Напълно в една посока се оказа, че гледат ДПС и

...
Напълно в една посока се оказа, че гледат ДПС и
Коментари Харесай

Напълно в една посока - Габровски се срещна с ДПС

" Напълно в една посока " се оказа, че гледат Движение за права и свободи и претендентът на ГЕРБ за министър-председател проф. Николай Габровски. Определението е на самия Габровски и с него той заключи днешния си диалог с представителите на Движението - част от консултациите за сформиране на държавно управление.

" Ако в този момент минем на нови предварителни избори, те няма да са последните за тази година ", уточни Габровски, като не стана ясно дали има поради още едни избори за парламент или засяга локалния избор през есента на 2023 година И както през вчерашния ден при срещите си с " Демократична България ", Българска социалистическа партия и " Български напредък ", Габровски очерта целите си: Шенген, еврозоната, проектът за възобновяване (ПВУ), антикорупционна промяна, конституционна промяна, енергийна сигурност.

" Бих опитал да бъда посредник за търсене на конституционно болшинство, в случай че би трябвало да се създадат дребни промени, които да подобрят контрола над основния прокурор ", уточни той, като не се разбра какво засяга под " дребни промени ", като въпросната промяна изисква огромни такива.

Габровски отхвърли да уточни и имената на проектоминистрите си - не било етично да каже кои са хората, с които договаря.

Думата взе водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, с цел да подчертае, че партията в предишния парламент изготви конституционни промени, пренебрегнати от болшинството тогава.

" Промените в прaвомощията на основния прокурор доста хора ги ползват като политическа дъвка, само че малко са създали нещо. Ние направихме план, представихме го в Брюксел, на медиите, на всички парламентарни групи в предходното Народно заседание. Видяхме техните дейности - на политиците с дъвката - тъкмо нула, нищо. За някои политически партии е по-важно партийно-политическото експлоатиране на тази тематика ", съобщи той.

По отношение на Шенген и еврозоната, Ккарадайъ напомни декларираната преди повече от 10 години подготвеност. Кои са пропуските в България от 2011-а насам. До 2010 година политиците, дипломатите, партиите са свършили избрана активност. Кой е оня пропуск на България след 2011 година, а най-много последната година и половина. Да си вършим и самокритика ", съобщи.

По отношение на ПВУ и еврофондовете, водачът на Движение за права и свободи акцентира:

" Има едни 60 милиарда, които стоят на трупчета в Брюксел, те са за България и не се знае дали ще ги вземем. Не сме си написали домашното. За да има тройка от тотото би трябвало да има фиш. Не сме си пуснали фиша ".

Той предвижда още " тъмна, студена, а може би и гладна зима " и прикани " да спрем обедняването ".

След което заключи, обръщайки се към Габровски:

" Да, това са и наши тематики - целите, които вие поставяте ".

Габровски уточни в умозаключение, че всичко казано от Карадайъ  " е въпрос на доверие, а такова не може да има като има борба ". Това била и повода за решението за Шенген.

" Не можеш да имаш доверие в сътрудник, който не може да оправи личната си къща ", съобщи Габровски, визирайки неналичието на държавно управление.
 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР