Наполеон извършва десант в Александрия на 1 юли през 1798

...
Наполеон извършва десант в Александрия на 1 юли през 1798
Коментари Харесай

Денят 1 юли в световната история

Наполеон прави десант в Александрия на 1 юли през 1798 година. През 1863 година стартира решаващото стълкновение в Гражданската война в Съединени американски щати – борбата при Гетисбърг. На същия ден, само че през 1907 година Съединени американски щати основават първите в света военновъздушни сили. През Втората международна война след осеммесечна блокада от хитлеристките войски пада Севастопол (1942 година). През 1979 година в продажба е пуснат известният аудио плейър “Walkman ” на компанията “Сони ”.През 1980 година заради повишението на цените на месото и саламите в редица предприятия в Полша избухват стачки, на идващия ден протестната вълна обгръща цялата страна. Хонгконг е предаден на Китай.
На 1 юли са родени: съветската императрица Александра Феодоровна, френската писателка Жорж Санд, принцесата на Уелс Даяна.
На 1 юли умират: анархистът Михаил Бакунин, авторката на „ Чичо Томовата барака ” американската писателка Хариет Бичер Стоу и други.

2016г.
Канада разположи 1000 бойци в Латвия за един от четирите батальона, които НАТО образува в Източна Европа в отговор на съветското анексиране на Крим.

2014 година
Председателството на Европейския парламент е разграничено на два мандата по 2,5 години. За първия мандат с безусловно болшинство (над 50%) при скрито гласоподаване е определен водача на групата на социалистите в Европейския парламент Мартин Шулц. Втория мандат ще се заеме от представител на Европейската национална партия.

2014 година
Бившия френски президент Никола Саркози е задържан по обвиняване в корупция.

2014 година
Правителството на Япония отпред с министър-председателят Шинзо Абе приема резолюция съгласно която, за първи път след Втората международна война японските въоръжени сили могат да вземат участие в акции отвън граница.

2014 година
Председателството на Съвета на Европейски Съюз минава от Гърция към Италия за половин година.

2014 година
Хуан Карлос Варела публично поема президентството на Панама.

2014 година
В Хонконг се организира многохиляден митинг за смяна на изборната система в директна.

2013 година
Хърватия се причислява към Европейски Съюз.

2012 година
В Сенегал се организират парламентарни избори.

2012 година
Кипър става новият ротационен ръководител на Европейски Съюз.

2011 година
Полша оглавява Съветът на Европейския съюз.

2011 година
По самодейност на краля на Мароко Мохамед VI в страната се организира референдум по новия план за конституционни промени.

2002 година
Основан е Международният углавен съд, който преглежда каузи на лица за геноцид, закононарушения против човечеството, военни закононарушения и закононарушения на експанзия.

2001 година
Александър Праматарски получава избор на доверие от Върховния съвет на Демократическата партия.

1999 година
Шотландия открива първия си парламент след повече от 300 години.
Шотландия е историко-географски регион на Англия. Има известни самостоятелни права. Площта й е 78 764 кв.км. Населението е 5 194 700 души. Административният център на Шотландия е Единбург. В древността територията на Шотландия е обитаема с пикти и келти. През І в. устоява на римското настъпление. През V-VІ в. се заселват скоти (оттук произлиза името й), брити и англосакси. През 563 година Шотландия е покръстена. ІХ век се характеризира с нормански набези. През ХІ в. е формирано единно шотландско кралство Скотия. Тринадесети век се характеризира с опитите на Англия да покори Шотландия. През 1296 година крал Едуард I причислява Шотландия. През 1314 година независимостта на страната е възобновена. През ХІV-ХV в. по време на Стогодишната война Шотландия на Стюартите е в съюз с Франция. Средата на ХVІ в. е основана презвитерианска черква. През 1603 година след гибелта на Елизабет I Тюдор короната е наследена от Джеймс IV Шотландски (Джеймс I Английски). Шотландия се сплотява с Англия посредством персонална уния. През 1651-1652 година при Оливър Кромуел Шотландия принудително е присъединена към Англия (официално с унията от 1707 г.). През 1997 година с референдум е утвърдено основаването на самостоятелен парламент. Две години по-късно са извършени първите избори за локален самостоятелен парламент.

1997 година
Хонконг е предаден на Китай.
Хонконг е географска територия в Азия, в югоизточната част на Китай на брега на Южнокитайското море. Състои се от две елементи: о-в Сянган и дребен сектор от полуостров Дзюлун - китайска територии, отнети от Англия през 1842 година, а също - по-голямата част от полуостров Дзюлун с прилежащите острови (т. нар. Нова територия), дадени под аренда от Китай на Англия през 1898 година за период от 99 години. Площта на Хонконг е 1 066 кв. км., а популацията - 6 500 000 поданици, над 98% от които - китайци. Официален език - британски и китайски.

1980 година
Поради повишението на цените на месото и саламите в редица предприятия в Полша избухват стачки, на идващия ден протестната вълна обгръща цялата страна.

1979 година
В продажба е пуснат известният аудио плейър “Walkman ” на компанията “Сони ”.

1969 година
Подписан е Договор за неразпространение на нуклеарното оръжие от Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати, Англия и други страни. Договорът влиза в действие на 5 март 1970 година Задължава нуклеарните страни да не продават на неядрените страни нуклеарно оръжие, да не им оказват помощ за неговото произвеждане или закупуване. Задължава неядрените страни да не одобряват нуклеарно оръжие, да не го създават, да не търсят и да не одобряват помощ за неговото произвеждане. Това се отнася и за взривните нуклеарни устройства, употребявани за мирни цели. Контролът се реализира благодарение на Международна организация по атомна сила (МАГАТЕ). Договорът не лимитира развиването на проучванията, производството и потреблението на разпадащи се нуклеарни материали за мирни цели под контрола на МАГАТЕ.

1946 година
Съединени американски щати организират първия нуклеарен опит след края на Втората международна война. Той се организира на тихоокеанския атол Бикини.

1944 година
Под егидата на Организация на обединените нации стартира конференцията в Бретън Уудс, дефинирала следвоенната интернационална финансова политика.
Бретън-Уудската икономическа система е призната със конвенция през 1944 година Това е система, която регламентира дейностите на учредения тогава Международния валутен фонд. Основава се на неизменимото съответствие сред щатския $ и цената на златото (35 $ за 1 унция злато) и неизменимите паритети сред $ и останалите съществени валути. Чрез нея валутните курсове се лимитираха от така наречен интервенционни точки, които се отклоняваха с един % над или под откритите паритети. Поради зародила рецесия, в резултат на спекулативни валутни интервенции в края на 1971 година системата е анулирана. На нейно място са въведени плаващите валутни курсове.

1942 година
В хода на Втората международна война след осеммесечна блокада немските войски завладяват Севастопол.
Севастопол е град в Украйна, Кримска област. Основан е през 1783 година като военноморско пристанище и цитадела. Прославя се с героичната си защита през 1854-1855 година по време на Кримската война и през 1941-1942 година по време на Втората международна война.

1916 година
Започва борбата при Сома, решаваща за изхода на Първата международна война, една от най-кръвопролитните за тази война – единствено през първия й ден двете страни дават над 21 000 жертви. По време на тази борба за първи път са включени танкове. Първите верижни бронирани танкове се употребяват от британската войска. В багра вземат участие 32 машини. Те са конструирани от Ърнест Суинтън.
Сома е река в Северна Франция с дължина – 245 км. и повърхност на басейна – 5 500 кв. км. Протича по равнините на Пикардия, влива се в пролива Ламанш.

1911 година
Полският биохимик Казимир Функ открива витамините и вкарва термина “витамин ”.
Витаминът е органично вещество, належащо за естествената витална активност на организма.

1907 година
Съединени американски щати основават първите в света военновъздушни сили.

1905 година
Алберт Айнщайн публично излага своята доктрина за относителността.
Алберт Айнщайн е роден през 1879 година в Улм, Германия. Той е немски физик теоретик и математик, един от основателите на актуалната физика. Той е роден в Германия, живее в Швейцария. Там приключва учебното заведение в Аарау при проф. Вебер, след което през 1900 година се дипломира като учител по физика в Цюрихската политехника. През 1902 година стартира работа във федералното Бюро за патенти в Берн като специалист. Жени се за Милеве Марич, негова състудентка и още веднъж се връща в Германия, а през 1933 година емигрира в Съединени американски щати. През 1905 година Айнщайн основава частната, а през 1907-1916 година и общата Теория на относителността. Автор е на съществени писания по квантова доктрина на светлината. Той вкарва термина " фотон " през 1905 година, открива Закона за фотоефекта, главния закон на фотохимията, наименуван Закон на Айнщайн и потвърждава теоретично индуцираното лъчение през 1917 година Развива статистическата доктрина на Брауновото придвижване, като поставя основите на теорията за флуктуацията и основава квантовата статистика на Бозе-Айнщайн. От 1933 година Айнщайн работи върху космологията и единната доктрина на полето. Инициатор е за основаването на Йерусалимския университет през 1925 година През 30-те години на ХХ век той се афишира против фашизма, а през 40-те – против потреблението на нуклеарно оръжие. През 1940 година написа писмо до американския президент за заплахата от основаването на нуклеарно оръжие в Германия, с което подтиква нуклеарните проучвания в Съединени американски щати. През 1921 година получава Нобелова премия за трудовете по теоретична физика и по-точно за закона за фотоефекта.

1877 година
Започва първият шампионат по тенис в Уимбълдън. Шампион при мъжете (единственото съревнование, което се организира тогава) става англичанинът Спенсър Гор.

1863 година
Започва борбата при Гетисбърг – решаващото стълкновение от Гражданската война в Съединени американски щати, приключило три дни по-късно с победа за Севера.
В интервала 1861-1865 година се води гражданската война в Съединени американски щати сред Северните и Южните щати. Тя е провокирана от несъгласията сред робовладелската олигархия, от една страна, и буржоазията, фермерите и служащите – от друга. Избирането на претендента на Републиканската партия Е. Линкълн за президент през 1860 година служи като претекст за отцепването на 11 южни щата в Конфедерация и за начало на военните дейности.
През първия стадий на войната (1861-1862 г.) войските на Юга имат превъзходство и неведнъж заплашват федералната столица Вашингтон. Революционните дейности на новото държавно управление – приемането на закона за хоумстедите, освобождението на робите и други, водят до поврат в хода на войната (1863-1865 г.). Изходът на борбата при Гетисбърг през юли 1863 година е неуспех на последния опит на Юга за нахлуване. Походите на армията на Севера под командването на военачалник У. Шърман и военачалник Ю. Грант разчленяват Конфедерацията, изтощават силите й и войските й капитулират на 9 април 1865 година Гражданската война е най-кръвопролитният и най-разрушителният спор в историята на Съединени американски щати, само че резултатите от нея обезпечават бързо икономическо развиване на страната.

1847 година
В Съединени американски щати стартират да се продават първите залепващи се пощенски марки.

1798 година
Наполеон Бонапарт прави десант в Александрия.
Наполеон Бонапарт е френски император. Роден е в град Аячо на остров Корскика през 1769 година През 1785 година той приключва военно учебно заведение в Париж и става подпоручик. През 1793 година като капитан-артилерист взе участие в обсадата на Тулон, ангажиран от англичаните. Благодарение на неговите качества френската революционна войска завладява Тулон и прогонва английския флот от френските крайбрежия. На 14 януари 1794 година е създаден в звание бригаден военачалник. През 1795 година ликвидира роялистки бунт в Париж, след което е назначен за командващ на френската войска, настояща в Италия. През своята военна кариера Наполеон печели повече от 60 сражения. По време на похода в Италия (1796-1797 г.) се демонстрира освен като надарен военачалник, само че и като добър посланик. През 1798-1799 година провежда и командва египетски поход, разрушава турската войска, превзема Египет и Сирия и провежда административна и данъчната система в завладените територии. На 9 ноември 1799 година Наполеон прави държавен прелом и става пръв консул. На 18 април 1804 година е провъзгласен за император на Франция. Опитва с цената на нови войни и победи да се задържи на императорския трон. Англия, Австрия и Прусия образуват Рейнската лига (1804 г.) – политически съюз, ориентиран против Франция. През 1805 година Наполеон разгромява Австрия (битката при Аустерлиц) и подписва Пресбургския мир (1805 г.). През 1806 година в борбите при Йена и Ауерщад разгромява Прусия и я окупира. Англия провежда морска обсада на Франция и Наполеон дава отговор с континентална обсада против острова. През 1807 година разрушава съветската войска при Ейлау и Фридланд. Принуждава Русия да се причисли към континенталната обсада и с Тилзитския мир разделя Европа на 2 зони на въздействие – френска и съветска. През 1808-1811 година той подхваща поход за завоюване и окупиране на Испания, през 1809 година побеждава Австрия, без да я обезвреди изцяло. През 1812 година Наполеон подхваща неудачен поход в Русия и е заставен да отстъпи и потегля назад за Франция. Основната му неточност в съветския поход е не толкоз военна, колкото политическа Вместо да даде независимост на съветския народ, като унищожи феодално-крепостническата система, отстрани самодържавието и вкара конституционно ръководство, той окупира Русия. Това разрешава на Александър I и царедворците да го разгласят за зложелател на Русия и на православната религия. Целият съветски народ се подвига на война за отбрана на вярата и отечеството. В тези условия прогресивните хрумвания на Френската гражданска война са оповестени за реакционни. Победата на Русия в Отечествената война (1812-1813 г.) разрешава да се запази самодържавието в продължение на повече от 100 години. През 1813 година на Парижкия конгрес Наполеон отхвърля изискванията за мир. След провалянето на Франция в борбата при Лайпциг (1813 г.) съюзните армии окупират страната, Наполеон абдикира в двореца Фонтебло и е заточен на остров Елба. През пролетта на 1815 година напуща о-в Елба и се завръща във Франция. Настъпва интервалът на така наречен " 100 дни ". Реставрацията на монархията във Франция е отстранена. След загубата в борбата при Ватерло през 1815 година Наполеон е заточен на о-в Св. Елена, където е подложен под най-строг режим и защита от британските войски. Наполеон Бонапарт умира на 5 май 1821 година След гибелта му са оповестени неговите " Мемоари от о-в Света Елена " и " Мемоари ", подбудени по време на заточението.

На тази дата са родени:
1961 година
Родена е Даяна Спенсър – принцеса на Уелс. Родена е в аристократично семейство. Баща й е осмият лорд Спенсър и след неговата гибел през 1975 година тя наследява купата лейди Даяна Спенсър. След развода на родителите си през 1969 година Даяна остава да живее при татко си в фамилната къща в региона Сандрингам, където се среща с кралското семейство. Даяна и Чарлз стартират да излизат дружно през 1980 година Принц Чарлз й предлага брак през февруари 1981 година Сватбата им се състои на 29 юли 1981 година От брака си двамата имат двама сина принц Уилям Артур Филип Луис (1982 г.) и принц Хенри Чарлз Албърт Дейвид (1984 г.). През юли 1996 година Чарлз и Даяна оповестяват решението си да се разведат. Разводът става факт на 28 август 1996 година В течение на години принцеса Даяна развива голяма благотворителна активност. Лейди Даяна умира на 31 август 1997 година при злополука във Франция.

1961 година
Роден е американският лекоатлет Карл Люис, нееднократен олимпийски първенец в спринта и дългия скок.

1929 година
Роден е Джералд Морис Еделман – американски биохимик, член на Американската академия за изкуства и просвета, на Нюйоркската Академия на Науките. Носител е на Нобелова премия за физиология и медицина за 1972 година (заедно с Р. Р. Портър). През 1950 година приключва Урсинус колидж. Доктор е по медицина от 1954 година От 1957 година работи в Рокфелеровия институт за медицински проучвания (професор от 1966 г.). Основните му изследвания са върху проучването на първичната и третичната конструкция на белтъчините, основно на антителата (имуноглобулини), върху градежа на повърхността на клетките. Прилага нови способи на фракциониране на антитела и кафези, създава метода на флуоресцентната спектроскопия на белтъчините. Открива, че молекулата на имуноглобулина се състои от четири полипептидни снопчета.

1921 година
Роден е Йежи Стефан Ставински – полски сценарист, публицист и режисьор. Участник е в антифашистката опозиция. През 1951 година приключва Варшавския университет. Печата от 1952 година Пише сюжети, в които осмисля героиката и нещастието на Втората международна война, както и битовокомедийни проблеми на съвременността. Сценарист е на “Човек на релсите ” (1957 г.), “Дезертьор ” (1958 г.), “Канал ” (1958 г.), “Еронка ” (1958 г.), “Покушение ” (1959 г.), “Кривогледо благополучие ” (1960 г.), “Кръстоносци ” (1960 г.), “Съвременна история ” (1960 г.), “Любовта на 20-годишните ” (1962 г.), “По следите на Адам ” (1970 г.), “Голямата обич на Балзак ” (тв, 1973 г.), “Акция край арсенала ” (1977 г.), “Обратен билет ” (1978 г.), “Бащата на кралицата ” (1979 г.), “Рожденият ден на един млад варшавянин ” (1980 г.). Режисьор на “Развод няма да има ” (1964 г.), “Пингвин ” (1965 г.), “Предпразнична вечер ” (1966 г.), “Кой има вяра в духове ” (1977 г.), “Час пик ” (1973 г.), “Рожденият ден на Матилда ” (1975 г.), “Гражданинът Пишчук ” (1989 г.), “Полковник Квятковски ” (1995 г.).

1915 година
Роден е Уили Диксън – американски блуспевец и басист. Блусовете му имат огромно значение за оформянето на рокендрола. Професионалната си кариера на музикант стартира при започване на 50-те години. Освен като вокалист, взе участие като басист в записи на Чък Бери, Бо Дидли, Мъди Уотърс и други През 70-те години изнася концерти с групата си " Чикаго блус ол’старс ". Албуми: " Willie Dixon-Catalyst " (1973 г.), " I Am the Blues " (1975 г.), " Mighty Earthquake & Hurricane " (1983 г.), " The Original Wang Dang Doodle " (1995 г.), " Poet of The Blues " (1998 г.).

1872 година
Роден е Луи Блерио – френски инженер, един от пионерите на авиацията, конструктор на самолети и водач. Отначало стартира да конструира летателни апарати с махащи крила (1900 г.). По-късно строи безмоторни и моторни самолети. През 1908 година прави непрестанен полет от 14 км. На идната година прелита пролива Ламанш, необятен 42 км. Това е първото прехвръкване над море, което Блерио реализира за 37 минути.

1804 година
Родена е Жорж Санд – френска писателка. Учи в британски католически манастир в Париж. През 1831 година дружно с писателя Жул Сандо издава романа “Розово и бяло ”. Санд се построява като писателка в ситуацията на публичен напредък във Франция след Юлската гражданска война (1830 г.). Първият й независим разказ – “Индиана ”, подписан с псевдонима Жорж Санд, излиза през 1832 година Романите “Валентина ” (1832 г.), “Лилия ” (1833 г.), “Жак ” (1834 г.) са изпълнени с непокорен индивидуализъм и слагат писателката в редиците на демократичните романтици. През 40-те години на ХIХ в. взе участие в издаването на антиклерикални ляворепубликански списания и вестници. Активно взе участие във Февруарската гражданска война 1848 година, само че е близка и до радикалните кръгове на левите републиканци. След юни 1848 година се отдръпва от дейна социална активност и написа романите: “Жан де ла Рош ” (1859 г.), многотомната “История на моя живот ” (1854-1855 г.) и други Умира на 8 юни 1876 година

1798 година
Родена е Александра Феодоровна – съветска императрица, брачна половинка на император Николай I, щерка на пруския крал Фридрих Вилхелм III. Омъжва се за император Николай на 20 юни 1817 година Като императрица се занимава с благотворителна активност – покровителства детски домове, лечебни заведения и домове за остарели хора.

1646 година
Роден е Готфрид Вилхелм Лайбниц – немски мъдрец мечтател, математик, физик, лингвист. От 1676 година служи на хановерския херцог. По молба на Петър I създава планове за развиване на образованието и държавно ръководство в Русия. В духа на рационализма развива учението за естествената (вродена) дарба на мозъка да познава висшите категории на битието и всеобщите и нужни истини на логиката и математиката. Един от основателите на диференциалното и интегралното броене.

На тази дата умират:
2009 година
Умира Марлон Брандо - американски артист.

2001 година
Умира - Николай Геннадиевич - руски и съветски физик, притежател на Нобелова премия за физика (1964) дружно с Александър Прохоров и Чарлз Хард Таунс за работата си в региона на квантовата електроника, довела до основаването на лазера и мазера. Чуждестранен член на Българската академия на науките (1974).
През 1950 година се дами за Ксения Тихоновна Назарова. Има 2 сина: Генадий (1954) и Дмитрий (1963).

1928 година
Умира Векослав Клаич – хърватски историк, професор от Загребския университет (1893-1922 г.), почетен лекар на Пражкия университет (1922 г.). През 1873 година приключва Виенския университет. Съчиненията му са отдадени на средновековната история, историята и географията на Хърватия, средновековната история на Босна, историята на хърватската музика. Неговият главен труд е многотомна история на Хърватия (описваща събитията до 1608 г.). Опитва се да изясни възникването на хърватската страна с прииждането на седем или осем племена от хървати завоеватели, които подчиняват славяните и образуват особена привилегирована каста от популацията, от която се образува господстващата класа на хърватското общество.

1896 година
Умира Хариет Бичър Стоу – американска писателка. Тя става известна със своя разказ " Чичо Томовата барака " (1852 година, преведен и на български), в който се демонстрира като ревностна защитничка на свободата на робите в Америка.

1885 година
Умира Херман Фелинг – немски химик органик и технолог.
Той е роден на 9 юни 1812 година в Любек. Завършва Хайделбергския университет (1837 г.), работи в лабораторията на Ю. Либих. От 1839 година е професор във Висшето техническо учебно заведение в Щутгарт. Изследва многоосновните органични киселини, получава паралдехид (1838 г.), бензонитрил и сукцинимид (1844 г.). Предлага реактив за установяване на простите захари (монозахариди) през 1850 година В региона на техническата химия изследва минералните води, дъбилните субстанции, процесите на хлебопроизводството и други Участва в обработката на доста раздели от книгата на Х. Колбе “Учебник по органична химия ” (в три тома, 1854-1877 г.), редактор (от 1871 г.) на известното управление “Нов химичен речник ”.

1876 година
Умира Михаил Александрович Бакунин – съветски държавник, журналист, краен радикал, един от създателите и теоретиците на анархизма и народничеството.
Роден е на 30 май 1814 година Завършва артилерийско учебно заведение в Петербург; офицер е. През 1835 година напуща армията. Дружи с Г. Белински, А. Херцен, Н. П. Огарьов. Последовател е на философията на Фихте, по-късно – на Хегел. От 1840 година живее в Западна Европа (Германия, Швейцария, Белгия, Франция). В Париж се сближава с П. Прудон (1844 г.). Активно взе участие в революцията (1848 г.). Участва в славянския конгрес в Прага (1848 г.) и в избухналото по време на конгреса въстание (12/17 юни 1848 г.). През май 1849 година е един от ръководителите на въстанието в Дрезден. След потушаването му е задържан и наказан на гибел (1850 г.). По-късно смъртното наказване е сменено с пожизнен затвор. През 1857 година е изпратен на изгнание в Сибир, през 1861 година съумява да избяга в Лондон. Бакунин е срещу всякаква страна, афишира се срещу потреблението на работническата класа от нея. Противник е и на марксистката доктрина за диктатурата на пролетариата, ограничаваща свободата на човешкия дух. Основни движещи сили за коренно превръщане на обществото съгласно него са селяните, занаятчиите, дребните притежатели и лумпен-пролетариатът. Михаил Бакунин счита, че съветският селяндур е роден социалист и единствено той може да реализира радикалното преустрояване на Русия. В края на 1864 година става член на Международното работническо сдружение (т. нар. Първи Интернационал). Поради теоретични различия с К. Маркс по-късно е изключен (1872 г.). Основният му труд е " Държавност и безредица ".

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse ”;

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;

Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;

Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;

Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;

Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;

Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ” и други.;

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР