Напълно по силите на България и Румъния е да изградят

...
Напълно по силите на България и Румъния е да изградят
Коментари Харесай

Петър Курумбашев: Изграждането на мост Силистра - Кълъраш е напълно по силите на България и Румъния

Напълно по силите на България и Румъния е да изградят освен Силистра - Кълъраш, а няколко моста над Дунав. Обидно е, че в Германия има 34 моста на приблизително разстояние 5 км, а в България мостовете са два на разстояние 300 км един от различен.

Дори и без европейско финансиране, построяването на моста Силистра - Кълъраш може и би трябвало да стартира като план на двете страни. Това може да се случи, да вземем за пример, със основаването на взаимна планова компания, посредством която да се кандидатства за финансиране от Европейската капиталова банка. Нейната функционалност е точно такава - да финансира страни планове, представляващи огромен обществен интерес ".

Това съобщи в Силистра Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, който взаимно с Българска социалистическа партия Силистра и Граждански съвет „ За Силистра " инициира среща по тематиката с специалисти, поданици на региона и представители на румънските общини Слобозия и Кълъраш.
„ Хубаво е двете страни да заявят ясно и по какъв начин ще се развива тяхната пътна инфраструктура, с цел да не повторим случилото се при построяването на моста Видин - Калафат.

От румънска страна инфраструктурата там е добра, само че България има да свърши още много работа по път Е79 ", сподели още Курумбашев.
По думите му построяването на моста ще подтиква развиването освен на търговията и туризма, само че и ще се трансформира в най-хубавата сухопътна връзка сред Русия и Турция.

„ От друга страна, мост Силистра - Кълъраш ще разтовари доста трафика Русе - Гюргево, където 10-километровите опашки от камиони основават съществени усложнения. Не виждам някой в България или Румъния да е възразил против нуждата от този мост и се надявам, че в най-скоро време този план най-сетне ще излезе от сферата на споразуменията и обещанията ", сподели още Петър Курумбашев.

По думите на кмета на община Слобозия Адриан Мочианиу е доста тъпо, че досега са провеждани доста диалози по тематиката, само че, за жалост, желанията за изграждане на мост Силистра - Кълъраш са останали в доста начален етап. „ Ползите от построяването на моста са за целия район ", добави Мочианиу.
В срещата присъединяване взе и журналистът Мартин Карбовски, който разяснява, че няма логичност да се чака решението на въпроса на пристигна от Брюксел или другаде. „ Изграждането на моста сред Силистра и Кълъраш зависи от силистренци и кълърашци, от българи и румънци ", сподели Карбовски.

На срещата участваха още заместник-кметът на община Силистра Денка Михайлова, Стойка Александру, президент на регионалната организация на Социалдемократическата партия (ПСД) в Слобозия, Бакану Валентин, секретар на регионалната организация и общински консултант в община Слобозия, Мариан Драган, ръководител на Търговско-промишлената палата в Кълъраш, Вяра Емилова, член на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия, Георги Кирилов, регионален ръководител на Българска социалистическа партия Силистра.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР