Напоследък манията по нисковъглехидратната диета набира все повече сили. Хлябът

...
Напоследък манията по нисковъглехидратната диета набира все повече сили. Хлябът
Коментари Харесай

Какво се случва с организма ни когато спрем да ядем хляб

Напоследък манията по нисковъглехидратната диета набира от ден на ден сили. Хлябът е неразрешен. Пастата – надценявана. Диетолозите опитват какъв брой ниско може да стигне приемът на въглехидрати. Но зърнените храни не са идентични. Така че има значение дали ще изключите от храненето си бялото брашно, пълнозърнестото брашно или въхлехидратите като цяло – резултатите ще са разнообразни. Ето какво можете да очаквате, в случай че спрете да ядете самун:
1. Губите тегло заради обезводняване
Когато намалите приема на въглехидрати, ще забележите какъв брой бързо, напряко чудодейно губите тегло. Но това не са мазнини, а вода. “Когато въглехидратите се складират в тялото под формата на гликоген, на всеки грам въглехидрат се пада 3-4 пъти повече вода, " споделя Мари Спано, диетолог и фитнес инструктор. Така че когато спрете въглехидратите и започнете да употребявате запасите си от гликоген, губите и огромно количество вода.
2. Усещате се отпаднали
" Въглехидратите са гориво за мозъка, " споделя Спано. " Когато спрете приема на въглехидрати, мозъкът стартира да се храни от остатъците, изключително когато запасите от гликоген намалеят и се изчерпят. " Когато целият гликоген е привършен, тялото стартира да унищожава мазнините и да отделя въглеродни съединения, наречени кетони. Резултатът: неприятен мирис, сухота в устата, отмалялост, уязвимост, виене на свят, гадене, бодърствуване, замъглено схващане. Чувствате се като заболели от грип. В последна сметка, тялото ви се приспособява към преправянето на кетони и към този момент не се усеща толкоз зле, само че те въпреки всичко не са неговият желан източник на сила.
3. Апетитът ви понижава
Рафинираните въглехидрати качват високо равнищата на кръвната захар, само че скоро по-късно те спадат внезапно. Според скорошно проучване, оповестено в американско списание, тези промени в равнищата на захарта задействат в мозъка центъра, виновен за пристрастяването и водят до пристъпи на вълчи апетит. Преминаването на пълнозърнести храни и такива, богати на фибри, поддържа равнищата на кръвна захар постоянни и по този метод понижава апетита, споделя нутриционистът Алекс Касперо.
4. Рискът от сърдечно-съдови болести и диабет може да се увеличи или да намалее
Има огромно значение от кой вид въглехидрати ще се откажете. Според проучване, издание през 2014 в PLOS ONE, рафинираните въглехидрати водят до повишаване на равнищата на мастни киселини и надлежно покачват риска от сърдечно-съдови болести и диабет вид 2. В същото време, съгласно Американската асоциация за сърдечни болести, пълнозърнестите храни могат да подобрят равнищата на холестерола и да понижат риска от сърдечно-съдови болести, инсулт, затлъстяване и диабет вид 2. Изборът е явен.
5. Енергията ви понижава
Пълнозърнестите храни са превъзходен източник на желязо, магнезий и витамини от групата В, които са от значително значение за поддържане на силата, споделя Спано и добавя, че към този момент доста хора страдат от недостиг на магнезий. Освен това, защото въглехидратите са пожеланото гориво за тялото ви, без него клетките ви стартират да действат по-бавно.
6. Имате запек
Пълнозърнестите храни са главен снабдител на фибри. Според скорошно изследване, 92% от хората не одобряват задоволително фибри. Фибрите освен стабилизират равнищата на кръвната захар, понижават риска от затлъстяване и хронични болести, само че и спомагат за постоянно изхождане, споделя Спано.
7. Изпадате в неприятно въодушевление
И това не е, тъй като би трябвало да си вършиме сандвич от маруля. Въглехидратните храни – без значение дали рафинирани, или пълнозърнести – усилват в мозъка равнищата на невротрансмитера серотонин, виновен за положителното въодушевление. Така че когато спрете да приемате здравословните пълнозърнести храни, психологичното ви здраве страда.
8. Нямате сила за спорт
" Въглехидратите са главен източник на сила за упражненията, които вършиме, без значение дали са силови, или за устойчивост, " споделя Спано. " Когато спрете приема на въглехидрати, силата ви ще намалее. С изчерпването на запасите в организма, ще се изчерпа и силата ви. " Колкото по-слабо натоварващи са тренировките, толкоз по-слаби ще са и резултатите от диетата.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР