Напоследък ни влече все към Родопите, но този път решихме

...
Напоследък ни влече все към Родопите, но този път решихме
Коментари Харесай

Уикенд в село Бистрилица

Напоследък ни влече все към Родопите, само че този път взехме решение малко да разнообразим и то - в напълно друга посока. Запалихме колата и право към един от най-обезлюдените региони на България - северозападния.

Селото, което си избрахме, се споделя Бистрилица и както множеството села в тази част на България (например Спанчевци, Гинци), има необичайно име. Дотук със странностите, тъй като всичко друго в Бистрилица е прелестно.

Как да стигнем



Разположена в Предбалкана, Бистрилица е на към 21 км северно от град Берковица, на към 22 км югозападно от град Монтана и почти на 107 км северозападно от София. Ако оттова и идваме, по-добре е да минем през Петроханския проход, тъй като въпреки завоите да са като на Формула 1, природата по пътя е просто удивително магнетична.

История

Заради откритата керамика и тракийските могили в близост, за селището е несъмнено, че датира още от времето на траките.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Ognyan Petrov (@ognyan_petrov) на Апр 16, 2019 в 3:00 PDT

През Римската ера пък Бистрилица се развива и става укрепен римски бастион, което учените са отсъдили по многочислените находки на римски монети и предмети в землището на селото. Открита е и оброчна плоча на Артемида, както и златна статуетка на Зевс на връх Юдено.

От Бистрилица с обич

Районът към Бистрилица е доста изящен, изключително напролет, тъй като всичко е толкоз свежо и зелено.

В непосредствена непосредственост текат реките Златица, Огоста и Бързия, а в местността Бабино поле (така и не разбрахме за какво тъкмо е бабино) се намира дървото летен дъб. За него локалните описват с усмивка и не крият, че е един от мотивите им за горделивост.
 Снимка 418897

От тях разбрахме, че този летен дъб е на 300 години. Висок е към 24 метра, а обиколката на ствола му е 3.2 метра. В същата околност има и още едно вековно дърво - цер. То даже е по-възрастно - на цели 350 години. Високо е 22 метра и е със дънер от към 4.2 метра.

И откакто се бяхме срещнали със столетниците, време беше и да се настаним някъде.

Къде да отседнем

Селото е едно от огромните в региона, само че все пак жителите му не са повече от 100 индивида. Няма магазини, единствено една селска механа - вид " хоремаг ", която локалните употребяват за най-необходимо - ракия, бира, самун.

Въпреки това селото дава доста приятни условия за отмора. Ние отседнахме в еко комплекса " Стари Бистрилишки къщи ". Както и самото име подсказва, това са реставрирани къщи в остарял жанр - общо пет на брой с разнообразни имена, сред които къщата при ореха, къщата при бунара и така нататък
 Снимка 418890

Ако сте настроени за първокласно прекарване обаче, по-добре не ходете, тъй като комплексът в действителност съставлява елементарни кирпичени къщи със остарели непретенциозни мебели и печки на дърва, които сами би трябвало да си палим и поддържаме. Селски туризъм отвред.

Подай ракията насам

Много забавно решение от страна на " интериорния дизайнер ", е така наречен кръчма в комплекса, която в действителност е реставрирана плевня. Именно тя придава неповторим сексапил на мястото. Яденето пък би трябвало да си приготвим сами. Има обаче барбекю на открито, както и печка с фурна в една от къщите, тъй че разполагаме с условия, стига да имаме предпочитание.
 Снимка 418891

Ако пък напълно ни се прииска да се потопим в селската идилия на Северозападна България, можем да помолим някой от съседите (както направихме ние) да ни достави с домашна ракия. Ракия, която апропо се оказа гроздова, евтина и доста хубава.
 Снимка 418889

Не всичко се свежда до ястие и пиянство, тъй че в случай че не сме фенове на високоалкохолните напитки, просто можем да се любуваме на щъркелите, които постоянно се разхождат в прилежащия двор (и цялото село) в търсене на червеи и жаби за похапване.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Ognyan Petrov (@ognyan_petrov) на Апр 14, 2019 в 1:43 PDT

Или да се забавляваме с едно от многото котета, които щъкат из двора и " просят " с подъл взор нещо за ястие.

Наоколо
 Снимка 418899

Ако въпреки всичко не успяхме да ви зарибим с ракията, пържолите, щъркелите, котките и вековни дървета, постоянно можете да обиколите региона и да разгледате Монтана, Берковица, язовир Огоста, Лопушанския или Клисурския манастир, които са на не повече от 30 км от Бистрилица.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР