Напълно новият Honda Jazz e вече в България със стартова

...
Напълно новият Honda Jazz e вече в България със стартова
Коментари Харесай

Новият Honda Jazz вече е в България

Напълно новият Honda Jazz e към този момент в България със стартова цена от 46 990 лева с Данък добавена стойност. Моделът обезпечава елементарно, прелестно и икономично ръководство с помощта на технологията e:HEV и изкушава с най-богатия пакет в сегмента си, комбинирайки усъвършенствания комфорт за пасажерите, интуитивната технология с невиждана съгласуваност и отдалечени услуги.

Jazz e:HEV играе основна роля в проектите на Honda – 100% електрическа гама на европейския пазар от 2022 година

e:HEV хибридната технология

За първи път Jazz ще се предлага извънредно в Европа единствено с хибридно задвижване. Новата система e:HEV прави своя пазарен дебют точно с този модел. Тя включва два компактни мощни електродвигателя, свързани с 1,5-литров атмосферен DOHC i-VTEC, литиевойонна батерия и новаторска трансмисия с закрепени предавки. Системата е въодушевена от спортните писти и за създаването Honda ползва инженерното ноухау на своя екип от спортния отдел - програмата Formula 1™ Hybrid Power Unit (PU).



Мощността на задвижващия електромотор от 109 к.с. / 80 кВт е в положение да форсира автомобила от 0 до 100 км/ч за 9,4 сек. Максималната скорост на хибридния Jazz e 175 км/ч. Стандартният модел отделя нездравословни излъчвания от CO2 от 102 г/км (WLTP) и изразходва едвам 4,5 л/100 км (WLTP) в смесен режим, до момента в който за версията с повишен клиренс Crosstar надлежно данните са 110 г/км (WLTP) СО2 и 4,8 л/100 (WLTP).

За още по-въодушевяващо шофиране хибридната технология e:HEV обезпечава три режима на ръководство:

Електрически: задвижващият електромотор черпи сила непосредствено от литиево-йонната батерия

Хибриден: моторът подава мощ към функциониращия като генератор електромотор, който на собствен ред я предава към задвижващия електрически силов елемент.

Режим мотор с вътрешно горене: бензиновият мотор е обвързван непосредствено с колелата през заключващ съединител.



При придвижване в града се редуват електрически и хибриден режим. При шофиране на автомагистрала се намесва разумно моторът с вътрешно горене, подпомаган от задвижващия електродвигател.

В хибриден режим непотребната сила се складира непосредствено в батериите. Eлектрическият режим се включва и при понижаване на скоростта, като в този случай се употребява регенерираната при прекъсване сила, която дозарежда батерията.

Превключването сред трите режима на шофиране се случва гладко и незабелязано за пасажерите. Високооборотните електромотори са създадени от Honda и са оптимално олекотени и компактни, като задвижващият се „ развърта “ до 13 300 об/мин и обезпечава оптимален въртящ миг до 253 Нм.

Вместо стандартната трансмисия е инсталирана предавателна кутия с закрепена предавка, създаваща директна връзка сред задвижващите елементи. Резултатът е гладко предаване на въртящ миг и чувство за линейно ръководство при ускорение.

Освен плавното ускорение, обезпечено от системата e:HEV, и комфорта при ръководство, изцяло новият Jazz е в допълнение усъвършенстван по повод здравината на каросерията и намаление на силата на търкане сред частите на окачването.

Умно систематизиране на вътрешното пространство

Новият Honda Jazz резервира водещото си място в класа във връзка с вътрешното пространство. Багажникът му е с потенциал от 298 л за версията Crosstar и доближава до 1205 със свалени задни седалки. Това е реализирано с помощта на умното разположение на съставените елементи на хибридното задвижване, както и на централната позиция на резервоара за гориво, директно под предните седалки, което е неповторимо решение в компактния клас. Благодарение на този метод Jazz резервира неповторимите си задни „ вълшебен “ седалки, патентована технология на Honda, която разрешава разнообразни техни позиции съгласно мечтаното пространство за багаж – вдигната нагоре долна част на всяка от тях поотделно, или свалянето на облегалките им до приемането на еднакъв товарен под.

Нова интуитивна съгласуваност

Новият Honda Jazz обезпечава невиждана съгласуваност. Лесният за приложимост сензорен LCD екран е планиран по този начин, че да бъде сведено до най-малко разсейването на водача, оперативното време за постоянно употребяваните контролни функционалности е понижено с 58% по отношение на предходните модели.

Интерфейсът на системата съответствува с този на нормалните смарт телефони, може да се употребява и фирмената технология за шерване на екрана на мобилен телефон. Дисплеят може да бъде надъхан съгласно персоналните желания.

До обвързваните инфоразвлекателни услуги като прогноза за времето, налични места за паркиране, музика, навигация, характерни местоположения и телефонни услуги се стига посредством сензорни бутони или с гласови команди. В автомобила са конфигурирани вградените приложения Android Auto и Apple CarPlay, налични посредством безжична връзка или благодарение на USB кабел. За първи път новият Jazz e разполагаем с WiFi Hotspot.

По предпочитание на потребителите Honda е дублирала тактилното ръководство от екрана с физическите контролни бутони за някои основни функционалности в автомобила като отопление и настройките на вентилацията.



OK, HONDA! Нов персонален помощник

Свързаните услуги и приложения, налични посредством сензорния екран могат да бъдат ръководени и благодарение на гласови команди посредством по този начин наречения персонален помощник (Honda Personal Assistant). Дебютирал в революционния електрически автомобил Honda e, интуитивният асистент е в действителност мъдро решение с изкуствен интелект (AI), който борави с естествени, умни указания въз основата на диалозите и подтекста за достъп до редица онлайн услуги. Можем да го активираме елементарно благодарение на израза „ OK Honda “, последвано от въпрос или директива. Отговорът на автомобила е съпроводен от пиктограма, напомняща човешко лице, която се появява на екрана.

Разпознаването на текста разрешава естественото поддържане на разговор с автомобила, търсене в действително време, локализирането на услуги и така нататък

Honda SENSING технология за сигурност

Новият Honda Jazz идва изцяло оборудван още от базовото си равнище с всички асистенти и системи за дейна сигурност, обединени под името Honda Sensing, само че с спомагателни усъвършенствания. Нова разработка е предната широкоъгълна камера. Спирачната система за попречване на ПТП към този момент е способна даже и нощем да разпознава пешеходци, велосипедисти и други Нещо повече – тя към този момент ползва спирачно изпитание, с цел да избегне удар, когато автомобил пресече пътя на вашия Jazz перпендикулярно, или при положение на завой при секване на пътя на насрещно движещ се автомобил.

За първи път в оборудването на Jazz Honda вкарва адаптивен автопилот и помощник за съблюдаване на пътната лента, както и система срещу овакантяване на пътното платно. Информацията за мъртва точка на видимостта със следене на напречния трафик е общоприета в равнище на съоръжение Executive.

Интелигентният ограничител на скоростта разпознава предписанията на пътните знаци и настройва скоростта на придвижване на автомобила според тях. Ако автомобилът в даден миг се движи със скорост по-висока от позволената на таблото светва знак, допълнен от звукова сигнализация и системата последователно понижава скоростта. Автоматичното превключване сред къси и дълги светлини, както и системата за различаване на пътни знаци също остават част от Honda SENSING при новия Jazz.

Не по-малко значима за Honda e пасивната сигурност. В случая пасажерите разчитат на 10 въздушни възглавници, в това число и новаторска централна, вградена в задната част на облегалката на водача и надуваща се странично при положение на удар. По този метод тя защищава главите на пасажерите при положение на удар.

Снимки: Добрин Кашавелов
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР