Напълно очаквано Джани Инфантино бе преизбран за президент на ФИФА

...
Напълно очаквано Джани Инфантино бе преизбран за президент на ФИФА
Коментари Харесай

Инфантино: Нов мандат, повече мачове, повече пари

Напълно предстоящо Джани Инфантино бе избран отново за президент на ФИФА по време на 73-ия постоянен Конгрес на организацията, който се организира в Кигали, Руанда. 52-годишният правист нямаше съперник за поста и завоюва гласуването с съвсем цялостно болшинство измежду 211-те делегати, представляващи футболните федерации, членки на ФИФА.
" Имаме потребност от доста повече футбол, а не от по-малко ", разгласи Инфантино след преизбирането си.
За Инфантино това ще бъде трети мандат, въпреки че в края на предходната година той посочи, че първият му престой на поста в интервала 2016-2019, когато размени Сеп Блатер отпред на централата, не се брои към ограничаването от три мандата, защото е бил краткотраен. Това значи, че концепцията на швейцареца е да ръководи международния футбол най-малко до 2031 година, в случай че в това време не бъдат направени промени, които да му разрешат още мандати.

Изглежда ненапълно необичайно по какъв начин един човек, който до 2016 година бе върховен служител в УЕФА и на процедура бе значително чужд за необятната общност, съумя да се трансформира в толкоз мощна и непоклатима фигура. Един от вероятните отговори е напълно елементарен: пари.

Дори и критиците на Инфантино не могат да отрекат, че той е мощен в привличането на средства. Финансовото положение на ФИФА е по-стабилно от всеки път, а Инфантино даже съумя да убеди американски съд, че организацията е жертва на личния си корупционен скандал под ръководството на Сеп Блатер. По този метод ФИФА ще получи обезщетения (от замразени активи и пропуснати ползи), които могат да доближат 201 млн. $.

Хазната на централата е по-пълна от всеки път. А Инфантино е великодушен, изключително към своите правилни поддръжници от по-малките футболни федерации от Африка и Азия. Те получават от ФИФА по 8 милиона $ на всеки четиригодишен цикъл, което е седемкратно нарастване под управлението на Инфантино. За доста от тези федерации, които съставляват огромна част от членовете на ФИФА, точно тези пари са основни за сформирането на бюджета. На собствен ред тези федерации поддържат Инфантино абсолютно, когато това е нужно.

Според проектобюджета на Българския футболен съюз за 2022-2026, показан през предходната година, родната централа получава по 2,8 млн. лв. от ФИФА на година или 11,2 млн. лв. (6,1 млн. долара) за четиригодишен цикъл. Европейските федерации обаче не разчитат дотам на средствата от ФИФА, защото получават доста повече пари от най-богатата конфедерация – УЕФА. БФС ще вземе сред 11 и 12,1 млн. лв. от УЕФА в идващите години (между 57 и 61 % от годишния бюджет).

Малкото съперници на Инфантино идват точно от Европа, като измежду тези, които намерено се оповестиха против него, са федерациите на Германия, Норвегия и Швеция. Основната причина е провеждането на Мондиал 2022 в Катар и възбраната на тимовете да показват позиция по отношение на проблемите с човешките права в страната от Близкия Изток. Президентът на БФС Борислав Михайлов, който на собствен ред кара пети мандат отпред на БФС, авансово бе декларирал поддръжката си за Инфантино и след това удостовери, че го е подкрепил в гласуването.

Инфантино не влиза в пряк спор със своите критици, а вместо това работи старателно за построяването на нови партньорства, да вземем за пример с богати петролни страни като Катар и Саудитска Арабия. Те получават от престижа на международния футбол, а ФИФА получава от ден на ден средства, които Инфантино да завърти в деяние и да си завоюва още по-голямо утвърждение.

Този обаян кръг обаче има един огромен проблем – изисква провеждането на от ден на ден и повече мачове, които да се играят по целия свят, да притеглят нови почитатели на футбола, нови спонсорски контракти, нови доходоносни партньорства. Календарът на водещите тимове обаче към този момент е претрупан, профсъюзите на играчите недоволстват, че футболистите са претрупани и наблъскването на още и още шампионати и мачове би трябвало да престане.

Инфантино обаче е непреклонен. „ Имаме потребност от доста повече футбол, а не от по-малко, желаеме футболът да се развива по целия свят ", разгласи той след преизбирането си в четвъртък. Два дни по-рано от ФИФА потвърдиха формата на Мондиал 2026 в Съединени американски щати, Мексико и Канада, който ще е с рекордни размери. В шампионата, което ще продължи 39 дни, ще вземат участие 48 тима, които ще изиграят 104 мача. ФИФА възнамерява и доста по-мащабно Световно клубно състезание, което да е съперник на Шампионската лига. Нелепата концепция за Мондиал на всеки две години за момента е замразена след доста остра съпротива, само че в случай че познаваме характера на Инфантино, той сигурно не се е отказал от нея.

Това безпределно напомпване на календара носи все по-големи доходи, само че рано или късно ще докара до отрицателни резултати – все по-натоварени футболисти, които постоянно са контузени и преуморени, пренасищане на публиката от прекомерния брой мачове и в последна сметка отлив на интереса. Настройката на футболните почитатели занапред е отрицателна към големия Мондиал 2026, такава е и за разширеното Световно клубно състезание и още повече за Мондиал на всеки две години. Инфантино обаче е завъртял колело, което не може да спре – той има потребност от повече мачове и повече пари, с цел да поддържа статуквото.

Критиците на Инфантино сигнализират и за ерозия на демокрацията във ФИФА. " Културата във ФИФА не се е трансформирала. Погледнете тази институция извън и какво виждате? Гласуванията съвсем постоянно са единомислещи. Заемащите значими позиции съвсем постоянно са преизбирани, без да има различен претендент за поста. Президентът усилва оторизации брой мандати ", разяснява пред Ню Йорк Таймс Мигел Мадуро, който преди време заемаше позиция в администрацията на Инфантино. " Ако това беше страна, всичко това щеше да е очевиден знак, че има сериозен либерален недостатък в изборната система и в организацията на институцията ", добави той.

Джани Инфантино е непреклонен на поста си и по всичко проличава, че ще ръководи ФИФА още дълго време. Той съумява и да осъществя огромна част от проектите си. Дали всичко това е позитивно за международния футбол ще може да се каже след години. При всички положения порочният кръг от от ден на ден мачове за от ден на ден пари ще би трябвало да бъде строшен рано или късно. Дали това ще се случи след компромисни решения сред всички заинтригувани страни - ръководители, клубове, футболисти, почитатели и други – или след сериозен раздор сред част от тях, следва да се види. /БГНЕС

-----------------------------------

Радослав Петкашев, редактор в Спортния отдел на БГНЕС.
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР