Нападението срещу хотел и офиси в кенийската столица Найроби още

...
Нападението срещу хотел и офиси в кенийската столица Найроби още
Коментари Харесай

След терора в Кения: Има ли значение на кой континент умират хора

Нападението против хотел и офиси в кенийската столица Найроби още не беше завършило, когато в медиите се появиха първите фотоси на част от жертвите. Решението на редица американски и европейски издания да употребяват фотосите бе неотложно наказано в обществените мрежи в една от най-добре развитите африкански страни.

„ Ню Йорк Таймс “ понесе най-вече рецензии. Според гневни консуматори вестникът се е възползвал от нещастието след терористичната офанзива във вторник. Нещо повече – бързината, с която фотосите са оповестени, значи, че доста от хората към момента не са знаели, че техни близки са потърпевши при терористичния акт.
Взривове и престрелка в първокласен регион на Найроби Засегнати са хотел и офис постройка, няколко автомобила са запалени
Не за първи път в американски медии се разгласяват фотоси на тела на жертви. Публикациите на кенийските фрагменти обаче повдигнаха въпроси по отношение на това кое е морално да се разгласява и кое не, както и дали има разнообразни правила, когато се касае за жертви от Африка.

Снимка: EPA

Много медии, в това число Би Би Си, имат строги правила за това какви фотоси могат да се разгласяват. Тези на мъртви хора или умиращи могат да се употребяват при специфични случаи. Това значи, че до тях се прибягва извънредно рядко.

Междувременно в Кения медийният регулатор поучава да се заобикаля публикуването на фотоси, показващи осакатени тела, кървави произшествия и отблъскващи подиуми в полза на обществото.
Няма данни за потърпевши българи при офанзивата в Найроби Има възможност от втори атентат, съгласно неофициална информация
Понякога обаче, настояват от някои издания, е належащо изображение, което да разкрие действителността на войната или терора, да вземем за пример, и да се подчертае тежкото състояние на хората.

Снимката на удавеното 5-годишно сирийче, която провокира бурни полемики, към момента е запечатана в мозъците на доста хора. Чрез нея те в действителност осъзнаха измеренията на мигрантската рецесия. Авторитетният в. ”Индипендънт” стигна до такава степен, че я разгласява на първата си страница.
Атентатът в Найроби: Разказ от първо лице Коментар на журналиста Георги Тошев от Кения
Така и от „ Ню Йорк Таймс” обявиха, че имат съображение за отпечатването на фотосите от вчерашните кръвопролития: „ Отнасяме се с почитание към жертвите и към другите наранени от нападението. Но ние също по този начин имаме вяра, че е значимо да дадем на нашите читатели ясна визия за ужаса от такава офанзива. Това включва да се демонстрират фотоси, които не са сензационни, само че които дават същинско чувство за обстановката. "

Снимка: EPA

Кенийците обаче настояват, че това не е по този начин, когато става въпрос за жертви от Съединени американски щати. В същото време фотоси на убити в Африка хора се срещат по-често в американските медии. Според експерти, които учат държанието на медиите, африканските жертви постоянно са показвани, без да се обръща внимание на персоналната тъга на фамилиите. По думите им сходно нещо не би се случило по време на терористичен акт в Съединени американски щати.

Междувременно, броят на убитите при атентата в Найроби доближи 21 души. Загинали са 16 кенийци, измежду които един служител на реда, както и американец, оживял при атентатите на 11 септември 2001 година в Ню Йорк, британец и още трима към момента неустановени. 28 ранени са били настанени в болница.
Президентът на Кения: Нападателите от Найроби са отстранени Жертвите на офанзивата към този момент са 15
Петимата нападатели бяха премахнати. Отговорност за офанзивата пое ислямистката формация „ Аш Шабаб” от прилежаща Сомалия, като екстремистите оповестиха, че са отмъстили за признаването от Съединени американски щати на Ерусалим за столица на Израел.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР