Наплив на студенти към софийските общежития ще има и тази

...
Наплив на студенти към софийските общежития ще има и тази
Коментари Харесай

Нараства интересът към студентските общежития заради високите цени на квартирите

 Наплив на студенти към софийските общежития ще има и тази година. Това сподели ръководителят на Националното посланичество на студентските препоръки Яна Вангелова за БНР.

Само след месец ще стартира академичната година за студентите, по тази причина и август бе най-активният месец за търсене на квартири, подаване на документи за общежития и за намиране гарсониера в регионите, които към ВУЗ-овете. Миналата година към 1000 студенти се редиха на опашките за Софийски университет " Св. Климент Охридски “, а близо 600 останаха на улицата.

Очакванията са и тази година някои от учащите да останат без място, в което да живеят, поради дефицит на стаи. " В момента текат акциите за записване и към този момент се знае, че ще има дефицит на стаи в СУ и УНСС “, разяснява Вангелова. По нейни думи Националната спортна академия също ще има проблеми поради ремонт на един от най-лошите си блокове, за който е теглила нисколихвен заем. Медицинският университет в София продължава ремонт на едно от общежитията си.

В останалите елементи на страната ремонтите са " козметични “ и неотложни, които по-скоро закърпват ситуацията и не биха могли да се нарекат " съществени “. До момента няма точни данни какъв брой ще останат отвън описите, само че ползата към общежитията е огромен. Причина за това са високите наеми за квартири в столицата, както и поскъпващите консумативи. " Голяма част от студентите се насочват към общежития, само че би трябвало огромен шанс, с цел да попаднеш в ремонтиран блок или въобще да получиш стая “, сподели още ръководителят. Наемът на стая, без значение от нейния тип, е към 80 лева В СУ сумата е под 100 лева и включва вода, парно. Други университети обаче са с друг наем според от вида стая или блок, само че това са университети, които сами си стопанисват общежитията и могат да създадат такова разделяне.

Наемът за месец на квартира в София е 500 лева, което съгласно брокери е прекомерно висока сума за студентите и техните фамилии. Тази година за пръв път от 2008 година насам се отпуснаха 29 млн. лева за поправки на общежитията в страната. По думите на Вангелова сумата е била гласувана на първо четене, само че на второ – не и действително пари не са били отпуснати. Затова и всеки университет гледа някак да се оправи, както е правил през последни 8-9 години. " Тоест със лични средства, които в множеството случаи са доста нищожни, включвайки медицинските университети, където парите са малко повече, а общежитията наподобяват доста добре “, сподели Вангелова. По нейни думи държавното управление би трябвало да се убеди, че това е наболял проблем и в бюджета за следващата година би трябвало освен да се плануват, само че и провиснал средства за поправки на университетите.

Университетите с комисия, която ще се бори против дефицита

До 2 седмици ще се събере комисия, която да разиска какво ще прави с дефицита на стаи. За момента концепцията е там, където студентите са повече от наличната база, да бъдат изпратени във ВУЗ-ове със свободни стаи. " Традиционно се знае кои университети имат дефицит и те си приказват между тях, известно е къде има свободни места, които обаче не се запълват поради неприятните условия “, разяснява Вангелова, която направи прогноза, че репортажи за плесен, падащи мазилки и счупени легла ще забележим и тази година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР