад него към този момент не е деен. Той представляваше неприятно копие на уеб страницата на " Български пощи " и се отваряше форма, в която получилият го трябваше самичък да попълни персоналните си данни.


© Свободна Европа

Проверка през domaintools.com сподели, че домейнът (името на сайта), е платен от канадска компания на 17 юни. Хостинг адресът му е в Москва. На същия адрес са хоствани още 20 уеб страницата, които наподобява са с сходно предопределение. Той към този момент е означен като scam (измамнически) от профилираните уеб сайтове. Българи в Австрия и Германия също са получили линк в SMS към локалните копия на тази машинация на немски език.

От КЗЛД и ГДБОП посъветваха жителите да не дават персоналните си данни на всеки, който им позвъни, и да внимават, тъй като могат да станат жертва на машинация.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР