Напливът от бежанци от войната в Украйна наду наемите у

...
Напливът от бежанци от войната в Украйна наду наемите у
Коментари Харесай

Украинските бежанци размърдаха имотния пазар в България. За сметка на българите

Напливът от бежанци от войната в Украйна наду наемите у нас. Отражението на потока от търсещи заслон надалеч от бомбите украинци към този момент е осезаемо в огромните градове, потвърдиха експерти от бранша на недвижимите парцели. Това най-силно важи за градовете, към които украинците демонстрират максимален интерес – Варна, Бургас, дребните морски общини, Велико Търново, Русе. Влиянието в София е по-ограничено поради по-мащабния пазар и по-голямото предложение. Това сподели инспекция, направена от „ Телеграф “.

Според осведомени в началото огромният напор на искащи да отдават жилищата си безплатно последователно понижава и от ден на ден притежатели търсят наемни връзки с бежанците.

„ Причината е, че няма никакви гаранции от общините или страната за хазяите при безвъзмездното отдаване най-малко що се отнася до комуналните сметките, до момента в който бежанците обитават парцела “, обясниха осведомени.

Според тях несигурността идва от това, че самите бежанците не знаят какъв брой време ще останат в парцела, а огромна част от тях по този начин или другояче гледат на България като краткотрайна точка, до момента в който провеждат миграцията си към някоя западноевропейска страна. Вече има редица случаи на украинци, които напущат жилищата без предупреждение и без да заплатят даже минимална сума за ток, парно, вода и други сметки.

„ Нормално е хората да търсят гаранции, тъй като даже и при подписан контракт, при проблем след това е доста мъчно лице, което не е български жител и не се намира в България да бъде заставено да извърши отговорностите си “, изясни Добромир Ганев, ръководител на Национално съдружие „ Недвижими парцели “.

Нива

Основната причина за скока на наемите по места е, че украинците нямат визия какъв брой време ще останат, затова какъв брой дълго ще заплащат наем. Това дефинира и интереса им главно към наеми, а не към покупка на парцел. Те не крият това и още първоначално споделят, че престоят им ще е до края на войната. Никой обаче не знае по кое време ще е той и този риск наемодателите покриват с увеличение на наема до 20 или даже 50% над междинното за града.

„ Всеки хазяин желае дълготраен наемател и единственият късмет да го даде на украинци е против повишен наем “, разясниха сътрудници. Това незабавно е повлияло на пазара, натискайки нагоре и равнищата на останалите наемодатели.

Един от градовете с забележим растеж на наемите е Бургас. Там на фона на така и така сериозния дефицит в предлагането ситуацията се затруднява и от нежеланието на украинци да вземат чартърен жилища на руснаци.

Те пък от своя страна са притежатели на огромна част от жилищата чартърен в района както в Бургас, по този начин и на север по цялото продължение на крайбрежието най-малко до Обзор. По данни на организациите свободни жилища съвсем няма и това води цените до такава степен, че апартамент под 800 лева съвсем не може да се откри.

Търсене

Търсенето на жилища чартърен за украинците става и по корпоративна линия. Вече не малко интернационалните компании, които допреди войната са имали отдалечени офиси в Украйна, ги местят в други страни, измежду които и България. Това основава и нов сегмент – търсене на едро за цели здания или огромен брой жилища, намиращи се в избран квартал в София или различен огромен град. Именно за този сегмент сътрудниците смятат, че съдържа капацитет за търсене и на покупки след това, изключително в случай че войната продължи повече от половин година.

Платежоспособните изпреварват нашите квартиранти

Украински фамилии изместват нашенци при наемането на квартири в Пазарджик, защото давали начаса депозит и предплата за жилища и притежателите били удовлетворени от обезпеченото заплащане. Средно сред 400 и 500 лева върви месечният наем за двустайно жилище в регионалния град, а локални брокери се хвалят, че на ден минават по 3-4 покупко-продажби с наематели от бежанците, което си е напряко триумф при замрелия пазар на жилища в 70-хилядния град.

Брокерите даже работят предпочитано с чужденците за сметка на нашенци, които дълго умували дали да вземат или да откажат обещано жилище, до момента в който мигрантите търсели сигурен покрив за фамилиите си и не се пазарели дълго, с цел да наемат парцели. Засега бягащите от войната в Украйна избират да наемат жилища или къщи в околните до Пазарджик села, а по данни на Областна администрация към 60 бежанци са се настанили в 5 от общините в района от началото на войната в Украйна.

В Кюстендил още отдават без пари

Масово хората от Кюстендилска област са подготвени да предложат заслон на бежанците от Украйна, без да желаят някакво възнаграждение за задачата. Само преди броени дни майка с двете й деца беше настанена в кюстендилското село Соволяно. Подобен жест направиха и други фамилии от региона.

„ За момента няма разлика в наемите или пък повишено търсене. Нещата са постарому.

Ако обаче се задържи наклонността и от ден на ден жители на Украйна решат да продължат живота си в Кюстендил, тогава обстановката ще стане друга, ще се отрази навсякъде “, разгласи брокер от регионалния град.

В момента наемите на жилищата стартират от 200 лева и стигат до няколко пъти повече, според от типа и екстрите, с които разполага. Преди броени дни 42-годишен кюстендилец разгласи, че е подготвен да даде свободното си жилище за семейство от Украйна, което се нуждае от заслон.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР