Напълно ремонтирана и готова е базата на първия в Хасковска

...
Напълно ремонтирана и готова е базата на първия в Хасковска
Коментари Харесай

Първият в Хасковска област Център за възрастни хора с деменция ще бъде в Димитровград

Напълно ремонтирана и подготвена е базата на първия в Хасковска област Центъра за настаняване от фамилен вид на възрастни хора с деменция, който се намира в някогашната АТЗ болница. Днес на заключителна конференция и гала вид „ Рязане на лента ” бяха регистрирани резултатите от осъществените по план „ Център за настаняване от фамилен вид за възрастни хора с деменция ” действия от кмета на община Димитровград Иво Димов и ръководителя на плана Красимира Бонева. С 554 856 лв. 100% безвъзмезно европейско финансиране по Оперативна стратегия „ Региони в напредък ” 2014-2020г. е осъществен ремонта на постройката и прилежащото дворно пространство.
Инж.Красимира Бонева благодари на компанията реализатор за добре свършената и в период работа и акцентира, че строително-монтажните работи завършиха още на 17 март, когато е публикуван Акт 15. Извършен е ремонт на цялата външна фасада на постройката и прилежащото дворно пространство. Строително ремонтните действия предвиждаха възстановяване на енергийната успеваемост, посредством полагане на външна изолираност, монтаж на дограма и ремонт на покрива. Сменена е остарялата дървена дограма с нова ПВЦ на цялото западно крило и е положена цялостна топлоизолация на крилото. Извършен е главен ремонт на покрива с топло и хидроизолация. Благодарение на тези действия е усъвършенствана енергийната успеваемост на постройката. Сменени са напълно Електро и ВиК инсталацийте и е построена пожароизвестителна система. Подменени са подовите настилки с гранитогрес и ламиниран паркет. Обновени са покритията по стените и са поставени окачени тавани. Ремонтирани са изцяло санитарните пространства. Доставено и инсталирано е съоръжение и обзавеждане в санитарните пространства и в прилежащото дворно пространство, където има сложени пейки и беседки. По плана са построени и рампа и стълбище, с цел да се реализира налична среда за мъчно преносимите жители на Центъра. В рамките на плана са осъществени действия, с които е освежен сградният фонд и прилежащото дворово пространство с нови плочки, ограда и места за отдих, регистрира ръководителя на плана.

“С осъществяването на плана се сътвори една здравословна, естетична и привлекателна среда за възрастните хора с деменция в общината, където те да се усещат уютно ”, добави инж.Бонева.
Капацитета на центъра е 15 места, като за задачата са изцяло ремонтирани и обособени независими стаи със лични санитални възли, общо помещение за столова и просторна дневна за обществено другарство, кухня и други обслужващи потребностите на потребителите пространства. Входът е от западната страна на постройката, като към него има построен достъп за хора с увреждания. Вътре има чакалня, планувана за близки и гости, към която е построена манипулационна и лекарски кабинет. Стаите и дневната са от южната страна на постройката, а от северната са помощните пространства и стая за личния състав. Дворното пространство е облагородено и превърнато в приятна среда за отмора и разходки. Има аллеи, беседка, пейки.
Кметът на община Димитровград Иво Димов изрече своите благодарности към екипа на плана и изпълнителя и напомни извънредно неприятното положение на постройката преди дейностите по плана. Сградата на някогашната АТЗ болница не е ремонтирана от съвсем 56 години, като се изключи няколко козметични ремонта през годините.

“Изграждането на този Център ще добави грижата ни за хората с физически и ментални проблеми. След интервенциите по плана на първия етаж към този момент имаме слънчеви и просторни пространства, отговарящи на актуалните условия за улеснение, където възрастните хора с деменция ще се усещат удобно да живеят тук. Това, което следва е оборудването и обзавеждането на Центъра, средствата за което са заложени в бюджета на общината за тази година и превръщането му в един актуален комфортен и съгласуван с потребностите на възрастните хора с деменция дом. ”, сподели Иво Димов и напомни обществените услуги, които дава общината с грижа към възрастните хора.
В задатък кметът на общината показа, че следва в средата на юни да бъде импортирано плановото предложение по Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси, за построяването на Център за краткотрайно настаняване за бездомни лица, който ще бъде единственият подобен в Хасковска област. Предвижда се обществената услуга да бъде настанена в бившето общежитие на някогашния Химически колеж, която постройка преди няколко години бе актувана от страната и бе предоставена на общината.
В духа на традицията гостите на събитието бяха посрещнати с питка с мед и получиха по клонче здравец. На откриването бяха зам.кметът Яшо Минков, шефа на Дирекция „ Европейски и национални стратегии и планове, филантропични действия ” госпожа Диана Дончева, специалисти и жители.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР