Напоследък активно се заговори за минимални стандарти при колбасите, а

...
Напоследък активно се заговори за минимални стандарти при колбасите, а
Коментари Харесай

Ето какво се съдържа в българските кренвирши

Напоследък интензивно се заприказва за минимални стандарти при саламите, а една от концепциите е кренвиршите да не се назовават по този начин, в случай че в тях няма най-малко 75% месо. Какво обаче има в българските кренвирши?

От bTV са създали относителен разбор на шест разнообразни марки кренвирши от друг ценови клас, които сега се продават в магазините.

Според етикетите те съдържат, с изключение на някакъв % месо, соев протеин, лактоза, гума гуар, мононатриев глутамат, натриев нитрит, модифицирано нишесте, механично отделеното свинско месо или птиче месо, Е-та . Цените им пък варират сред 5,21 и 19,93 лева на кг.

Соевият протеин е най-високият клас изолат от соя – протеин, само че растителен, т.е. няма аминокиселините, които има животинският, изясни ръководителят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев

Нека не сътворяваме параноя – мононатриевия глутамат е усилвател на усета, той няма никаква друга роля, прави продукта по-вкусен, по тази причина кара потребителя да употребява повече, сподели гостът.

Гума гуарът е сгъстител, който участва в безусловно всички бонбони, в цялата захарна индустрия, както и в медикаментите. Това, че се назовава гума гуар, не значи, че е гума, това е тип колаген, изясни Вътев.

Натриевият нитрит е консервант и цветообразувател. Количеството му в 1 кг от който и да е артикул е след третия знак на десетичната запетая, т.е. той е хилядни от грама в кг артикул. Той е мощно отровен във високи дози, само че и всяко лекарство е токсично във високи дози, акцентира той.

Не съм толкоз бездънен експерт по ГМО, с цел да кажа дали модифицираното нишесте е ГМО, само че ясно се вижда, че имаме заменяне на месото с нишесте – картофено, модифицирано нишесте, уточни Вътев. След като участва, това е артикул, който не е неразрешен за вложение. Досега цялата философия на контрола беше, че продуктът би трябвало да е безвреден. Това изрично е безвреден артикул, друга е тематиката каква му е хранителната стойност.

Съставките и рецептата на кренвирша по отношение на една вафла са една шеста от етикета, добави гостът.

Той изясни, че досега няма условие да се показва % на месо в наличието, както и че в етикетите съставките се изписват съгласно количеството си низходящо. Колкото по-висока е цената, толкоз по-малко месото е замествано с нещо друго, уточни той.

Проверка откри, че съставките в кренвирш по стандарт „ Стара планина “, са много по-малко, въпреки още веднъж да участва натриев нитрит.

Нито една от съставките не е рискова за здравето на потребителя. Нито една! Откакто свят светува в месопреработката натриевия нитрит се влага с две цели – цветообразуване и консервиране на продукта “, посочи Вътев.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР