Нападения като тези от Барселона и Камбрилс, където загинаха най-малко

...
Нападения като тези от Барселона и Камбрилс, където загинаха най-малко
Коментари Харесай

Джихадизмът използва срещу Европа „стратегията на хилядите порязвания“

Нападения като тези от Барселона и Камбрилс, където починаха минимум 15 души и стотина бяха ранени, елементарно се провеждат, съвсем няма по какъв начин да бъдат предотвратени и оферират оптимално за джихадистите съответствие цена/ефективност, считат специалисти и длъжностни лица. Тази терористична тактика е ориентирана към цяла Европа; управляващите би трябвало да се готвят за продължителна борба и да разчитат на издръжливостта, присъща за демократичните общества, прибавят те.

СНИМКИ: ТЕРОР В БАРСЕЛОНА

След офанзивите от този жанр в Ница, Берлин, Лондон и Стокхолм всички столици и огромни туристически градове от континента влагат в непрекъснати заграждения против смъртоносни коли тарани, само че те, за жалост, е елементарно да бъдат заобиколени.

" Това е правилото на " меките " цели - изяснява за Агенция Франс Прес Фредерик Галоа, някогашен началник на групата за бързо реагиране на френската жандармерия (GIGN). - Такива са всички места, където се струпват цивилни. А хора се събират на хиляди места ".

" Доколкото могат, терористите ще сортират меки цели с оптимално символно значение като " Шанз-Елизе ", " Рамбла ", само че в случай че тези места бъдат предпазени, както към този момент става, те постоянно ще намерят някоя пресечка, която да ударят (...) В Рим, в случай че няма по какъв начин да стигнеш до площад " Свети Петър ", само че убиеш десетина души наоколо, ти в действителност си нападнал Рим и Ватикана. Със същия алегоричен резултат “.

Теорията за сходни набези, постоянно наричани " нискобюджетен тероризъм ", от дълго време се развива и проповядва от джихадистките мрежи. На първо място от Ал Кайда, която загатва за тях в пропагандата си от 2004-2005 година, по-късно от групировката " Ислямска страна ", по-специално посредством нейния представител Абу Мохамад ал Аднани до гибелта му през 2016 година

" Бъдете постоянни "

Това е така наречен тактика на хилядите порязвания - задачата е да изтощиш съперника лека-полека, щом нямаш сили за открита битка. Тя прави тероризма наличен за всички - " спящи " или внедрени сътрудници, опитни ветерани от Сирия и Ирак, саморадикализирали се симпатизанти или даже душевноболни, повлияни от общата атмосфера.

Групировката ИД им споделя: " Използвайте подръчни средства - кола, нож, камък " - показва Фредерик Галоа. - Така имат повече благоприятни условия да работят. Няма потребност от организация, избират се близки, инцидентни цели: това е. От становище на тероризма съотношението цена/ефективност е без конкуренция ".

" В устрема да дестабилизират съперника те към този момент не залагат на мощни дейности със зрелищни средства, а на чести, повтарящи се акции. Лошото е тъкмо това неизменност. Заповедите са: станете част от всекидневието, бъдете постоянни. В Европа в този момент стават атентати на всеки четири до шест седмици. И щом мине това време, всеки си споделя: нещо ще се случи ", изяснява той.

Според Жан-Пиер Филию, учител в парижкия Институт за политически проучвания ( " Сианс По " ), групировката ИД, побързала в четвъртък вечерта да поеме отговорност за атентата на " Рамбла ", работи съгласно лична логичност, поставяйки си дълготрайни цели. " Въпрос на подобаващ миг за обмисляне на терористична офанзива - увери той в петък сутринта пред радио " Франс ентер ". - Те желаят да покажат, че отстъплението на терен не ги е отслабило. Но ударите им са провокирани от отстъплението в Ирак и Сирия ".

С оглед на тази опасност, която скоро няма по какъв начин да бъде напълно отстранена и която дори се усилва със завръщането на стотици калени в борби джихадисти от Ирак и Сирия, политическите управляващи би трябвало да приготвят европейските демокрации за опозиция.
" Да не се впускаме в измама - сподели наскоро пред Агенция Франс Прес френската сенаторка Натали Гуле, съпредседателка на анкетната комисия за битката с джихадистките мрежи, - с опциите на всички разузнавания на този свят няма метод да предотвратим такива набези. "

" Да погледнем истината в очите. Лъжа е да внушаваме на хората, че в случай че изпъдим мюсюлманите (...) или затворим джамиите, казусът ще бъде решен. Напротив, това ще ускори доводите на (групировката) " Ислямска страна ", добави тя.

" Някой подкарва колата, ускорява я против хората... За злощастие се постанова да привикваме с тези неща и всеки да бъде внимателен ", заключи парламентаристката.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР