„Напълно невинен“: Парламентарен изследовател в Обединеното кралство отрича да е шпионирал за Китай

...
Мъж, за когото се съобщава, че е парламентарен изследовател в
Коментари Харесай

Мъж, за когото се съобщава, че е парламентарен изследовател в Обединеното кралство, който е арестуван по подозрение в шпионаж в полза на Пекин, казва, че е „напълно невинен“ и не е „китаец“ шпионин“.

Мъжът, чиято самоличност не е разкрита от властите в Обединеното кралство, но се твърди, че е на около 20 години, отрече всякакво участие в шпионаж в изявление, публикувано в понеделник от неговите адвокати.

Премиерът Риши Сунак изрази своята „много силна загриженост“ относно възможна китайска „намеса“ в демокрацията с премиера Ли Цян в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Индия в неделя.

Линдзи Хойл, говорителят на Камарата на общините, трябваше да направи изявление по въпроса в 13:30 GMT.


„Чувствам се принуден да отговоря на медийните обвинения, че съм „китайски шпионин“, каза заподозреният в изявлението.

„Погрешно е да бъда задължен да правя каквато и да е форма на публичен коментар относно извършеното невярно докладване. Въпреки това, предвид това, което беше съобщено, е жизненоважно да се знае, че съм напълно невинен“, добави той.

„Прекарах кариерата си до момента, опитвайки се да образовам другите за предизвикателството и заплахите, представени от Китайската комунистическа партия. Да направя това, което се твърди срещу мен в екстравагантни новинарски репортажи, би било против всичко, което подкрепям.“

Арестуван в Единбург

Полицията съобщи през уикенда, че е арестувала мъж на около 20 години в дома му в Единбург за шпионаж.

Друг мъж на около 30 години също е арестуван, каза полицията. И двата ареста бяха извършени през март по подозрение за престъпления по Закона за служебната тайна. Двамата мъже са освободени под гаранция до октомври.

Вестник Sunday Times съобщи, че мъжът на около 20 години е бил изследовател в британския парламент.

Той е бил нает от Алиша Кърнс, депутат от управляващата Консервативна партия, която председателства комисията по външни работи, пише вестникът.

Заподозреният е свързан и с министъра на сигурността Том Тугендхат, който е критичен към Пекин и е основател на China Research Group, която обединява консервативни депутати, търсещи „свежо мислене“ за Китай.

Редица депутати, включително Тугендхат, бяха санкционирани от Пекин.

Пишейки в X, по-рано известен като Twitter, Кърнс каза, че е наясно с обвиненията и няма да коментира.

Реакцията на Китай

Говорител на китайското посолство в Лондон обаче каза, че докладите са „злонамерена клевета“.

„Твърдението, че Китай е заподозрян в „кражба на британско разузнаване“ е напълно измислено и е нищо друго освен злонамерена клевета“, каза говорителят в изявление, публикувано късно в неделя.

„Ние твърдо се противопоставяме на това и призоваваме съответните партии в Обединеното кралство да спрат своята антикитайска политическа манипулация и да спрат да организират такъв самоинсцениран политически фарс.“

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР