Напоследък не само веригите за хранителни стоки са в полезрението

...
Напоследък не само веригите за хранителни стоки са в полезрението
Коментари Харесай

Умният склад на Ocado посяга към „съседните” индустрии

Напоследък освен веригите за хранителни артикули са в полезрението на компанията за складова роботика

Автоматизацията е един от основните фактори за триумфа на отвесните ферми: от това зависи дали ще са печеливши или губещи, споделя Джеймс Матюс, основен изпълнителен шеф на Ocado Technology
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Ако има място на света, където е сбъдната фантазията роботите да слугуват на хората и да ги отървават от всичките досадни отговорности, това са складовете на Ocado Technology. Станала известна като компания за търговия на дребно с бързооборотни артикули (храни и напитки), Ocado е притежател на няколко големи склада – великански халета с няколко етажа – цялостни с консерви, буркани, картонени кутии, пликчета, пакетчета и всевъзможни други опаковки с храни и напитки. Но в един от тях, за разлика от складовете на други известни компании от този отрасъл, няма „ склададжии ”. Досадната им работа се прави от роботи. Те се движат из склада със скорост 14,4 км/ч., бързо взимат стоката и я изнасят – и едвам тогава тя попада в ръцете на хора, които я опаковат и доставят на купувачите.

Тази ултра-роботизирана-автоматизирана среда се ръководи от комплициран програмен продукт, огромна част от който се написа в София. У нас се намира едно от петте поделения на Ocado Technology – независима организация, в която е „ изнесена ” работата по роботиката и автоматиката в Ocado. Технологичната дивизия към този момент обслужва освен складовете на Ocado, само че също по този начин продава софтуера и на други компании, които имат големи хранилища с размери на халета и продават хранителни артикули на дребно.

През последните месеци обаче освен веригите за търговия с хранителни артикули на дребно интересуват новаторската софтуерна компания за складова роботика. Нейните средства за автоматизация и роботизация могат да са потребни и в други области, в които – по един или различен метод – става дума още веднъж за нареждане и динамично пренареждане на огромни пространства за предпазване на разнообразни артикули.

Вертикални ферми

Една от областите, в която Ocado неотдавна реши да навлезе, са отвесните ферми. Това е промишленост, която е „ прилежаща ” на ръководството на питателните артикули, споделя Джеймс Матюс, основен изпълнителен шеф на Ocado Technology. „ Ние боравим с храни, което в включва и пресни плодове и зеленчуци от ферми. А при фермите има огромна потребност от автоматизация на процесите ”, изяснява шефът. Нещо повече – автоматизацията е един от основните фактори за триумфа на отвесните ферми: от това зависи дали ще са печеливши или губещи.

През пролетта и лятото на тази година Ocado Technology направи две вложения в бизнеси с отвесни ферми. Единият е взаимно дружество с 80 Acres – компания за отвесни ферми в Съединени американски щати, и Priva – холандска компания, която обезпечава технологии за климатичен надзор. Освен това Ocado е закупила над 50% дял в Jones Food – отвесна плантация, която отглежда 420 тона босилек, магданоз и кориандър годишно в подредени тави под 12 км LED осветяване в склад в Скунторп.

фотография: Ocado Technology

Вертикалните ферми се преглеждат като значимо решение за районите, в които производството и доставката на плодове и зеленчуци са предизвикателство – да вземем за пример пустинни региони като Дубай или пък многомилионни гъсто обитаеми градове, където самото превозване на хранителни артикули е постепенно и скъпо – да вземем за пример Токио. Тъй като човешкият труд е едно от най-големите разходни пера в този бизнес, автоматиката е решаваща за оцеляването на фермите.

Логистика

Големите транспортни центрове, където се местят и подреждат големи блокове със артикули, също са обект на интерес за Ocado Technology. На първо място измежду този вид системи са пристанищата. Управлението на контейнери, товаренето им на корабите, бързото „ култивиране ” на пратките значително наподобяват на бързото редене на складовете за хранителни артикули.

Товарните ЖП транспорти също попадат в радара на интерес на Ocado Technology.

Изненадващо или не, компанията приказва и за автомобилни паркинги. Паркирането в градските центрове е един от огромните проблеми на доста мегаполиси, а една от актуалните концепции за решаването му допуска създаване на многоетажни подземни структури, в които роботи прибират и вадят колите от „ боксове ” сходно на артикули от добре подредени сейфове.

Съвсем естествено е за нас да се оглеждаме за благоприятни условия за развиване в „ сродните ” нам промишлености, споделя Джеймс Матюс по този мотив.

Перспективи за София

Всичко това дава обещание много забавни занимания за софийския екип на Ocado Technology. В момента в него работят 103 индивида. Тяхната задача е основаването на софтуера, който ръководи роботите, боравещи със артикули в складовете на Ocado.

Макар че главният офис наподобява сходно на работните пространства на други софтуерни компании – с голям брой бюра с компютри, прелестен ъгъл за отмора и място за хранене – тук има и един етаж със специфична зона за тестване на роботите. Машините са в действителни размери, обитаващи мини-версия на склад. Всеки нов програмен съставен елемент първо се тества там, с цел да се реши функционалността му, и едвам тогава да се вгради в огромния програмен продукт Ocado Smart Platform.

С последователното разрастване на софтуерната компания в „ сродни ” промишлености, като да вземем за пример отвесните ферми, дилемите пред софтуеристите в София стават все по-предизвикателни. „ В тези ферми има потребност от доста автоматизация и роботизация ”, споделя Матюс. В една отвесна плантация автоматизирано се включва и настройва осветлението, датчици и сензори подават данни, на база на които се дозират торовете в хранителната примес, управлява се потокът на хранителната среда и така нататък

фотография: Ocado Technology

Критична обаче е „ човешката ръка ” – доста от процесите се обслужват от хора, да вземем за пример засаждането и брането. Те обаче би трябвало да бъдат сменени от автомати, в случай че фермите желаят да излязат на облага. Това значи, че се търсят роботи, които могат да садят, да поддържат растителност и да берат – зеленолистни зеленчуци, билки, дребни плодове като ягоди или чери-домати.

Обичайно дилемите, които програмистите правят в софийския офис на Ocado Technology, наподобяват игра или пъзел, споделя Матюс. Те не получават предоставения във тип на поръчка да се напише даден код; вместо това получават покана да решат даден проблем. Това предизвика цялата досетливост, която младите мозъци могат да генерират. Често работата им наподобява на експериментирането в лаборатория на учените, където се вършат опити самоуверено и смело.

Топ-предизвикателство: машинно зрение

Една от най-сложните задания, които екипът се бори да реши сега, е усъвършенстването на машинното зрение. Въпреки всички фанфари и хвалебствия по адрес на изкуствения разсъдък, да създадеш компютър, който разпознава стоките в даден склад, не е по никакъв начин елементарно.

„ Роботиката не е нещо ново, тя съществува от десетилетия. Но в случай че в един авто цех, да вземем за пример, един робот-монтажист работи с еднотипни, стандартизирани съставни елементи при монтажа на колата, при нас не е по този начин – в един склад има хиляди разнородни обекти ”, изяснява Матюс. Всеки от над 55-те хиляди хранителни артикули наподобява друго. Опаковките са шарени, етикетите – разнообразни, шрифтовете – всевъзможни; формите на опаковките са най-разнообразни, а самите производители непрекъснато ги трансформират в устрема да ги създадат по-лесни за отваряне, по-леки, по-удобни, по-екологични. „ В една кошница с разнообразни хранителни артикули това, което виждате вие, са буркани и шишета, които е елементарно да хванете с ръка – но за  окото на компютъра това е купчина цветни пиксели. Ние би трябвало да го научим да разпознава кое какво е ”, споделя Матюс.

По-нататък предизвикването ще е роботът да съумява да хваща всяка опаковка задоволително крепко, с цел да не я изпусне, задоволително бързо, с цел да не бави поръчката, и задоволително леко, с цел да не я смаже.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР