Напълно е възможно да се наложи извънредна актуализация на бюджета

...
Напълно е възможно да се наложи извънредна актуализация на бюджета
Коментари Харесай

Хърсев: Може да се наложи извънредна актуализация на бюджета

Напълно е допустимо да се наложи изключителна актуализация на бюджета преди плануваната през юли месец. Това предвижда финансистът Емил Хърсев.

" Никой не знае в какви процеси може да бъде въвлечена България като част от един защитителен боен съюз. Бюджетът не е плануван да водим отбранителни дейности. Допускам, че могат да бъдат взети решения за взаимни общи дейности на икономическия и боен съюз, в които участваме ", разяснява специалистът пред Bulgaria ON AIR.

Той акцентира, че България продължава да е от страните в Европейски Съюз с най-ниска задлъжнялост и с един от най-ниските растежи на задлъжнялост.

" С този растеж на цените, които се усилват на всички места, моментът не е най-подходящ за дълготрайни проекти. Има прекомерно съществени настоящи проблеми, които могат да наложат актуализации в границите на няколко месеца. Освен военните дейности, има и стопански, които засягат всички. Не се знае до какви опустошения може да се стигне като вреди по интернационалната инфраструктура като газопроводи, да вземем за пример ", съобщи Хърсев.

Финансистът посочи, че взимането на нов дълг от страна на страната не значи безусловно спомагателна задлъжнялост.

" В началото на всяка година има понижаване на бюджетните доходи. Когато компаниите стартират да си заплащат изравнителните вноски за корпоративния налог, тогава бюджетът внезапно излиза на остатък. Вероятно стана въпрос за преходно нарастване на дълга, което през идващите месеци ще спадне. Освен това приходите в бюджета са надалеч над плануваното, когато се намираме в инфлация. Ние имаме миг на извънреден стопански стрес. Този гърмеж ще продължи до момента в който траят военните дейности, които не се водят с бомби, ракети и снаряди, а с стопански средства - наложените ограничавания и санкции ", акцентира Емил Хърсев.

Той не поучава хората да влагат в злато, тъй като след икономическата рецесия цената му всекидневно спада с 20-30%.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР