Напоследък домашните акумулаторни батерии, събиращи слънчевата енергия през деня и

...
Напоследък домашните акумулаторни батерии, събиращи слънчевата енергия през деня и
Коментари Харесай

Циментови батерии могат да захранват целия ви дом с електричество

Напоследък домашните акумулаторни акумулатори, събиращи слънчевата сила денем и захранващи жилището през нощта, добиват все по-голяма известност. Защо обаче не превърнем цялата къща в батерия? Презареждащите се циментови акумулатори потвърждават, че тази концепция е допустима, въпреки и да е към момента прекомерно скъпа, с цел да се наложи.

Д-р Ема Занг от техническият университет „ Чалмерс “ в Швеция смесва 0,9 % въглеродни фибри в цимент и излива крайния резултат върху покрита с метал влакнеста мрежа, с цел да сътвори циментови блокове. Занг и нейните сътрудници пишат в Buildings, че чрез стоманени аноди и никелови катоди тези блокове могат да се трансфорат в акумулаторни акумулатори.

Със своите 0,8 ватчаса на литър, тази батерия е стотици пъти по-малко енергийно плътна от литиево-йонните акумулатори. Освен това е изцяло безполезна за транспортни цели. Тя обаче съхранява към 10 пъти повече сила от предходните акумулаторни бетонни акумулатори.

Занг счита, че поради сегашната си енергийна компактност в началото тези акумулатори биха могли да намерят приложение отвън мрежата – евентуално в композиция със слънчеви панели (например за зареждането на 4G услуги на отдалечени места). Бетонните структури (като мостовете) постоянно се нуждаят от напълно малко електричество за зареждането на сензорни устройва или за катодна отбрана против разяждане на металните армировки. Ето за какво батериите на Занг биха били идеални за тази цел.

Ако се откри пазар в ниши като тези, всеобщото произвеждане и по-нататъшното рационализиране могат да смъкват цените и да отворят по-широк набор от благоприятни условия.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР