Напълно оправдана и правилна е човешката реакция, която осъди зверството

...
Напълно оправдана и правилна е човешката реакция, която осъди зверството
Коментари Харесай

Вместо извинение: Тото е велик, Тити се шегува, а вие сте изроди. Насилието не е политически въпрос, прода...

Напълно оправдана и вярна е човешката реакция, която осъди зверството на Георги Николаев, кълцал кожата на приятелката си и дълбал с машинка главата й. Напълно оправдана е реакцията на политиците, които заговориха за неналичието на законови механизми, с които жертвите на сходен пъкъл да бъдат предпазени. Напълно оправдана е и реакцията против Тити Папазов, който в ефира на Тото описа потресаваща преживелица, напомняща мъчително на най-скорошния тъмен сюжет от битието ни народ с мачовска душeвност. Напълно оправдана е и реакцията против самия Тото от СкандаУ, който в качеството си на водещ избра (съзнателно или не) да се хилоти, до момента в който слуша “смешния ” виц на Тити за това по какъв начин остригал главата на 16-годишната си някогашна, тъй като му изневерила. Смешка някаква…

 

Но не всички са съгласни с това. 

 

Хиляди хора осъдиха експанзията на Николаев и излязоха на митинги в над 16 града в цялата страна през вчерашния ден, желаеха правдивост и оставката на арбитър Татяна Гьонева, която е докладчик по делото против Николаев и го пусна на независимост. Съдебно-медицинската експертиза показва, че пострадванията на момичето са “лека телесна щета ”, до момента в който прокуратурата внася обвиняване за междинна такава и в това време желае Николаев да бъде пуснат от ареста. 

 

Налице е явен проблем в системата. Има проблем в законите, щом с горделивост тези, които ги упражняват, са безапелационни, че са ги спазили до последната запетая, а всеобщото чувство за правдивост някак се изпари. Острието опира до гърлото на политическия хайлайф, който кове законите и точно той е виновен за тяхното прецизиране, само че популистки депутати от всякакви близки до Русия партии изясняват, че тъгата на хората не би трябвало да се политизира и тези, които го вършат са продажници.

 

Хайде стига. 

 

Да, тъгата на хората не трябва да се употребява за политически дивиденти, както допускам, господин Костадинов, вършиме. Но въпросът е политически. Не е ли таман ваша работа да регистрирате казуса и да го решите, господа? Не сте ли вие законотворците, които си чешат шкембетата на банките в Народното събрание, разменят си остри реплики с подигравка от трибуните, симулират угриженост към гласоподавателите си и си мерят химикалите в джоба? Не би трябвало ли таман вие да измененията законите, които сега не пазят жертвите, ползват се проформа и галят с перо насилниците? Питам единствено. 

 

Когато приказваме за закони и институции, въпросът е политически, господин Костадинов. Знам, че добре го знаете и употребявате това извънредно ловко. За страдание вие не сте от вярната му страна, тъй като политическите дивиденти са вашата единствена цел. 

 

Георги Господинов добре го написа: Патриотизмът им - татуиран, ножчетата - макетни, свободата им - гибел.

 

А за Тото и Тити? 

 

Потресаващите сюжети у нас следват един след различен и се наслагват като плуваща в гнусна тлъстина обичайната българска баница. Обществото през вчерашния ден подсети, че наскоро пред очите на стотици хора Тити Папазов описа по какъв начин обръснал главата на 16-годишната си някогашна, тъй като му изневерила. Тото се смееше. Публиката се смееше. Появи се коментар на момиче, което твърди, че е познавала потърпевшата. Според нейния роман Тити вързал с белезници някогашната си за парното и я оставил по този начин часове наред, до момента в който не я намерило фамилията й. Момичето напуснало учебно заведение. В момента живее отвън България, а тя не поддържа връзка с нея. Дали този роман е достоверен - няма по какъв начин да знаем. 

 

Знаем обаче, че никой - нито Тото, нито Тити се извиниха за случилото се. Съпругата на артиста от СкандаУ реши да отбрани Тото в мнения в обществените мрежи като упрекна критиците му, назова ги “изроди ”, съобщи, че не са създали нищо с живота си, че Тото е популярен водещ и знае по какъв начин да води диалог. Лъчо - другата половина от дуото, също реагира като сподели по какъв начин видеата от канала на Тото са свалени. Супер. Но за какво Тото мълчи? 

 

Едно опрощение щеше да е изцяло задоволително. Далеч съм от мисълта, че Тото се е смял изцяло умишлено на тази покъртителна история. Не го настоявам. Гледат те стотици хора, под адреналин си, от време на време и не знаеш какво тъкмо да кажеш в такива обстановки. Но след това? За това, което стана след това, Тото няма опрощение. Нямат опрощение и околните му, които вместо да кажат “да, той не беше прав, само че ще се поправи ”, взеха решение също да сочат с пръст. 

 

Наблюдавам обществения спор през последната седмица и се усещам мръсна. Кална. Гнусна. Омерзена. Стъпкана. Защото зад нечии маски на хора се крият чудовища, не запомнили всякаква човечност, не запомнили публичния консенсус по същински значимите въпроси. А зад завесите до момента в който ние късаме с нокти плътта на останалите, някой точи макетното си ножче, с цел да раздра нас. 

 

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР