Напливът от чужди и родни туристи, характерен за това време

...
Напливът от чужди и родни туристи, характерен за това време
Коментари Харесай

Лодкар по Камчия: Това място е дар от Господ! Тази година, обаче, мазнинката ще е от малко прасенце!


Напливът от непознати и родни туристи, присъщ за това време на годината там, е доста сведен. Причината, несъмнено, е рецесията поради пандемията, нанесла провали върху съвсем всички браншове на стопанската система и най-много върху туризма по родното Черноморие.  

Курортът " Камчия " може да се бори сполучливо за наградата на най-спокойните и очарователни туристически дестинации. Съчетанието на река, море и гора го прави желано място за разходки и отдих освен през жарките летни месеци. Тази година, обаче, заради визови проблеми, забрани и ограничавания, доста от феновете му не съумяха да стигнат до любимата дестинация. Това води до фрапантни загуби освен за туроператори и хотелиери, само че и за лодкарите, които се препитават най-вече от облагата през топлите летни месеци.

Тази година за тях можела да се брои за нулева, споделя пред кореспондент на медията Иван Любенов, един от притежателите на лодки за разходки. 

" Това място е подарък от Господ! До в този момент, до тази година, беше добре. Имаме тук съветски комплекс, идваха доста хора. Тази година комплексът отвори неотдавна и в края на август ще затвори, тъй като идва образователната година. Ние си бяхте платили наем и за зимните месеци, всичко се провали, тъй като беше блокаж ситуацията. Изчакахме да мине пандемията. Трябваше по принцип на 1 май да стартираме работа за сезона, а ние през юни минахме прегледите. Не знаеха институциите по какъв начин да си взаимодействат. От ДИК не знаеха по какъв брой индивида можем да качваме съгласно новите правила, тъй като местата в лодките са 20.

Пикът на Камчия ще е в този момент, август месец. Като завали първият леден дъжд и всичко свършва за нас. Родителите стартират подготовка за децата за учебно заведение, имат други разноски. Камчия не е бляскав комплекс като Златни пясъци и Албена, тук има повече бунгала и съвсем всичко е от времето на соца останало.

Министерството на туризма с нищо не може да покрие това, което всички загубихме. Не единствено в България, а и в другите страни. Друга година в подобен ден, неделен, микробуси и рейсове прииждаха от огромните комплекси, натоварени с чужденци...вреше тук! По реката 13 лодки вървяха една след друга почти. Сега са три. Всяка лодка вземаше присъединяване. Сега стоим, чакаме, молим се, смъкваме цената, единствено да можем да изкараме, както споделя бати ти Бойко, малко мазнинка. Тая мазнинка, обаче, ще бъде на малко прасенце, на 50 кг, не на 120, както друга година. Клиентите ни са от близките села, хора с по 5 лв. в джоба, пристигнали да се разходят за няколко часа ", разяснява лодкарят.

Повече вижте във видеото!

Не инцидентно назовават река Камчия " Българската Амазонка ". Камчия е разгласен за резерват с Постановление от 29.06.1951 година на Министерството на горите. Заради значимото си природозащитно и екологично значение през 1977 година е включен в международната мрежа от биосферни резервати като част от програмата " Човек и биосфера “ на ЮНЕСКО за запазване на най-представителните екосистеми на планетата. Целта е запазването на лонгозните гори по долното течение на река Камчия.

Намира се в долното течение на река Камчия (в местността Камчийски пясъци) землищата на общините Аврен и Долни чифлик. Резерватът се намира на към 25 km южно от град Варна, наоколо до курортите Камчия и Шкорпиловци. 

Гората е наречена лонгоз и задачата на резервата е да се резервира нейният натурален тип. Гората тук-там доближава до 50 м височина. В лонгозната гора се срещат към 40 типа дървета: летен дъб, елша, бяла топола, дива круша, върба, мъждрян и други, само че преобладават полски бряст и ясен. Голяма част от дърветата са на възраст над 150 години и с височина над 35 метра. 

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР