Написал съм тази книга за тези, които не са преживели

...
Написал съм тази книга за тези, които не са преживели
Коментари Харесай

България Спря! Току-Що Иван Костов Се Появи От Нищото И Съобщи Взривяващата Новина, Че Ще Има

" Написал съм тази книга за тези, които не са претърпели прехода или са били доста млади. Това е моят персонален роман ", добави Иван Костов в изявление за националното радио.

Въпреки идния втори тираж въпреки всичко той се е сблъскал и с отрицателни мнения за книгата - от клеветите върху него, които са се възобновили, до мнението, че книгата е комплицирана, че няма да се прочете, само че пък е влиятелно да я имаш в библиотеката си.

" Отзивите ми приказват, че политиката и през днешния ден продължава да е построена върху измами за прехода. Страхът е да не бъдат изобличени тези измами. Намирам пояснение за какво сме измежду най-изостаналите нации по богатство. Ако ръководещите имат погрешна визия за прехода, то няма по какъв начин да се продължи напред ", означи Костов.

В книгата си някогашният министър председател се бори с доста легенди - от цялостното недоумение на смисъла на приватизацията, през измамата, че пенсиите са били понижени, до това, че не са били отворени досиетата. Мит за прехода е, че Филип Димитров се е самосвалил, добави Костов.

" Аз не се държа като непогрешим човек, признавам грешките си. /.../ В книгата споделям, че би трябвало да се направи приключителен баланс на приватизацията, където тъкмо ще се мери какво е продадено, при какви условия, кой е купувал, позволени ли са неточности. Ако се направи подобен баланс, ще се разобличи една от най-големите измами на прехода ".

По думите на Иван Костов антагонистът на прехода е бил посткомунистическият човек:

" Той трябваше да спре да мисли, че не носи отговорност за себе си. Преходът е буржоазна контрареволюция на социалистическата гражданска война. Как се прави демократично устройство в едно комунистическо общество - с комунистически институции и партии? Как демокрацията ражда личните си основи? Това е доста сложна задача. Нямаше политическа подготовка. Имаше мощен стопански екип, само че доста малко разбирахме от политика и доста малко от проблемите на сигурността ".

" Чест е на икономистите още от времето на комунизма, че видяха, че нещата се развиват зле за България още в първата половина на 80-те години. Още тогава те предвидиха, че страната влиза в тежък интервал на струпване на огромен външен дълг, който не може да обслужва, и че ще се стигне до неприятна развръзка. Никой от тези хора не беше послушан от оня режим. Затова България катастрофира доста тежко и разгласи банкрут (На 30 март 1990 година министър председателят тогава, през днешния ден мъртвец, Андрей Луканов афишира мораториум върху заплащанията по външния дълг - б.р.). До втората икономическа злополука се стигна поради отхвърли да се осъществят промените, стартирани по времето на Димитър Попов и от държавното управление на Филип Димитров. Лошо ръководство и отвод да се вършат промени доведоха до втората икономическа рецесия в страната ", разяснява Иван Костов.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР