Напитката с бълбукащи балончета, която съпътства всеки празник, е колкото

...
Напитката с бълбукащи балончета, която съпътства всеки празник, е колкото
Коментари Харесай

Интересни факти за шампанското и откъде идва традицията за пиенето му

Напитката с бълбукащи балончета, която съпътства всеки празник, е колкото позната, толкоз и непозната за нас. Малцина са феновете ѝ, които знаят историята ѝ и занимателните обстоятелства за шампанското.

История на шампанското
Научете какви са разликите сред шампанско, просеко и мускат
Какво е Нова година без шампанско? Всички сме привикнали, че тъкмо в среднощ разливаме пенливата течност, с цел да си кажем „ Наздраве...
Прочети повече
Виното съпътства живота на хората още преди Средновековието. Лозята принадлежали на манастирите в тези времена, а ароматното вино, което приготвяли, употребявали при служби. В по-късни времена се появява шампанското, като към момента съществуват разногласия за името на основателя му. Според французите това е духовник Дом Периньон, само че по думите на историците историята на шампанското стартира доста преди 17 век.  Шампан е първият район в света, в който се създава пенливото вино. В напитка, обичайната за празници, мотиви и популярни събития, шампанското се е трансформирало в столицата на Шампан, Реймс, където се правили коронясванията на кралете.  Именно там известността на виното, създадено в района на Шампан, нараства до празнична напитка, обичайно поднасяна на значими събития.

        Интересни обстоятелства за шампанското
Редките бутилки били изключителна полезност и били укривани като такава от локалните поданици по време на Световните войни. 49 000 000 – това е приблизителната внушителна  бройка на балончетата в една общоприета като грамаж бутилка шампанско. Най-голям е броят в първата налята чаша след отварянето на бутилката. Налягането в бутилка шампанско е по-голямо от това в автомобилните гуми три пъти. Когато изскочи, тапата за шампанско може да доближи скорост от 24,8 благи в час. Налага се да бъдете деликатни при отварянето, тежките произшествия не са необичайност, а има и съдбовни. Баня в шампанско? Да, в случай че имате опция да напълните ваната с 350 литра, както е правела Мерлин Монро. Един от най-големите известни фенове на шампанското е Уинстън Чърчил. Успял е да изпие към 42 000 бутилки от пенливата течност в границите на 60 години. За него е била направена и специфична бутилка, която му се сервирала по традиция всеки ден в 11 часа. Една от най-скъпите бутилки шампанско е със злато и диаманти и цената ѝ е налична единствено за най-заможните и запалени колекционери – 2,07 милиона $. Във времената, в които бутилките се произвеждали от фино френско стъкло, те били неуместни и неудачни за преместване, а също по този начин и рискови за боравене, тъй като експлодирали. Работниците носели защитни средства на лицата си и случаите били чести. Подмяната на френското с английско стъкло разрешило това да се промени. Базовото вино за шампанското може да съдържа до 70 разнообразни виновност от друго грозде и разнообразни реколти. Днес шампанското е по-малко сладко от преди години. Тази смяна е подбудена от британския пазар, на който се избират не толкоз сладки напитки.
Няма какво друго да прибавим към тези толкоз забавни и любопитни обстоятелства с изключение на наздраве!

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР